hirdetés

Csavargás egyhelyben

2017. november 10. - Korunk

China Miéville The City & the City című fantasztikus regényét említi, amelyben két város egyazon fizikai térben helyezkedik el, különböző neveik vannak, és a két különböző város lakóit arra szocializálják, hogy ne lássák egymást, ne vegyenek tudomást a másikról. Szép metaforája ez a párhuzamos Kolozsvároknak és Erdélyeknek. – A Korunk naplóját Balázs Imre József írta.

hirdetés

6:20-kor kel, vajas kenyér az iskolástáskákba, nutellás kalács a tányérokra, kocsikulcs a zsebbe. Hétvégére minden kicsit automatizáltabb és gépiesebb, de mindenki fegyelmezett. Péterfy Bori a holdlementéről énekel az autóban, kicsit kavarognak az idősíkok így, pénteken.

Ma nincs egyetem-program, úgyhogy az iskola felől lehet hazafelé kanyarodni. Kicsit fázós, kicsit náthás: beül egy pokróc alá a laptoppal. A mai fő feladat: esti könyvbemutató, Demény Péter és Doru Pop közös román nyelvű könyvének lanszírozása, Visky András és Florin Bican társaságában. Pălăvrăgeala vagabonzilor, nagyjából Csavargócsevejnek lehetne fordítani, erről a könyvről még jövő időben írt Erdély-gyorstalpalójában.

A bemutatandó könyv szokás szerint egy másik kupacnyi könyvet hív elő, amibe bele kellene nézni. Doru Pop Szocialista szappanoperája és Demény Péter Visszaforgatása az a háttér a párbeszédhez, amelyik a friss könyvből hiányzik, mégis ezek adják meg a beszélgetés tőkesúlyát: azt, hogy honnan, milyen tapasztalatok felől beszélget egymással egy román és egy magyar író, akik történetesen barátok. A kupacba épp ezért kerül bele Bartis Attila és Kemény István közös könyve, az Amiről lehet, hogy összevethető legyen, hogyan és mennyire személyes a két beszélgetőkönyv egymáshoz képest. Bartisék mélyebbre, személyesebb helyekig jutnak a beszélgetéseikben, épp ez az, amit Doru és Péter inkább a saját regényeikben mesélnek el. Itt inkább elvekről, stratégiákról van szó: bomlasztódik mindkét irányból a rögzített, esszenciális „mi"-tudat, a csavargó-lét a kimozdulást, önmaguk kívülről-látását jelöli a könyvben.

Közben beszélgetések, egyeztetések három további ügyben: időnként muszáj kimászni hozzá a pokróc alól is. A Parnasszus folyóiratba Hervay Gizella-összeállítás készült, sok új adattal és visszaemlékezéssel – újonnan előkerült Hervay-verseket is beleértve. November 30-ára várható a lanszírozás Budapesten, alakul a résztvevők névsora a Turczi Istvánnal való levélváltásokban.

A másik dolog a novemberben, fiatal irodalmároknak/kritikusoknak kiosztandó Korunk-díj ügye. Kántor Lajos kezdeményezte ezt néhány évvel ezelőtt, és felesége emlékére Erzsébet-nap táján adták át mindig. Most már Kántor Lajos sincs, hiányzik is nagyon, a díj az ő emlékét is őrizheti – a családtagok támogatnák a folytatást. Zajlik az ötletelés a szerkesztők közt ezzel kapcsolatban.

A harmadik az Ezeregy mondat című kritikakötet – itt már a tördelés és az utolsó simítások vannak soron. Mivel szellősen tördelhető kötet lesz (mind a száz ismertetett könyvről csak tíz-tíz mondat szerepel majd), felmerült, hogy a kötetborítók is ott lehetnének – ehhez viszont néhány borítót be kell még szkennelni. Ki a pokróc alól, berreg a szkenner. Darabos Enikő Testmetaforák című könyve indítja a Lector Kiadó kritikasorozatát, az Ezeregy mondat lesz a második.

Este 6, kezdődik a Csavargócsevej, néhány szótól eltekintve ezúttal románul zajlik minden. Visky András indít, Nádas Péter és Richard Schwartz Párbeszédét emlegeti, azzal veti össze a bemutatandó könyv tétjeit. Florin Bican egy fokkal váratlanabbat húz, China Miéville The City & the City című fantasztikus regényét említi, amelyben két város egyazon fizikai térben helyezkedik el, különböző neveik vannak, és a két különböző város lakóit arra szocializálják, hogy ne lássák egymást, ne vegyenek tudomást a másikról. Szép metaforája ez a párhuzamos Kolozsvároknak és Erdélyeknek. Bartis Attila és Kemény István emlegetésének az ad némi aktualitást, hogy Kemény román nyelvű, 2014-es verseskönyvét ugyanaz a kiadó adta ki, mint most a Doruék beszélgetőkönyvét (Charmides, Beszterce), Bartis pedig várhatóan bő három hét múlva ugyanazon a helyen ül majd, ahol most a könyvbemutató zajlik, és A vége román kiadásáról fog beszélni.

Még egy levezető ital egy közeli caféban a könyvbemutató résztvevőivel, sok kultúraközi történettel. Aztán Péternek indulnia kell haza, Vásárhelyre. Ezzel vége a hétnek, már csak a virtuális betűk kavarognak, villognak a képernyőn egy rövid ideig.

Balázs Imre József

Korunk

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.