hirdetés

Bostoni napló 3.

2010. november 10. - Bán Zsófia

Az angolok madarakat meg vonatokat spottolnak, a magyarok a Dunát meg a gloire hűlt helyét bámulják, az amcsik meg leveleznek.
hirdetés

Ahogy vannak őszi emberek, úgy vannak őszi városok is. Bostonban az ősz...olyan, amire azt mondja az ember hogy sok, drágáim, hogy ne csináljátok már, hogy ez ízléstelen, hogy hagyjátok abba, vége a gyereknapnak, akadjatok le a szívemről. Továbbmegyek, nem csak Bostonban, az egész államban, New Englandben ezt csinálják az emberrel, elviselhetetlen, főleg, ha az az ember ráadásul őszi ember (ich), na akkor már tényleg overkill az egész. Én nem tudom ezek milyen fákat használnak, de a szeptember-október itt olyan, hogy a napra igen, de a fákra nem, hogy a tomboló színkombinációk odáig fajulnak, hogy az egyik legkedveltebb környékbeli passzió ilyenkor a leaf watching vagy leaf peeping túra, ami nem kevesebb, mint hogy az ember elmegy a legközelebbi erdőig és nézi a fákat, a leveleket. Az angolok madarakat meg vonatokat spottolnak, a magyarok a Dunát meg a gloire hűlt helyét bámulják, az amcsik meg leveleznek (már aki nem olyan lúzer, hogy Kaliforniában vagy a sivatag mellett lakik). Mindenesetre, a múltkor már mi se bírtuk tovább, és elmentünk lífet vaccsolni a Berkshires erdőiben. De azért, hogy meglegyen az egészséges egyensúly, néha bemenekültünk egy-egy múzeumba képeket nézni. Nehogy már a természet dicső rabjai legyünk, vagy mi.

Aztán október végén meg van nekünk kegyelmezve, végre elkezdenek hullani a levelek. Ezt az örömteli pillanatot a már otthon is lassan meghonosodó Halloween intézménye is hangosan jelzi, az október 31-én, Mindszentekkor zajló farsang, amelynek rendesen az éjszaka, a túlvilág és a halál a közismert főtémái, lásd a felvonuló csontvázak, kísértetek, feltámadt halottak, zombik és denevérek feltűnő számát. Utóbbiból mutatok egy hozzám-közeli, ijesztő példányt.

De innen aztán szabad a gazda, maszkok, parókák és mindennemű, rendű és rangú kosztümök. Az egyik legjobb, amit láttam az két barna óriáspoloska volt, utalva arra szomorú belföldi hírre, mely szerint ijesztően elszaporodtak az ágybeli poloskák. Aki pedig megmondja, hogy az alábbi képen melyik híres magyar író látható az ő rózsájával, kap tőlem otthon egy csomag mogyoróvajas M&M-et.

Az idei őszi vigasságokhoz az időközi választások is jócskán hozzájárultak, melynek során, többek közt az váltott ki gúnyos kacajt a sorok között, hogy az egyik képviselőjelölt nem tudta pontosan felidézni, hogy mi is van a Bill of Rightsban, vagyis az amerikai alkotmány első tíz kiegészítésében, ami az alapjogokról szól. A falevélkukkoláson kívül, úgy látszik, még az a tulajdonságuk is van a bennszülötteknek, hogy kényesek az alkotmányukra. Fura egy népség, a franc se érti őket.

Bán Zsófia

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.
Ardel Ardel 2010-11-11 08:55

Darvasi