hirdetés

Az Ünnepi Könyvhét előérzete

2016. június 6. - Kiadók a Könyvhéten

...ez alkalommal nem áll közénk az amúgy nélkülözhetetlen, mégis a saját törvényeit mindenek fölött érvényesíteni képes, hivatásos kereskedelem. – Az Ünnepi Könyvhét hetén kiadók műhelynaplóit olvashatják a Literán. Elsőként a Széphalom Könyvműhely képviseletében Mezey Katalin írását adjuk közre. 

hirdetés

Könyvkiadó, író, olvasó boldogító, akadálymentesített találkozása az ünnepi könyvpavilon kínáló polca és a dedikáló asztal körül. Akadálymentesített, mert ez alkalommal nem áll közénk az amúgy nélkülözhetetlen, mégis a saját törvényeit mindenek fölött érvényesíteni képes, hivatásos kereskedelem. A Könyvhét napjain nem állnak közénk semmiféle eladói szempontok, amelyek az egyik könyvet a könyvesbolt bejáratának két oldalán gúlába rakják, hogy szinte belebotlik a vásárló, míg a másik kötetnek meg kell elégednie a könyvespolcon való szerény sorban állással, ahol csak az talál rá, aki pontosan őt keresi. A reklámerő sem olyan meghatározó, mint máskor, mert a könyvbarátok bejegyezték naptárjaikba ezt a dátumot, és szabad óráikat arra szánják, hogy felfedezzék, ami számukra felfedezésre érdemes a szabadpolcra kerülő sok ezer könyv közül.


Mi pedig, könyvkiadók, szerzők elbódulva bámulunk ki a könyvsátor belső, félhomályos odújából a feltartóztathatatlanul áramló tömegre. Azokra is, akik a sűrű közegben csak elhaladnak előttünk tarka nyári színekben, egy másodpercre felvillantva ismerős vagy ismeretlen arcukat.

És azokra is, akik megállnak előttünk, nézelődnek, kezükbe veszik a kínálatot, belelapoznak, esetleg bele is olvasnak, majd megfontolt arccal visszateszik a helyére. Vagy esetleg a pénztárcájuk után nyúlnak, megveszik, kifizetik. Az a felbolydulás is feledhetetlen, amikor olyan szerző dedikál, mint Jókai Anna, akinek az aláírásáért és figyelmes, érdeklődő szavaiért már órákkal a meghirdetett időpont előtt felsorakoznak az olvasók, a pavilon asztalkájáról egymás elől kapkodva el a köteteket. A pult belső oldalán állók pedig alig győzik elvenni a feléjük nyújtózkodó kezekből a könyvek árát, sebtében megírják a nyugtát, s tasakba bújtatják a megvásárolt ópuszokat. Ilyenkor érzi a kiadó, hogy nem élt hiába, nem volt hiábavaló a mindennapok sok gondja, pénztelensége, a csakazértis megmaradás daca, ami képes éveken, évtizedeken át hatalmában tartani azt, akit a sok közül épp ez, a könyvkiadás szenvedélybetegsége kapott el. Ez is gyógyíthatatlan, akár a többi szenvedélybetegség, legalábbis addig, amíg érdekes, értékes kéziratok kísértésével kell szembenézni.

De idén – talán nem véglegesen –, kimaradok ebből a huszonhat éve kihagyhatatlan, megszeretett, ünnepi forgatagból. János betegsége csendesebb, és nem kevésbé drámai napokat sorjáztat elénk, és tudjuk, hogy ez a küzdelem sem vívható meg eltökélt erőfeszítések, testtel-lélekkel való, teljes odafordulás nélkül. Valószínű, hogy mindannyiunkban többször felmerült már a kérdés, hogy milyen lesz a világ utánunk, nélkülünk? Ez a távolmaradás kicsit megelőlegezi a választ, és különös, hogy most úgy érzem: a válasz megnyugtató. Sőt, jóleső a tudat, hogy ha személy szerint mi ketten nem is vehetünk részt ebben a nagy kirakodóvásárban az idén, a könyveink ott lesznek, és talán akadnak olyan látogatók is, akik pont ezekre lesznek kíváncsiak.

Lesz Ünnepi Könyvhét idén is, az Írók Alapítványa – Széphalom Könyvműhely – a pécsi Pro Pannónia Kiadóval közösen - elfoglalja idén is az 55-ös számú könyvpavilont a Vörösmarty téren, és kis méretéhez képest gazdag kínálattal jelentkezik. Ennek sorában mindenképp meg kell említenem a Kende Katalin munkáját dicsérő Várkonyi Nándor élete képekben című albumot, amelynek összeállítására a családi archívum rendezése teremtett lehetőséget a nagy magyar eszmetörténész és irodalmár unokája számára. A szép kivitelű képeskönyvben, amely a páratlan tudású és nagy munkabírású író, irodalomszervező 120. születésnapjára jelenik meg, sok figyelemreméltó dokumentumot, szép, régi felvételeket találunk a múlt század magyar irodalmi életének szereplőiről, eseményeiről is. Jókai Anna életműsorozata is új kötettel gazdagodik: a 2005-ben, Tenke Sándor teológia professzor által szerkesztett és válogatott Breviárium új, bővített kiadásban kerül az Ünnepi Könyvhét kínálatába, az utóbbi 11 év termésének legfontosabb gondolataival kiegészítve, szinte a Kossuth Nagydíjjal kitüntetett író munkásságának, világlátásának kvintesszenciáját foglalja magában.


Versesköteteink sora is négy érdemes újdonsággal gyarapodik: Fecske Csaba Szárnyaim nőnek címmel, Kocsis Csaba Kiskutya a sötétben címmel jelenteti meg új, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt jó szívvel ajánlható, szép versgyűjteményét. Első kötetes költő Márton Júlia: Gyalog versek című könyve a szerző természetszeretetéről, az utazások öröméről, egyáltalán az élet szeretetéről és öröméről ad hírt. Mindkét utóbb említett könyv illusztrációs anyaga „családban marad”: Kocsis Boglárka 10 éves kori – de már nem is annyira gyerekes – színes, digitális grafikái, és Csák Anna finom tollrajzai jól egészítik ki a versek életteli világát. Báger Gusztáv: Találgatom, mit üzensz című verseskönyve is könyvheti újdonság: prózaversei hol csattanósak, hol rejtélyesek, és érezni, hogy lírája most is valami elgondolhatatlannak a titkát törekszik felfejteni. 

Sok egyéb fellépésük mellett szerzőink a Vörösmarty téren is dedikálják köteteiket: Baán Tibor, Báger Gusztáv, Pósa Zoltán Szemadám György már pénteken is, Kende Katalin, Oláh Mátyás László, Szemadám György szombaton, Jókai Anna, Márton Júlia, Báger Gusztáv, Kocsis Csaba vasárnap várja az olvasókat az 55. számú könyvsátornál.

 

 

 

Mezey Katalin (Széphalom Könyvműhely)

Kiadók a Könyvhéten

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.