hirdetés

A siker kovácsolása

2015. április 18. - Budapest100

Tisztában vagyunk vele, hogy mindenkiben ott lappang a szuper vezető és a még jobb menedzser, de nem áltatunk senkit: nagy rendezvény, nagy felelősség és non-stop elfoglaltság. – Ezen a héten az idén április 18-án és 19-én immár ötödször jelentkező Budapest100 szervezői írják a naplót a Literán. Libárdi Julianna és Szerencsés Rita, a 2014-es program vezetőinek közös írása, a rájuk jellemző derűvel.

hirdetés

Amit mindig tudni szerettél volna a Budapest100-ról, de soha nem merted megkérdezni…

A 2014-es Budapest100 szervezőiként sok vicces, olykor kellemetlennek is mondható, de összességében nagyszerű élménnyel gazdagodtunk. A következőkben olyan kulisszatitkokat szeretnénk megosztani a kedves Olvasókkal, amelyek elengedhetetlenek az esemény behatóbb ismeretéhez, illetve útmutatóul szolgálhatnak a jövő Budapest100-as szervezői generációjának. Pontokba szedve, szubjektív módon listázzuk azokat az elemeket, amelyek egyes esetekben a tévhitek melegágyai. Ez egyfajta háttér-információkkal ellátott know-how, amelyet kéretik fenntartásokkal kezelni. Következzen tehát a Budapest100 használati utasítása.

1. Szervezőgárda - Lehetsz te is!
Mindazokra, akik jó, szorgalmas és megbízható önkéntesek, nagy jövő várhat. A Budapest100 szereti, ha átemelhet valakit az önkéntes létből a szervezőibe. Persze nem könnyű átlátni az egyre komplexebb rendezvény egyre növekvő feladatait, úgy, hogy még az innovációnak is legyen helye. Emellett egy közösségbe is be kell illeszkedni az újdonsült csapattagoknak, miközben „hozzák a szintet”. Tisztában vagyunk vele, hogy mindenkiben ott lappang a szuper vezető és a még jobb menedzser, de nem áltatunk senkit: nagy rendezvény, nagy felelősség és non-stop elfoglaltság. Fiúk, kapjátok össze magatokat, kelletek a szervezőgárdába! A lányok már itt vannak.

Dózsa György út 102. – Fotó: Mohai Balázs

2. Kutatás - Hogyan bánj a kutatóval?
Sokszor szembesültünk azzal, hogy vannak, akik a kutatás szerepét nem találják túl érdekesnek. Ez betudható a sajtó egyes képviselőinek, akik a felületes igények kiszolgálását tűzik ki célul. Másrészről mi, szervezők is hajlamosak vagyunk elfelejtkezni a kutatás rejtett szépségeiről. Pedig a kutatók is érző emberek, akik szeretik, ha munkájuk méltó módon van értékelve. Meglepő ugyan, hogy valaki napokat képes az egykori és mai helyrajzi számok felkutatásával bíbelődni, szupertáblát készíteni és adatokat ellenőrizni, de ha nem lennének kutatók, nem lenne Budapest100 sem. Éppen ezért fontos, hogy a kutató mindig érezze a törődést és ne csak az esemény partvonalán kapjon helyet.

Királyhágó tér 1-2. – Fotó: Mohai Balázs

3. Van séta, nincs séta, van program, nincs program?
Az önkénteseknek és a lakóknak közösen, az eseményt megelőzően egy hónappal kell véglegesíteniük a tervezett programokat, amit a szervezők egységesítenek. A Budapest100 önkénteseinek fantáziája nem ismer határokat, ennek köszönhetően minden évben nagyon színes programkínálattal várja a fesztivál a látogatókat. De az is előfordul, hogy akkor és ott, a tett helyszínén kell rögtönözniük az önkénteseknek, hiszen a programok szervezésénél olykor a legalapvetőbb dolgok merülnek feledésbe, mint például: ellenőrizni, hogy van-e használható áramforrás a vetítéshez, koncerthez, vagy az is megeshet, hogy a séta vezetője nem ér oda időben a helyszínre. Előfordulhat, hogy a „történelemhamisítás” vádjával is szembe kell szállni, hiszen ki ne nyitna meg egy icipicit fiatalabb házat, ha a lakók szabad akaratukból megünnepelnék közösségük épp akkor 100 éves tagját! De egy Budapest100 önkéntes ilyenkor sem riad meg, hanem kreatívan helytáll, és végül úgyis valami szuper jót hoz ki a szituációból.

Szív utca 42. – Fotó: Danyi Balázs

4. Regisztráció réme!
A szervezők minden évben, amikor ismertetik az önkéntesekkel a programszervezés menetét, külön hangsúlyozzák, hogy óvakodjanak a regisztrációhoz kötött helyszínektől. Hogy miért? A sok (legalább négy) éves tapasztalat azt mutatja, hogy a regisztráció szó tudatmódosító hatású, és látványától lelkes tömegek hada ül a számítógép elé és küldi el részvételi szándékát, így azok a programok publikálását követően, akár már egy nap elteltével be is telhetnek. Pedig megannyi érdekes program várja regisztráció nélkül minden évben a kedves látogatókat.

5. Honlap egészségkárosító hatásai
Szeretjük a technológiai fejlesztéseket, így szeretjük az internetet is. Sőt azt is tudjuk, hogy magára valamit is adó rendezvény rendelkezik honlappal. Igen ám, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy a honlapnak vannak problémái velünk. Mert ugyan miért adja meg magát a Budapest100 honlapja pont akkor, amikor leginkább a köz érdekeit kellene szolgálnia?! Nem tudjuk… vagy nem mondhatjuk el. Gyárthatnánk összeesküvés-elméleteket, de nem tesszük. Inkább lábon kihordunk egy szívinfarktust, amikor a programok megjelenésekor és a rendezvény hétvégéjén kapitulál a honlap, maga mögött hagyva értetlen és dühös rajongók ezreit. Persze csak rövid időre. Mert előbb-utóbb jön a segítség, és megoldódik minden.

Királyhágó tér 1. – Fotó: Mohai Balázs

6. Miért jó a Budapest100?
Mert teret ad a szárnyaló képzelet realizálásának, a rendszerben gondolkodásnak, sőt az önmegvalósításnak is. A tavalyi évben sok olyan dolgot sikerült behoznunk a Budapest100 életébe (szerénység nélkül), ami idén is sikeresen működik tovább, és nemcsak megtartották, de tovább is fejlesztették az idei év főszervezői. Ilyenek például: a rendezvény egyre nagyobb volta miatt idén második éve segítik az önkéntes koordinátor munkáját az úgynevezett zónakoordinátorok, akik nagyjából egyenlő nagyságú területen irányítják az önkénteseket. A honlapon a házak adatlapján szereplő fotók és a kétnapos esemény legjobb pillanatait az örökkévalóságnak megörökítő képek készítésére profi fotósokkal működnek együtt, és mellettük a Szellemkép Szabadiskola tagjai is dolgoznak. A Budapest100 oldalán az előző évhez hasonlóan sávos bontásban is elérhetők a programok, hogy könnyebben átlátható legyen a látogatóknak.
De talán a legnagyobb eredmény, hogy egy minden eddiginél jobb szervezői csapat állt össze, akik élvezték a közös munkát, olyannyira, hogy azóta is összejárnak „világot megváltani”, vagy harcsalevesezni.

Dózsa György út 102. – Fotó: Mohai Balázs

Portré: Hutter Katalin Cecília

Libárdi Julianna és Szerencsés Rita

Budapest100

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.