hirdetés

A perfect day

2015. június 7. - Kiadók a Könyvhéten

Ahogy tavaly is, idén is óriási a hőség, küzdünk az életben maradásért most fizikai értelemben is, ahogy különben is tesszük egész évben. – A Litera szombati netnaplóját Jolsvai Júlia, az Ab Ovo szerkesztője írta.

hirdetés

Hagyományosan a szombat a legsűrűbb nap, rengeteg dedikáló, hömpölygő emberáradat, lépten-nyomon ismerősök, éjfélig tartó utcabál, mondhatni, ez a nap a könyvhét esszenciája.

Már kora reggel készülődni kezdek, miközben hallgatom Lou Reed-et, és reménykedem, hogy tényleg tökéletes lesz ez a nap.

 

Noszogatom a gyerekeim, öltözzenek, viszem őket a rajzszakkörre, ahogy minden szombaton, én meg indulok a Vörösmarty térre, hogy még a kánikula legforróbb percei előtt kiérjek.

Igyekeznem is kell, hiszen délelőtt Philip Zimbardo, A Lucifer-hatás szerzője dedikál. Óriási tömegek igyekeznek megszerezni az aláírását, készíteni vele egy közös fotót. Zimbardo hősiesen állja a rohamot, még az egyre jobban tűző nap sem zavarja.

 

Utána együtt ebédelünk Pataki Jutkával, a kiadó vezetőjével, Bánki Gyurival, leendő szerzőnkkel és a mesterrel. A beszélgetés Zimbardo új könyvéről folyik, mely a férfiak szerepét boncolgatja a megváltozott világban, melyben a nők szerepe gyökeresen átalakult. Szó esik Bánki Gyuri készülő kötetéről, melynek egyes fejezeteit már volt szerencsém olvasni, és amely a nárcizmus problémakörét boncolgatja. Zimbardo élénken érdeklődik, inspiratív, a jelenséget egészen új megvilágításba helyező kérdéseket tesz fel.

 

Némi szusszanás következik, Pataki Judittal, Bleyer Andrással, a kiadó igazgatójával és Csider Bettivel, akit csak a kiadó „lelkeként” szoktunk emlegetni, próbáljuk pótolni a testünkből távozó folyadékmennyiséget.

Délután háromkor kezdődik a dedikálásdömping. Varga Bence, az Esős évszak című regény szerzője kezdi, elsőkönyves szerzőként nagyon izgul, mennyien jönnek, de kiderül, már számtalan rajongója van, hiszen a regényből számos helyen volt olvasható részlet. Végül annyian érkeznek, hogy szinte teljesen elfogy a pavilonba szállított jelentős készlet. Varga Bence regényének témaválasztása igencsak aktuális, hiszen külföldre távozó fiatal sorsán keresztül kaphatunk képet arról, hogy lehet boldogulni huszonévesként a kétezres évek elején Hollandiában, illetve Ázsiában. Mennyiben változtat meg valakit az, hogy külföldön él?

 

Páll Szilárd következik, a Keszi Dániel ajándék napja című regény szerzője, neki is szép számmal akadnak olvasói, akik az aláírását szeretnék birtokolni. A regény 1983-ba repít minket vissza, amikor is a címszereplő újraélheti életének egyetlen napját, és változtathat leendő sorsán. Izgalmas gondolatkísérlet, hogy harminc év távlatából hogy látja korábbi önmagát, akkori döntéseit, melyek a maguk idejében nem is tűntek valódi választásoknak, csak egy folyamat részeinek.

 

Ezután érkezik Dési János, a Melyik a Jobbik? című könyvünk szerzője, nála, mint mindig, sorok kígyóznak. Az előbbi gondolatot továbbfűzve ő épp egy folyamat dokumentálásra vállalkozott, mégpedig annak, melynek során a Jobbik az elszigetelt és kicsiny csoportokból kilépve mára Magyarország egyik meghatározó politikai erejévé váló szélsőjobbos eszméket képviselő párt lett.

A nap egyetlen szépséghibája, hogy legnagyobb sajnálatunkra Edouard Louis, a Leszámolás Eddyvel című óriási vihart kavaró kötet franca szerzője betegség miatt nem érkezett meg, így a dedikálása is elmarad.

Louis regénye teljes mértékben önéletrajzi, a dél-franciaországi kisvárosban töltött gyerekkorát tárja elénk, melyben intellektuális képessége és mássága miatt a környezete oly mértékben nem fogadta el, hogy nem maradt más út számára, mint a menekülés. Környezete a különállását agresszióval, megdöbbenéssel, értetlenséggel fogadta, miközben ő – és talán ez a legmegrázóbb – próbált idomulni e környezethez, „megjavulni”, hogy ne lógjon ki a sorból. A regény a két világot nyelvi síkon is elkülöníti, egészen különleges módon erősítve a döbbenetes élményt, amit az olvasása kivált.

Kitikkadva álljuk a vásárlók rohamát, szépen fogynak a könyvek, jönnek az érdeklődők, így a nap végén elégedetten állapítom meg, hogy reggeli reményeim valóra váltak, ez tényleg tökéletes nap lett.

Fotók: Bazánth Ivola és Bleyer András

 

Jolsvai Júlia szerkesző

Ab Ovo Kiadó

Kiadók a Könyvhéten

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.