hirdetés

BEST OF 2014: Szilágyi lenke fotónaplója 1.

2015. január 1. - Szilágyi Lenke

FOTÓNAPLÓ! - A Litera sorozatában kortárs fotóművészek képeit adjuk közre kortárs írókról, művészekről. Ezen a héten Szilágyi Lenke fotóit láthatják. Az első napon: Hernádi Gyuláról és lányáról, Petri Györgyről és fiáról, Ádámról, valamint Barnás Ferencről tekinthetnek meg képeket. 

hirdetés

Nagy valószínűséggel az első író, akit valaha lefényképeztem, Hernádi Gyula lehetett Kővágóörsön, amint öltönyben, zokniban pattogott egy gumiasztalon. Jancsó Miklós forgatta ott valamelyik filmjét, amikor a nyári szünetben arra bicikliztünk Zánkáról, és megálltunk megnézni a forgatást. Aztán évtizedekkel később néhány filmben én magam is hivatalos tagja lettem a stábnak. Egyszer pedig, amikor itthon volt Gyula bácsi Kanadában élő lánya, Hernádi Krisztina, megkértek, hogy együtt fényképezzem le őket.

Hernádi Gyula a Jancsó-film forgatásán, 1978

Hernádi Gyula és lánya, Krisztina, 2003

Ha már így apa és lánya előkerült, apa és fia is van a családi képeim között: Petri György és Ádám.

Petri György és fia, Ádám

Az első regényhős viszont akivel élőben találkoztam és le is fényképeztem, egészen biztos, hogy bizonyos Barnás Mária. De ez csak bő harminc évvel később derült ki, amikor összefutottak a szálak. Az emlegetett eset valahol Balatonszemes tájékán történt, mikor először voltam szülői felügyelet nélküli ifjúsági nyári táborozáson, és ott ismerkedtünk az ország más részeiből származó fiatalokkal, akikről képeket is készítettem az apu Fed kettesével, és az egyik fotón szerepel ez a jövendőbeli regénybeli szereplő. Valami titokzatos okból a nevét is megjegyeztem, meg hogy Pomázon lakik, de korábbról debreceni eredetű. Aztán a három évtized elteltével megismertem egy Barnás Ferenc nevű írót, akiről meg az derült ki, hogy nemcsak hogy úgy másfél nap telt el a születésünk időpontja között, de ugyanott is zajlott. Ilyenformán még az sincs kizárva, hogy az anyukáink ott a kórházban megbeszélték egymással az új családtag érkezése körüli ilyenkor szokásos női dolgokat. Tehát ha nem is együtt, de ugyanazt a napvilágot láttuk meg életünk első óráiban. Na és aztán amikor elolvastam az említett szerző egyik regényét, ami persze fikció, de hát az írók általában mégiscsak személyes élmények és személyek alapján dolgoznak, abban a könyvben van emlegetve egy bizonyos kedvenc nővér a családból, sőt, neki is van ajánlva a mű. És ekkor eszembe jutott, hogy van nekem az a régi képem, és hogy a név alapján nem lehet-e itt valami összefüggés? És valóban, bár a Bagatell regény, tehát a képzelet műve, ugyanaz a családtag van megmintázva a könyvben, aki az én régi képemen is szerepel.

Barnás Ferenc

Szilágyi Lenke fotóművész Debrecenben született (1959). 
Életéről és műveiről további részletek olvashatóak az Artportal oldalán. 

Szilágyi Lenke

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.