hirdetés

BEST OF 2014: Néger akarok lenni!

2014. december 30. - A38 Hajó

Nálam ez a betegség akkor kezdett aggasztó méreteket ölteni, amikor a hajó megnyitásakor egy eszméletlen fekete ördög olyan funkot nyomott, hogy kiégett az agyam. - Az A38 Hajó mai műhelynaplóját drMáriás - a hajó üzemorvosa jegyzi.

hirdetés

Nem könnyű négernek lenni, de azzá válni még nehezebb. Pedig sokan szeretnénk, akár tudunk róla, akár nem. Nálam ez a betegség akkor kezdett aggasztó méreteket ölteni, amikor a hajó megnyitásakor egy eszméletlen fekete ördög olyan funkot nyomott, hogy kiégett az agyam. Maceo Parker, a James Brown mögött évtizedeken át szerényen meghúzódó, sok szempontból az öreget túlszárnyaló figura szaxofonjának minden egyes hangjával életmentő vitaminokat lőtt az emberek agyába és lelkébe négy órán át elképesztő zenekarával. Ez a néger Mozart gondoltam magamban, mert a minőség ugyanaz.

Szerda este afrikai rongyszőnyegekbe öltözött őrült izlandiak érkeztek a hajóra. Hogy hányan kíváncsiak ma Magyarországon egy skandináv funk-zenekarra? Jó kérdés! Talán maroknyian. Ami azért kár, mert tök mindegy, ki kicsoda és honnét jön, az extázis az egyetlen közös fokmérő, s mivel ebben kiváló beutaztatók a szigetország gejzírbolondjai, kár lett volna kihagyni ezt az ünnepet. S bár volt félsz eleinte, hogy kevesen lesznek, s búba borul a magyar gyász-egzisztencializmus irodalomtól politikán át rendőri igazoltatásig burjánzó skáláján, mégis épp az ellenkezője történt. Majdnem telt ház, raklapnyi ismerős arc, s mindenki úgy ugrál, mint akit felhúztak. A színpadon mezítlábas poszt-hippik nyomják a szédületes örömzene orkánját, s közben hol az etióp zene nagyságáról, hogy a Gellért fürdő izlandi jellegéről, hol pedig az egyszerű és mindent elsöprő emberi szeretetről szólnak.

Az izlandiak is négerek akarnak lenni, konstatáltam magamban megnyugodva. Bár tudtam, hogy az igazi, profi néger zenésszé válás vizsgáját, amit Charlie Parkertól Prince-ig minden arcnak le kell tennie a harlemi Apollo színházban, a feketék zenéjének legnagyobb csúcsminisztériumában, ahol, aki tapsot vált ki máris király, aki viszont nem, az nem lesz soha, ott, ahol James Brown-t a legnagyobb császárként ravatalozták fel pár éve, nos, hogy ott valószínűleg egyikük sem aratott volna totális sikert. Azonban a mai világban, ahol a dj a legjobb csávó, mert a legolcsóbb és a legkevesebbet kell vele pakolni és mikrofonozni, ahol a nagyzenekarok sorra oszlanak fel a patinás Vienna Art Orchestrától a legnagyobb fekete big bandekig, mert nincs rájuk pénz, nos akkor életmentő, hogy a gejzírekben összehaverkodó zöldségesek, gyógytornászok és hentesek minden nehézség ellenére összehoztak letörhetetlen jókedvükkel egy olyan nagyzenekart, amely bárhol a világon megállná a helyét. S hoztak a hajóra egy olyan katarzis-terápiát, amely Maceo Parker és zenekara zsenialitását idézte minden porcikájában.

Hazafelé azon gondolkozom, milyen szerencsés vagyok, hogy egy zseniális néger, a Tudósok és a Brains basszusgitárosa, Endrei Dávid immár tizenöt éve a barátom, szövetségesem, szellemi társam, testvérem. S bár milliószor voltunk nehéz helyzetben, mondjuk Skóciában lerobbant autóval, Párizsban gázsi nélkül hagyva, s megannyi helyen lett a bőre színe miatt megbántva, mégis soha nem láttam szomorúnak, mindig vidámnak és kreatívnak, akinek az ujjai alól mosolyogva dől elő maga az olajozott szent őrület, mint Hrabalból a Szkizofrén evangélium. Ráadásul még annak is örülhetek, hogy ő is szeretni szokta azt, amit én csinálok, s ha csak tiszteletbeli néger lehetek, nekem már az is nagyon jó, ahogyan az is, hogy a hajón rendszeresen feltölthetem lelki tartályomat megannyi boldog, lélekben és/vagy fizikumban zseniális néger zenész jótékony lelki adományával.

drMáriás - a hajó üzemorvosa


A38 Hajó

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.