hirdetés

Az eső csak hull

2011. június 3. - Csuhai István

Esterházy Péter Ujjgyakja – ...az ominózus egri könyvheti megnyitószövege, zárójeles utolsó bekezdése megelőlegezi és önbeteljesíti a kinyomtatáskor pontosan még nem tudható eseményeket. - Csuhai István naplója csütörtökről.
hirdetés

A világ legjobb magyar nyelvű irodalmi és politikai hetilapjának szerkesztőségében dolgozom, ezt régóta tudom. Csütörtök óta azt is, hogy egyúttal a világ legaktuálisabb hírszolgáltatásait nyújtó magyar nyelvű irodalmi és politikai hetilapjánál. Minden ugyanis, ami a csütörtök délután könyvhetének gerincét adja, nyomtatásban ott szerepel az Élet és Irodalom június 3-án pénteken megjelenő számában. A pénteki szám azonban már csütörtök délelőtt kinyomtatva áll (ez minden héten így van; Budapesten néhány helyen az ÉS pénteki száma már csütörtök délután kapható), benne röpke pár óráig ott van tehát a jövő, ami azután a délután és az este lepergésével múlttá, a történelem részévé alakul.
Az persze, hogy a két könyvheti megnyitó, a Vörösmarty, illetve a Liszt Ferenc téren elhangzó beszéd szövege (idén Tóth Krisztina, illetve Keresztury Tibor írása) az ÉS-ben nyomtatásban megjelenik, már megszokott. (Jóllehet az újság arról nem ír, hogy Kereszturyt, a tavaly hasonló szerepben fellépő Bán Zsófira emlékeztető módon, az eső az Írók Boltjába kényszeríti, így a közönségnek épp az a járókelő rétege vész oda, amire az irodalomnak a legnagyobb szüksége lenne.) Az is hagyományos dolog, hogy a Szépírók Társasága díjazottjainak laudációi a díjat odaítélő kurátorok tollaiból (Radics Viktória Marno Jánost, Selyem Zsuzsa Garaczi Lászlót, Tarján Tamás pedig Veres Andrást méltatja) az ÉS oldalára kerülnek. A három felolvasás és a Csaplár Vilmos moderálta három villámbeszélgetés ráadás, ez sincs nyomtatásban, és azt is kihasználom, hogy az Andrássy úti Lotz-teremben, ahol az ünnepség zajlik, végre gondosan végignézhetem a mennyezeti freskó tizenkét képből álló, alul körbefutó művészeti allegóriáját. Magyarország apotheozisa, ez a freskó címe, Lotz Károly a témát sok helyen festette meg, s a Terézvárosi Kaszinó tulajdonosai, akik a mű elkészítésével őt az 1880-as években megbízták, minden bizonnyal egy boldogabb ország nevében léptek fel, és ahogy elnézem, egy boldogabb országot is láttak a mennyezeten viszont.
   
Ebben megerősít az ÉS a felsorolásban utoljára hagyott, könyvheti eseményhez kapcsolódó publikációja, Esterházy Péter Ujjgyakja – ez ugyanis az ominózus egri könyvheti megnyitószövege, zárójeles utolsó bekezdése megelőlegezi és önbeteljesíti a kinyomtatáskor pontosan még nem tudható eseményeket. Csak éjfélkor, mikor a gépem elé ülök, értesülök róla, hogy Egerben, az Eszterházy Károly téren, a líceum épülete előtt, ahol Péter ezt az írást felolvasta, újnyilas (jobbik, kuruckámfo, gárda, egyremegy) tüntetők jelentek meg, az író egri szereplése ellen transzparenssel, továbbá az „Így gondozd a magyarodat” című esszéjéből vett idézetekkel tiltakozva. Többször feltett és lejárt lemez ez, a szélsőjobb rendre előmantrázott téveszméje Esterházy magyargyűlöletéről, és persze miért is várnánk mást, de az elmúlt húsz évben senki nem vette magának a fáradságot, hogy utánaolvasson az ominózus szöveg eredetét illetően. Egyre-másra jönnek az elbutított generációk, a rendszerváltáskor kisiskolások, óvodások, bölcsisek, a még meg sem születettek. Jól emlékezhetünk Vágó István népszerű kvízműsorára, a Legyen Ön is milliomos! című vetélkedőben elhangzó legtipikusabb védekezésre: ezt nem tudhatom, mert még nem éltem akkor. Ez zajlik most felnagyítva. Esterházynak ezt az írását ugyanis a kolozsvári magyar színház 1991-ben lezajlott budapesti fellépése ihlette, pontosabban az a kisszerű szarakodás, amit az akkor történetesen éppen jobboldali kormány által vezetett kulturális adminisztráció a társulattal szemben tanúsított. Ami történt, utólag átfesti Tóth Kriszta a délutáni, Vörösmarty téri esőben elmondott szavait, sőt a kép egy elég erős színárnyalattal még sötétebb is, mint ahogyan ez az ő lassú, melankolikus felolvasásából esetleg kiderült. Nem két oldal van, legalább három, és éjfél után könnyű biztos lenni benne, beláthatatlan messzeségben vagyunk attól, hogy ez a sokszoros megosztás legalább a szellemi dolgok szintjén ne tegyen tönkre mindent. A jobboldali párt 2014-ben tőle jobbra álló koalíciós partnerének kezébe fogja adni azt a játszószert, melyre amaz akkor már majd’ negyedszázad óta sóvárog, a kultúrát.
   
Akkor fog kezdődni Hungária apoteózisa.

A címlapon látható fotó forrása: HEOL


Csuhai István

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.