hirdetés

Aligha sűrű nem lesz

2016. április 3. - Alföld folyóirat

Sose bírtam a szobatudósi magányt, de azért nem kellene száguldó riporternek sem lenni. Annyi mindennek nem kellene lenni. Aztán mindig késő lesz a bánat. Aztán mégis tele lesz a naptár. – Az Alföld műhelynaplójának utolsó bejegyzését Szirák Péter írta. 

hirdetés

Szép áprilisi reggelre ébredtünk. Sugárzó napsütés, csivitelő madárhad a kertben. Pici beleszunyókálás a délelőttbe. De ahogy nyitom a szemem, ahogy éled az elme, mindjárt megnyílik a képzeletbeli zsebnaptár, a kötelességek, a potenciális mulasztások és a kínkeserves pótlások sűrűn írt soraival. Heti szimultán játszma. Kedden zárthelyit íratok A kommunikáció és média társadalomtörténetéből, tesztet kell írnom, 25 kérdés, egyenként 4 válasz, 75 rosszat kell kiötölnöm, főleg ez a fárasztó. 75 nem túl szembeötlő csacskaság, 75 amolyan hazudság, majdnem jó válasz. (Nem épp szókratészi kicsikarása a tudásnak…) Aztán még kedden előadás Örkényről, szerdán meg a média gazdaságtanáról és a múzeumokról. Vegyes, mint az esztrád. Ez az, amit nem lehet megunni. Csütörtökön sajtótájékoztató a Költészeti Fesztivál ügyében: kell néhány kerek mondat, egy-két kulcsszó, mert a sajtó csak keveset enged meg (vagy át). Takács Zsuzsa és Oravecz Imre is itt lesz nálunk. A szép folytonosság és a nagy megújulások példaképei. Költők a vendégeink és mi a költészet vendégei leszünk. (Ej, de mi az a vendégség, mi az a költészet? „Bizony ma már, hogy izmaim lazulnak, / úgy érzem én barátom, hogy a porban, / hol lelkek és göröngyök közt botoltam, / mégis csak egy nagy ismeretlen Úrnak / vendége voltam.”) Kedden este doktori műhely: disszertációfejezet-vita, ami Ambrus Zoltán A tóparti gyilkosságáról és Füst Milán Nevetőkjéről szól. Egy szakszerű értekezés, valamint két százéves és a másodlagosságukban meglehetős rokon könyv a barátságról. A barátság vállalkozásáról, kiszolgáltatottságáról, kockázatáról, kísértetiességéről. De előtte még hétfőn havi szerkesztőségi ülés: nem viták nélkül, de szépen haladunk, már ősz elején járunk. Interjúk, tematikus blokkok és tematikus számok, na meg jön az online- és aztán a print-megújulás. A nehézség büszkeség is: van egy kis bőség zavara. Kéziratokból. (Szinte már csak finanszírozódni kellene…) Pénteken este a Méliusz Könyvtárban be is mutatjuk az áprilisi számot, benne Lator László veretes Illyés-leveleivel és Deréky Pál igazán üde (vagabund-bursikóz) hangvételű kubai útirajzával, szép versekkel és méltánylóan szókimondó kritikákkal. A bemutatóra tehetséges fiatalokat viszünk: a nemrégiben kötettel debütáló Juhász Tibort és a róla író alföld stúdiós Konkoly Dánielt, valamint a tanulmányrovat szereplőjét, Bodrogi Ferencet. S a héten lesz még ez-az. Minden reggeli koránkelések és koradélutáni – ha csak lehet – szundítások. S közben álmok: emlékek és rémek.

Sose bírtam a szobatudósi magányt, de azért nem kellene száguldó riporternek sem lenni. Annyi mindennek nem kellene lenni. Aztán mindig késő lesz a bánat. Aztán mégis tele lesz a naptár. Nem mondhatni, hogy nem sűrű a program. (Aligha sűrű nem lesz.) De még mielőtt mindennek nekirugaszkodnék, van egy frissen ébredt 10 éves jelentkező, aki beváltana egy elhamarkodottan tett ígéretet, miszerint vasárnap délelőtt a DEAC-pályán szabályos testmozgást kellene végeznünk. Kis futás, kis kosár, aztán foci a jó levegőn, ahogy mondani szokás. Futásban csak személyi követő vagyok, kosárban csak palánk alatti zavaró tényező, fociban viszont a kétkapuzó egytagú csapatok egyikének oszlopos tagja. Itt sajog, ott sajog, na meg az elszánt lustaság, no de gyerünk, engedjük magunkat átesni a holtponton! Jó ez: kék az ég és zöld a fű, ily egyszerű az élet. Kicsit jobban motiváltak lennénk, ha a Barca tegnap nem szenved kínos vereséget a Realtól, de felejteni is tudni kell. Jobb lenne, ha többen lennénk, de így se rossz. Cselezni tanulunk. Elszánt driblizők. Lelkes grundfocisták. Mintha előttem is lenne az élet. Egy pár percre elfelejtem a túlzsúfolt zsebnaptárt.

Szirák Péter

Alföld folyóirat

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.