hirdetés

A döntés ideje

2016. június 30. - Hajdúböszörményi Írótábor

Az est fénypontja Závada Péter és Simon Márton volt. Nem láttam lányt, aki a szobájában ült volna. Egyszerűen mindketten tudnak bánni a közönséggel. A zenekísérettel előadott slammek vastapsra találtak. – A Hajdúböszörményi Írótábor naplóját csütörtökről Nagy Tamás írta. 

hirdetés

7:20-kor ébredtem. Tíz percem volt eldönteni, hogy megyek-e reggelizni. Aztán jobbnak találtam az alvást. A maslowi szügségletpiramis fokozatian belül is van sorrend, az egyén döntése meghatározni ezt. Persze, ez sokszor helyzetfüggő, és az idő is meghatározó tényező. 8:30-ra realizálódott bennem, hogy csütörtök van, és Hajdúböszörményben vagyok. Ruhák fel, gyors fogmosás, egy forró tea – máris Áfra János versszemináriumán vagyok. A csoporttagok verseit boncolgattuk együtt, közben Áfra János látott el hasznos információkkal a versírással és a publikációval kapcsolatban. Igazi kulisszatitkok, nyalánkságok. A fiatal tollforgatók közt vannak kezdők, néhol kecskerímekkel, de egészen jó verssel is lehet találkozni. A saját verseimet már tegnap elemeztük, kellett némi idő, hogy az alapvetően kihívásokat szerető természetem rávezessen a verseim megmutatására. A hangulat (mint általában az írótáborban) kifogástalan. A szeminárium utáni szünetben megtudtam, hogy egy vajaskenyéren kívül semmiről sem maradtam le a reggelinél. Axióma: nem éri meg sietni.

Kiültem a Fürdőkerti Ifjúsági Szabadidőközpont bejárata elé: szállingózó emberek, fülledtség, sörszag. Még mindig Pion István tegnap felolvasott versei járnak a gondolataimban. Bezerédi Zoltán performansza pedig zseniális volt, megalapozta az este hangulatát. Aztán belecsöppentem egy fél háromig tartó beszélgetésbe a többi fiatallal. A teremtéstől kezdve Csajkovszkijon keresztül a carpe diemig sok mindenről beszélgettünk. Viszont egyeseknél nagyon zavaró volt a berögződött töltelékszavak használata. Nem otthon vagyok, mondtam magamban, majd tovább kortyoltam a Kőbányait, a rövidet itt nem bírják annyira.

Vissza a jelenbe, ásványvizet kutatva a közelgő programra a szervezőkkel futottam össze. Megtudtam, hogy lehetőségem van netnaplót írni a Literának táborlakóként. Lecke feladva, dönteni kell. Az irodalomterápia szemináriumon csak a netnaplón járt az eszem, nem foglalkoztatott a népmesék szimbolikája, főleg úgy, hogy nem láthattam a szöveget. Bíró Gergely azonban mindent érdekessé tudott tenni, a foglalkozás második felében a transzgenerációs traumákról esett szó.

Az ebéd a reggelikkel ellentétben kiadós volt, döntésre ösztönző. A szabadfoglalkozás már nem volt szabad. De az írás szabadság, azt mondják. 15:45-től Török Péter olvasott fel paródiákat. A fülig érő szájakat nehéz volt leplezni a versek hallatára. A magyar nyelv szépsége, vagy a szépség magyar nyelve? A negyedórányi HANGOLLÓ után Juhász Tibor és Szálinger Balázs verseit hallhattuk. Papp Sándor moderálása egészen bensőséges hangulatot teremtett. Nívós versek, inspiráló beszélgetés. A saját élmények, tapasztalatok megosztása egyfajta útmutató a pályakezdésben.

A támla nélküli padok és a vacsora egy kisebb fáradságérzetet adott. Így mentem a következő felolvasásra, ahol Magolcsay Nagy Gábor és Korpa Tamás verseivel találkoztam. Szabó Imola Julianna moderált. Az első kérdések itt is ugyanazok voltak – a pályakezdés körül keringtünk. A későbbiekben a kötetbemutatóra orientálódott beszélgetés alatt Magolcsay megjegyezte, hogy az irodalmi vérkeringésben elengedhetetlen az olvasó és a szöveg közti termékeny kapcsolat. „Az olvasó az utolsó láncszem” – mondta. Majd Korpa beszélt az első verseitől kezdve a kötetéig az írással kapcsolatos tapasztalatairól, és a szóba került Térey-hatásról. Példamutatónak tartottam mindkettőjük esetében, hogy a magas minőség mellé nagy szerénység társul.

Az est fénypontja Závada Péter és Simon Márton volt. Nem láttam lányt, aki a szobájában ült volna. Egyszerűen mindketten tudnak bánni a közönséggel. A zenekísérettel előadott slammek vastapsra találtak. Mikor még elhagytam a sátrat, láttam, hogy a színpad előtt hatalmas sor alakult ki az autogramjaikért. Ezzel a képpel ért véget számomra a nap.

Videó a tábor második napjáról:


Nagy Tamás

Hajdúböszörményi Írótábor

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.