hirdetés

A Bauhaus szerelmesei

2014. június 16. - Átrium Filmszínház

Tudták, hogy a húszas-harmincas években hazánkban akkora érdeklődés övezte a filmeket, hogy a mulatókból és a színházakból alakítottak át épületeket, hogy vetíteni tudjanak a filmre éhes közönségnek? Ám az akkori Átrium-ház már kifejezetten mozinak épült, ami akkor egy elegáns, luxus helynek számított. - Ezen a héten az Átrium csapata írja a netnaplót.

hirdetés

"Azért műemlék, mert szép, nem azért szép, mert műemlék."
/Lakatos Péter az Átriumról/


Egy héten át a Margit körúti Bauhaus házból jelenetkezünk, ahol nemcsak színház és mozi van, de friss, kenyér illatú kávéház is. Itt vagyunk a budai hegyek lábánál, ahol kanyarodik a négyes-hatos, s itt találkoznak a Vár felé vezető utcák is. Ebben a közösségi térben szívesen vizsgáztatják a tanárok a diákokat, a futárok is szívesen pihennek meg mielőtt átmennek a másik oldalra és a környékbeliek is a galériánkon verik a blattot.

fotó: Rácz Zoltán


Tudták, hogy a húszas-harmincas években hazánkban akkora érdeklődés övezte a filmeket, hogy a mulatókból és a színházakból alakítottak át épületeket, hogy vetíteni tudjanak a filmre éhes közönségnek? Ám az akkori Átrium-ház már kifejezetten mozinak épült, ami akkor egy elegáns, luxus helynek számított.


Forrás: Szabó Zoltán, Barakonyi Szabolcs - Index.hu


Az egykori Május 1. moziként is ismert Bauhaus épület 2012 végén nyitotta meg kapuit Átrium Film-Színház néven. Az épület újraélesztésének története manapság már mesébe illőnek és egyedülállónak mondható Budapesten: négy színházszerető magánszemély vette meg ugyanis az épületet, akik a több évre bezárt, egyre pusztuló műemlék mozit használható állapotba hozták, és a bérleti díj mellőzésével átadták egy alapítványnak. De a meccénások nemcsak anyagilag támogatták a kulturális intézmény létrejöttét, szakértelmüket és kapcsolataikat is adják azért, hogy az Átrium működése hosszú távon is fenntartható legyen. Ennek is köszönhető, hogy a színház kiegyensúlyozottan tud gazdálkodni az amúgy nehéz általános helyzetben. (Lekopogtuk... )


Forrás: Szabó Zoltán, Barakonyi Szabolcs - Index.hu

Mostanra elmondhatjuk, hogy az Átrium ismert összművészeti befogadóhelyként üzemel, ahol színházi előadások mellett kortárs tánc, komoly- és könnyűzene, irodalmi estek és filmvetítések is helyet kapnak. Az Átrium több mint 300 férőhelyes nézőterén helyet foglalnak a színházszerető budaiak és pestiek, az operett barátok, a krimit, vagy éppen a fiatalos, innovatív színházat kedvelők. Mindezek mellett az art deco stílusú előtérben kialakított KINO kávéház reggeltől késő estig várja biztonságos wifi kapcsolattal a vendégeket.

Ebben az egy hétben, itt a Litera hasábjain bemutatjuk az Átriumot, bepillantást nyújtunk, mi történik a berkeiben, kik állnak az intézmény mögött, kikkel dolgozunk együtt, és hogy mire készülünk még. Azt is eláruljuk lesz-e nyara a stábnak.

Naplózás indul!

Elsőként a Bauhaus szereleseivel, az Átrium megmentőivel és újraélesztőivel beszélgettünk, akik 2013-ban az Év Patrónusa díját is enyerték. Csiby Éva és Lakatos Péter összefoglalták, mi történt itt az elmúlt két évben.

Funkcióváltás történt. Mozi helyett színházat alakítottunk ki. Az Átrium előterét és a büfét is eredeti formájára alakítottuk vissza, odafigyelve a berendezésre is. Így sikerült elérni, hogy olyan, mintha semmi változás nem történt volna 80 év alatt. Szeretjük a Bauhaus épület letisztult formáit, az art deco fém-tükör felületeivel. Bizarr, de nekünk szép a bordó-narancs-fekete-fehér színvilág. Izgalmas az a sokféle tükröződés, amit a kávézóban nézelődők tapasztalhatnak. Inspiráló lehet a fotósoknak is. Ehhez a hangulathoz igyekszünk a reklámok, dekorációk és a kiállítások megjelenését is igazítani. Az Átrium Film-Színház működtetése nem egy szokványos projekt Magyarországon. Fontos számunkra, hogy ezt a különleges épületet élettel töltsük meg, minél színesebb programválasztékkal, ahol a minőség és a minél szélesebb körű érdeklődés találkozik. Az Átrium Film-Színház sikere mellett az előttünk álló feladatok is számosak. A társasház lakóingatlan részének állapota ugyanis nem méltó a műemlék különlegességéhez. Gondolok itt az épület szobraira, amelyek az elmúlt 20 évben törtek össze. A növényeknek kialakított tartókban sajnos szemét van. A magasföldszinti fordulóban lévő 6 négyzetméteres üvegházban szintén szemetet, sittet tároltak még tavaly is. Számtalan lakatlan, elhanyagolt lakás van a házban. Megtudtunk egy értékes hírt is: az egyik lakás belsejében eredeti Kozma-bútorok vannak. A mostani állapot méltatlan egy olyan műemléknél, ami a kor egyik legkiemelkedőbb Bauhaus épülete, ráadásul eredetileg és a mai napig megtartott közösségi funkcióval. De nem panaszkodunk, lépésről lépésre haladunk előre. Vizsgáljuk a légkondicionáló beépítésének lehetőségét, tervbe vettük az öltözők bővítését is. Reméljük, a jó kapcsolat a házzal és a befektetett munka eredményt hoz. Célunk, hogy idővel egyfajta Bauhaus központtá váljunk. 

Lejegyezte: Fodor Krisztina

Átrium Filmszínház

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.