hirdetés

Ha szerda, akkor Litera

2017. november 8. - Korunk

Korunk-szerkesztőként úgy tapasztaltam, hogy általában fél esztendő kell egy-egy lapszám kiérleléséhez. Így sincs garancia arra, hogy minden az elképzelések szerint alakul. – A kolozsvári Korunk folyóirat naplóját ma Cseke Péter írta.

hirdetés

A Székelyszentistvánnal egybeépült Atosfalván a kakasok költenek, a kolozsvári Árpád úton (ma Traianus császár nevét viseli) a megírásra váró témák. Mára az „várt", amit Balázs Imi kollégámnak megígértem: a Litera számíthat a szerdai netnaplóra. Amíg szememben a nyomás helyreáll, meghallgatom a Kossuth Rádió Határok nélkül című műsorát és a reggeli híradást, aztán az estétől érkezett levelek számbavétele következik. Elsőként a III. Forráskutatás, forráskiadás, tudománytörténet konferencia (ELTE BTK, november 16–17.) véglegesített programját olvasom el. Eszerint 16-án délelőtt 10-től tartok előadást. Tehát a vasúti jegyet 15-re kell megvásárolnom. Bakonyi Krisztina arról értesít a Domusból, hogy szálláshelyem lefoglalása rendben van.

A továbbiakban újdonsült Korunk-szerzők (Ludvig Daniella, Henning Imola) jelzik: milyen nagy örömet szereztünk nekik és övéiknek azzal, hogy megjelentettük írásukat a Korunk novemberi (Erdélyi értéktár) számában. Ez bizony nekem is jelent némi szerkesztői elégtételt. Valami olyasmit, ami felérhet egy Korunk-beli szerzőavatással. Nem is tudom, hogy miért nem gyakoroljuk. A Korunk kulcsa díjátadáshoz hasonlóan nekik is (Ludvig Daniella: Erdélyi odisszea. Egy arisztokrata család kálváriája; Henning Imola: Kertművészeti alkotások. Claude Monet és Ziffer Sándor életművének tükrében) kijárna a nagyobb figyelem. Ludvig Daniella Kolozsvárról elszármazott gödöllői dokumentumfilmes, aki – több éves kutatása eredményeként – a Duna Televízióban sikerrel bemutatott alkotását követően egy 278 oldalas kéziratot küldött el nekem gróf Teleki Ernőről és ikertestvéréről, Andorról. „Szigorú lektorként" várta tanácsomat. Amivel nem is fukarkodtam. Háromszor küldtem vissza „jobbításra váró" kéziratát. Hasonlóképpen járt nálam Henning Anna Imola is, akire a Sapientia EMTE marosvásárhelyi konferenciáján tartott tájépítészeti és kertművészeti előadása kapcsán figyeltem fel. Érdekes módon a budapesti Corvinus Egyetem PhD-hallgatója sem sértődött meg észrevételeimen. „Kedves Péter, az egész szám érdekfeszítő, újszerű, sokat tanulok belőle – írja Ludvig Daniella –, hiszen az erdélyi értéktár kezdeményezésről is most hallok először. Az indítás pedig egyszerűen nagyszerű, Kenéz Ferenc oldalazó verse levett a lábamról." Kenéz „oldalazó verse" – az Oldalazva – engem többszörösen szíven talált: „Ha netán célpont lennék / valahol, valamikor, / semmi jelentősége nem lenne, / hogy így vagyok / összerakva. / Mindenki a / szívem / közepébe / akarna lőni."Korunk-szerkesztőként úgy tapasztaltam, hogy általában fél esztendő kell egy-egy lapszám kiérleléséhez. Így sincs garancia arra, hogy minden az elképzelések szerint alakul. Ez esetben jó „ómen" volt, hogy Kenéz idejekorán rákérdezett: mit szánok a novemberi számba? Mondtam is neki rögvest: „Ferikém, kezdjük egy novemberi verssel..." Nos, egy novemberi Kenéz-verssel indít a szám. De nemcsak, hanem egy egész ciklussal. Amelyikben ajándékverset kap Cseke Gábor és Király László is.
Irodalomtörténeti vonatkozásban ugyancsak „értékgyarapító" a Korunk értéktára, hiszen itt jelzi először Kántor Lajos az új „Kántor–Láng" (1918–2017) elkészültét, Cseke Gábor pedig az 1967-es Vitorla-ének „újratöltött" kiadását (Hamisítatlan irodalmi forrásvidéken).

Amíg ide érek a szövegírásban, Bartók Katalin botanikus, egyetemi docens hív telefonon. Örül, hogy hoztuk írását a XX. század egyik legjelentősebb magyar botanikusáról, Nyárády Erazmus Gyuláról, de az a véleménye, hogy a Korunk is többet tehetne a természettudományos kutatások népszerűsítése érdekében. Amivel a magam részéről egyet is értek, sajtótörténészként különösképpen, hiszen az N. C.-korszakban elsősorban cenzurális okokból volt prioritásuk a Korunk természettudományi közleményeinek.

A Polis Kiadótól Kozma Csaba mesterképzős tanítványom hív: be tudnék-e menni holnap 12-re a kiadóba, hogy a Vitorla-ének „újratöltött" kiadását még egyszer átlapozzuk Unipan Helgával.

Természetesen ott leszek.

Cseke Péter

 


Korunk

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.