hirdetés

Buda

2013. március 8. - Nyitott Műhely

Jó helyen és jó időben, talán ez a Nyitott Műhely ma Budán a Déli felett, otthonos hely konyhával, tágas nappalival és olyan zegzugokkal, amit az ember Szerbnél olvasott.  - A Nyitott Műhely naplóját péntekről Kozák Tibor Ignác írta. 

hirdetés

Kedves Zsófi!

A héten kétszer voltam a Nyitott Műhelyben összesen három programon. Fejes Krisztina szóló zongoristával szerdán, öt környékén találkoztunk, kipróbálta azt a 90 éves felvidéki pianínót, amelyen péntek este fog játszani. Az osztrák Schulze gyártmányú pianínó önmagában megmozgatja történelmünket, amely a Nyitott terében már-már zongorahangja van. 
Érkezéskor a konyhában Cserna-Szabó főz, épp arról beszél Finta Lacinak, hogy a vöröspaprikát és más fűszereket hogyan használja, és az ecet örökre eláll. Bors is kerül a levesbe, héttől az új könyvét mutatják be, ahhoz készül étel, a címe is költeményt idéző: Szíved helyén épül már a Halálcsillag.
Krisztina játszik a pianínón, a konyhában főznek, én pedig egyszerűen jó helyen vagyok.
Jó helyen és jó időben, talán ez a Nyitott Műhely ma Budán a Déli felett, otthonos hely konyhával, tágas nappalival és olyan zegzugokkal, amit az ember Szerbnél olvasott.
Régebben csak hallgatni jártam ide másokat, ahogy felolvastak, én pedig töltekeztem, építkeztem estről estre, a könyvekből és folyóiratokból, aztán odakerültem a másik oldalra. Mostanra közel megszokott havonta többször saját egyesületünkkel (QWERT-tel) jönni, szervezni a hét percre, előadóinkat egy-egy tematikához kötve, az első alkalommal épp a hatalomról. A kerületi rendőrkapitány, a volt (b)író, Vajda Mihály filozófus, aki azt mondta, minden hatalom a miénk önmagunkkal kapcsolatban. Kaufer Virág a politikai hatalomról való egyszerű lemondásról beszélt, de megrázóak voltak Vörös István szilaj zsoltárai is, ahogy egy este, fekete bőrkabátban felolvasott.
Téged, kedves Zsófim, ahogy a bizalmad hagymahéjait bontogattad verseidben, sem felejtem soha. Most tervezzük a Magyarok tematikájú estünket. Ötleted és kedved van hozzá?

Tanulom a két várost, és megvallom, én örökre pesti maradok, itt a távolságot tanulom Horváth Viktortól, hogy lehet a váron át legkönnyebben átvágni Pestre. Kis város, sétálható és szerethető, csak annyiszor nem fedezzük fel zugait, ahol otthonosabb lehetne. Ez mi városunk, ez a mi életünk.
A Nyitott = Buda egyik arca, mint a piac, vagy az Ostrom utcai néni, a zsibiboltban.
Ugrálok.
Péntek este Csipketánc című estünkre érkezek, tavasz van, hisz tizenhárom csepp esőtől bedugult az egész város. Nemzetközi nő és Zoltán napja, egész nap vitákat olvasok a facsén, ki, miért és hogyan köszöntsön fel kit és miért. Három irányból érkezik a három női vendégem. Mind vidéki, „depesten” él. Mácsár Andrea ékszertervező színes és határozott. Halász Margit szellemes, majd nevettet és elszomorít egy percen belül szövegével. Az ő szövegeire készített kollekciójából Mácsár a két vendéget is megajándékozta. Hadd legyen már reklám is itt.
Csipkés szövegekhez választott részleteket Fejes Krisztina, aki úgy játszott az egykori felvidéki néni zongoráján, ahogy Európa-szerte kevesen tudnak, akkor épp megint tudtam, jó helyen vagyok.


Ünnepnap, ami akkor van, amikor mi akarjuk: a Nyitottban minden este ünnep, emberek jönnek, meghallgatják egymást, ehetnek levest, finomat, belelapoznak könyvekbe, folyóiratokba, vagy koncerteket nézhetnek, álmodozhatnak, kiléphetnek a hétköznapokról. Mert, hisz ez a lényeg, hogy megtaláljuk a saját ünnepnapjainkat. Pesten vagy Budán, éppen meghallva azt az egészen halk hangot, ami a zongoráról szállt fel, miután minden elhallgatatott.
Zárom soraimat, naplóm, levelem, várom verseidet-hamarost (a Ligetben tetszettél)!

Pest

Barátod:
Kozák Ignác Tibor

Nyitott Műhely

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.