hirdetés

D-day

2014. június 12. - Kiadók a Könyvhéten

A könyvhéten kint vagyunk, áll a stand két városban, 40 új kötetünk van a Könyvfesztivál óta, 40 szerzőnk dedikál, és pesti standunkon több mint 500 címet árulunk. És miközben Gyukicsot hallgatom, kollégám SMS-éből kiderül, hogy forgalmunk is van. - Ünnepi Könyvhéten hét kiadó írja a naplót a Literán. Csütörtökről a L'Harmattantól Váradi Péter írását olvashatják.

hirdetés

„Oroszországban nagyot szólt a könyv, mert az orosz nők úgy érezték, hogy a főszereplő 30 évvel előzi meg az orosz férfiakat. Számukra ez a felelőtlen és szerencsétlen egyetemista, akiről írok, a vágyaik netovábbját jelenti.” Akiről szó van, az Jarle Klepp, 25 éves reményteljes oslói egyetemista, aki 25 évesen szembesül azzal, hogy egy 17 éves kori egyéjszakás kalandjából kislány fogant, aki most egy hétre meglátogatja. Jarle számunkra – mondja Tore Renberg, a könyv szerzője, és mondom én is – a felelőtlenség megtestesítője. Érdekes módon az orosz nők számára ez a felelőtlenség is csak ábránd. Állítólag. Legalábbis így meséli Tore, akivel a Prezi.com látogatóközpontjában beszélgettünk. Tore Renberg (1972) nemcsak a L’Harmattan, de egyúttal a Margó Fesztivál díszvendége (dedikál szombaton 4-től). Könyveit egyedül Norvégiában 400.000 példányban adták el. Hogy Magyarországon mennyire fut majd be végül, azt nem tudom – de már a harmadik kötetét adtuk ki, és talán ez a legjobb. Charlotte Isabel Hansen.

Beszélgetőtársunk a Prezi főhadiszállásán Hidas Judit, akinek Hotel Havanna című novelláskötete műfajában a valaha volt legnagyobb példányszámba eladott L’Harmattan kötet lett. Milyen a könyv? A Karácsonyi vásárlás című kötetben egy nő 4-5 éves kisfiával igyekszik végigküzdeni a karácsonyi bevásárlást. A férje – derül ki a novella végén – épp most hagyja el. A kisfiú némi joggal úgy érzi, anyja nem, vagy nem úgy figyel rá, mint ő szeretné – és félig szándékosan (bár a szándékosság ebben az életkorban, és talán később is, relatív fogalom) elkóborol. A sztori vége: nem happy end, de talán nem is tragédia. Ez lehet Hidas Judit védjegye, így lezárni egy novellát.

Egyébként. Pakolgatni a könyveket kint a Vörösmarty téri standon jó érzés, én legjobban a vásárlókkal szeretek beszélgetni, elmesélni nekik, egyik-másik könyv miről szól, honnan jön és merre tart a szerző, milyen könyvekkel készülünk őszre. Itt jön a vicc: ez a legtöbb arra járót érdekli, és szívesen beszélget. Egy hétre úgy érzed, hogy számítanak a könyvek (a kiadók), és főleg: a szerzők. Ezért is hívtunk el 40 dedikáló szerzőt a L’Harmattan standjára – jöjjenek, üljenek ki, élvezzék a napsütést, az olvasók és egymás társaságát, legyünk sokan és érezzük jól magunkat.

Szegeden is ott vagyunk! A stand teteje piros nejlon, ami a napsütésben a sátor hőmérsékletét olyan magasságokba emelte, hogy a ragasztó kifolyt a könyvekből. A fólia szerencsére még nem vált le a borítóról, tehát a 198 Celsius-fokot még nem értük el. Semmi pánik, kolléganőink kitartanak, és péntekre itt az enyhülés.

Csütörtök este éppen csak hazaérek Tore Renberg és Hidas Judit beszélgetéséről, hogy a Kossuth Rádión meghallgassam Gyukics Gábor beszélgetését A kisfa galeri című „szociohorror”-ról, amelyben néhány tucat lázadó tinédzser hetvenes évekbeli életét tárja fel: a saját egykori barátaiét, akiknek sorsa valamilyen módon összefonódott egymással és a korszak lefojtott atmoszférájával, akinek élete sokszor megtört, a „magyar drogok”, a szesz és a zárt társadalmi struktúrák áldozata lett. Kevés szórakoztatóbb és egyúttal megrázóbb olvasmányom volt az utóbbi néhány évben erről a korról – sőt, talán egy sem. A hetvenes évek egyfajta vákuum – pl. Berkovits György megírta a 80-as éveket (Díszcserje kisasszony és Jelzőművész c. kötetek), a hatvanas évekről annyit írtak, hogy az embernek az az érzése, nem is tíz, hanem legalább hatvan évig tartott a hatvanas évek. Visszatekintve úgy érzem, a kétezres évek pedig talán 3-ig.

Nade. A könyvhéten kint vagyunk, áll a stand két városban, 40 új kötetünk van a Könyvfesztivál óta, 40 szerzőnk dedikál, és pesti standunkon több mint 500 címet árulunk. És miközben Gyukicsot hallgatom, kollégám SMS-éből kiderül, hogy forgalmunk is van. Istenem, ha péntek 13-at kihúzzuk ezzel a lendülettel vihar nélkül, akkor csodálatos könyvhét áll előttünk!

Váradi Péter
L'Harmattan Könyvkiadó

Kiadók a Könyvhéten

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.