hirdetés

B. és S. mindennapjai

2014. december 21. - Prizma folyóirat

Próbálom kihasználni a helyzeti előnyömet, és elmélyedek a rontások és ártások szócikkben. Váratlanul ér a sóbálványátok, néhány percre földbe gyökerezik a lábam, szótlanul kell végignéznem, ahogy B. belegázol egy pocsolyába. - A Prizma folyóirat naplója vasárnapról, Mega Sárától.

hirdetés

Hétfő reggel B. türelmetlenül kérdezi, hogy mi lesz a mai program. Hagyjál már, ki se látok a fejemből, morgom magam elé, reggelizzünk, aztán megbeszéljük. A konyhában molyolok, ő meg türelmesen üldögél az asztalnál, fél szemmel látom, hogy valami papírral piszmog. Miközben várom, hogy felforrjon a teavíz, próbálok valami épkézláb tervet kieszelni mára, de túl korán van, nem fog az agyam – végül is mindegy, a szünet első napja általában még ripsz-ropsz eltelik. Reggeli után beszámoltatom a hétvégi utazásról, de csak a legújabb szerzeményeiről hajlandó beszélni, azonnal előkerül a varázspálca és a Star Wars-könyvek.

Az első két nap csak a pálcára összpontosítunk. Biztosítom róla, hogy nekem megfelel a tollá alakítható kisebbik, használhatja ő a nagyobb, komolyabb darabot. Hamar kiderül, hogy B. átok- és varázsigeszókincse jóval fejlettebb az enyémnél, kénytelen vagyok suttyomban előkapni a telefonom, és a Wikipédiáról lesni. Sikerül meglepnem egy Rictusemprával, amitől pár másodperc erejéig rátör a kényszerű röhögőgörcs. Próbálom kihasználni a helyzeti előnyömet, és elmélyedek a rontások és ártások szócikkben. Váratlanul ér a sóbálványátok, néhány percre földbe gyökerezik a lábam, szótlanul kell végignéznem, ahogy B. belegázol egy pocsolyába. Alattomosan vágok vissza: bejelentem, hogy vége a játéknak, el kell mennünk bevásárolni az ebédhez valót. A boltban megenyhülök és megengedem, hogy bevarázsolja a kosárba a zacskó rizst. Gondosan körülnéz, mielőtt elmormolja a Vingardium leviosát, de az unottan vásárolgató mugliknak nincs szemük a csodákra.


Szerdán áttérünk a Star Wars-univerzumra. Hiába a hosszú évek óta tartó következetes távolságtartás, eljött a nap, amikor kénytelen vagyok megismerkedni az új epizódokkal, ráadásul az egyenként 30 oldalas legó verzióval. Kiderül, hogy B. kedvenc jelenete a fogatverseny, úgyhogy miután kiolvastuk a füzeteket, elővesszük a legós dobozt, és saját fogatokat építünk. Az ezt követő egész napos verseny teljesen leamortizál. Különböző hangeffektek kíséretében rohangálunk fel-le a szobában, mindenféle narratíva nélkül. Fél órára még a 2 négyzetméteres, ablaktalan wc-be is bezárkózunk, miután kiderül, hogy a fogatom egyik alkatrésze (amit Watto ócskavastelepén vettem) világít a sötétben. Délután B. – tanúbizonyságot téve genderérzékenységéről – megajándékoz egy jedinővel, akinek ráadásul különleges narancssárga fénykardja van. Kár, hogy amint elkezdünk harcolni, kiderül, hogy a fegyver olcsó hamisítvány (persze, hogy az én szememet szúrják ki ezzel), és percenként kiesik a harcosom kezéből. Közelebbről szemügyre véve a copfos jedit, rájövök, hogy nem is a kardban volt a hiba, szegény legó Hermione még nem sajátította el az Erő használatának minden csínját-bínját. Sokat kell még tanulnod, ifjú padawan.

Csütörtök a mélypont. B. még mindig a tegnapi nap hatása alatt van, és irtó csalódott, amikor közlöm, hogy ma nem vagyok hajlandó fogatversenyezni. Konkrétan elsírja magát, amitől teljesen meghatódom, mert ilyet már nagyon ritkán szokott csinálni. Persze öt perc múlva már a legújabb rakétákkal felpimpelt fogatjainkkal szaladgálunk körbe a lakásban. De délutánra megint elfogy a lendület, és szégyenszemre előveszem a filmnézős kártyát. Elmarad a várt lelkesedés, de addig erőszakoskodom, amíg el nem kezdjük nézni a Disney-féle Herkulest. Meg-megállítom a filmet, narrálom az eseményeket, mesélek Zeuszról, Hádészról (B. egyből kiszúrja, hogy Bolyhoska őrzi az alvilág kapuját), de hiába, amikor félúton megkérdezem, hogy nézzük-e tovább, B. inkább arra szavaz, hogy folytassuk a játékot.

Rég nem vártam ennyire a hétvégét. Sokáig alszom, délben találkozom Petiékkel a piacon, délután futni megyek a Hárshegyre, először a jégverés óta, az ösvényem szinte végig járható, vörösen égnek a fák a naplementében, estére nyári vihar jön, mi sörözünk a Kutyusban. Vasárnap eljutok az Írók boltjába, Réka könyvéért a legfelső polcig mászom, idén sokan kapják ezt karácsonyra, délután a Lőrinc pap téri templomban hallgatom az Oriolus kórus karácsonyi koncertjét. Este megsütöm a karácsonyi hókiflit, amihez narancsos porcukrot csináltam. B. Balatonon volt a hétvégén, estére lejövök hozzá. Az ágya köré halmoztam a fénykardokat és a Star Wars-könyveket, hátha reggel kicsit tovább hagy aludni.


UPDATE: B. 9-ig aludt. Amikor felkel elmesélem neki, hogy tegnap este róla írtam. Meglepődik, mert tudja, hogy filmekről szoktam, és kér, hogy olvassam fel neki. Többször hangosan felnevet, és követeli, hogy ma is írjunk naplót.

Mega Sára

 

Prizma folyóirat

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.