hirdetés

Ától cettig

2014. június 14. - Kiadók a Könyvhéten

Nagyapja volt Baja leghíresebb korcsmájának, a Fehér Galambnak a tulajdonosa. Eztán már érthető, miért tud Ádám is úgy kínálni (vérében van), hogy nem lehet nem elvenni tőle azt, amit ad (véremmé lesz). - Az Ünnepi Könyvhéten hét kiadó írta a naplót a Literán. Az utolsót olvashatják Balogh Endrétől a Prae.hu és JAK-füzetek képviseletében.

hirdetés

Karateversenyeken kipróbált módszerem, hogy a megmérettetést megelőző nap nem szabad alkoholt inni, és a lehetőség szerint kipihenten kell érkezni a tatamira. Ezt fordítottam át az irodalmi életre, így készültem a szombati három beszélgetésre és más megmérettetésekre, melyekről részletes leírás adódik alább.
Pál Dániel Levente, aki nem csak kiadónk társtulajdonosa, de a prae.hu főszerkesztő-helyettese is, utóbbi tisztjében jól megszerkesztette a szombati könyvheti programokat a Vörösmarty téren a nagysátorban, melyen portálunk részéről Szekeres Niki, Besze Barbara szerzők, Benedek Anna irodalmi rovatvezető, PDL és jómagam vezettünk olyan beszélgetéseket, melyekért felelősséget vállalunk.
Előre elolvastam tehát Esterházy Péter Egyszerű történet vessző száz oldal – a Márk-változat című kötetét, melyről Péczely Dórával beszélgettünk, szerintem megérte meghallgatni, EP nyelve letisztul, története történetesedik, 50-es évek kitelepítése és Isten is van benne, meg Isten-nélküliség is.
Bűbájos ember Schmidt Egon, aki csak teheti, igyekezzen találkozni vele. Oly könnyed, azt hittem, maga is ellibben, mint a madarak. Budai Tibor grafikussal és Bornemissza Zsuzsanna sorozatszerkesztővel a Tarka madárvilág. A világ madarai című könyvükről beszélgettünk, s beleszerettem azokba a szakkifejezésekbe, hogyaszongya: éjszakára felgallyaznak, a kakas sátorozva udvarol a tyúknak stb.
Komoróczy Géza Zsidók az Északkeleti-Kárpátokban című könyvéhez ott helyben jutottam hozzá (amivel készültem volna, őszre lesz meg), így a professzor urat csak hagyni tudtam beszélni, a kérdések elmaradtak, szerintem ezzel mindenki jobban járt. Előre elolvastam viszont a Schein Gábor és Szűcs Teri szerkesztette „Zsidó” identitásképek a huszadik századi magyar irodalomban című könyvet, melyről a szerkesztőkkel beszélgettünk, akik cizellált fogalomhasználattal bírnak a tárgyban, jegyezte meg utólag Komoróczy Gáza, problémaérzékenységük száz százalékos, teszem hozzá magam.
Ezt követően a Zsolnay-szelfi fotópályázatunk nyerteseinek előkészítettem a nyereményeket, a nyertes fotókat megmutatjuk a Litera olvasóinak is,

1. díj: Zsolnai Bettina, aki másodmagával és ráduplázva szerepel a szelfin,

Zsolnai Bettina: Zsolnai-lányok

2. díj Boldog Zoltán, aki hölgyével és csecsemőjükkel szelfizett kávéscsészével,

Boldog Zoltán: Szabad ötletek

3. díj: Szántó Annáé, aki klasszikus szelfit tolt az Iparművészeti Múzeumnál.

Szántó Anna: Zsolnay kapujában

A zsűri tagja volt P. Horváth Tamás, a Tündérváros. Zsolnay Miklós titkos élete című könyv szerzője, Bach Máté, a Napi Gazdaság című napilap és a prae.hu fotósa és Áfra János, a prae.hu art&design rovatának vezetője, a kulter.hu főszerkesztője.
A siker titka a tehetség. Evellei Kata, Gyáni Levente, Lesi Zoltán, Mán-Várhegyi Réka, Nagy Márta Júlia, P. Horváth Tamás, Pallag Zoltán, Szávai Attila és Tóh Kinga dedikált a JAK standjánál szombaton, lásd a plakátot.


Gaborják Ádám, Kassai Zsiga, Sopotnik Zoltán vigyázták a dedikálókat, aztán egy pillanatban egy kézfogás idejére az egy négyzetméterre jutó JAK-elnökök száma négyre duzzadt a stand mögött, amikor Gaborjákon kívül Menyhért Anna és Gerevich András is megjelent.
Apropó, Gaborják: Obádovics Gyula matematikustól (igen, annak a „bizonyos” „Obádovicsnak” az írójától) tudtam meg, hogy Ádám papája nem véletlenül borászkodik: nagyapja volt Baja leghíresebb korcsmájának, a Fehér Galambnak a tulajdonosa. Eztán már érthető, miért tud Ádám is úgy kínálni (vérében van), hogy nem lehet nem elvenni tőle azt, amit ad (véremmé lesz).
Cikkek élesítése zajlott még, aztán Bach Mátéval koccintottunk születésnapjára pár stampedlivel a Roncs Pubban, a JAK, a Libri és a FISZ bodegája előtt fogyasztottunk drága hölgyek és italok társaságában, mígnem Péczely Dóra nyakon nem csípett, és Farkas Tiborccal kiegészülve át nem evickéltünk a Rácskertbe.
Azt hiszem, nem Fehér Renátón múlt, hogy nem értette a mondandómat, amit pedig nagyon szerettem volna elmagyarázni, ezúton is elnézést kérek tőle, majd valamikor be fogom pótolni. Ám ez még mindig nem volt elég, és már napvilágnál Krusovszky Dénessel, Dórával és a szintén Pannonhalmára járt Varsányi Kristóffal koccintottunk Dénes pár napja született, Róza nevű lányára, vigyorogtunk, végül pedig hazaballagtunk.

Balogh Endre
Prae-JAK 

Kiadók a Könyvhéten

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.