hirdetés

Hibát találtál benne?

2018. június 5. - Kiadók a Könyvhéten

Elégedett szerzők jönnek-mennek a kiadóban, a sajtós kollégák fülükre ragadt telefonnal szervezkednek, egyeztetnek a végsőkig, könyökük alatt nagy barna borítékokban sorakoznak a kiküldésre váró tisztelet- és recenziós példányok. Nagy rutinnal és komoly csapatmunkával készen állunk a 89. Ünnepi Könyvhétre. – A könyvheti naplót ma a Jelenkor képviseletében Nagy Boglárka írta.

hirdetés

Nem tudom, hogy ha nyomdában dolgoznék, be tudnék-e telni a frissen nyomtatott könyvek szagával, mindenesetre a könyvhét előtti illatorgia, ami a kiadó minden sarkába bekúszik ez idő tájt, eltompítja egyéb érzékeimet. Hosszú évek óta használom ezt az önvédelmi stratégiának is bevált tompaságot azokra a pillanatokra, amikor a szerzők először veszik kezükbe a vadonatúj könyvüket, és tízből heten aggodalmas képpel azt kérdezik:
– Hibát találtál benne?
– Nem, nem is kerestem, most még annak szeretnék örülni, hogy megjött a könyved, gyönyörű lett, öröm kézbe venni. – Ekkor a szerző is felszabadul, és a hibakeresés hálás munkáját együttes erővel utaljuk át a szemfüles kritikusok feladatkörébe. Persze az a bizonyos ördög, aki olykor mégis felbukkan egy hibásan bekötött ív, elszúrt színnyomás, lakozott borító helyett mattfólia képében, csakis a nyomdáé lehet. (#aharctérensüvítettekagólyák – na, ez saját)
A kiadóban ilyenkor már izgalommal vegyes derűvel nézegetjük az új könyveket, amelyek idén tényleg egytől egyig nagyon szépre sikeredtek mint tárgyak is. Milyen gyönyörű ezen a papíron Babiczky Tibor Félbehagyott költeményekje, Térey János Káli holtakjának trükkös borítója is tökéletes, na de az előzékét nézd, azt a két fantasztikus térképet! Mészöly Miklós szép portréjával milyen nehéz lenne elrontani a Vadvizeket, most sem sikerült. Bartók Imre vaskos regénye, a Jerikó épül, a különleges kreatív papírra nyomott puha fedelével, könnyű, mint egy első verseskötet, s csak kicsit súlyosabb, mint Paolo Cognetti Nyolc hegye (fordította Nádor Zsófia). Tolnai Ottó Szeméremékszerekje és Cormac McCarthy magyarul most megjelenő Suttreeja (fordította Greskovits Endre) a két szerzői sorozat legszebb darabja. (Hogy ki mindenki vett részt ezeknek a szépségeknek az előkészítésében a szerzőiken kívül, azt holnap írnám meg nagyon szívesen, kalapemeléssel például a stúdiós kollégáknak, de ahogy a könyvhét is csupán öt nap, úgy a Jelenkor-napló is csak a keddről szól, nem arról a fél évről, míg a kéziratból kézbe fogható kötet lesz. További bejegyzést igényelne még a könyvjelző szalagok és oromszegélyek bűvös harmóniája.)

Ez a látható, tapintható és szagolható érzékiség megtapasztalható a döntő pillanat előtt, amikor az olvasó (bármelyik: a Kedves, a Tisztelt, a Szakértő, a Rajongó, a Kíváncsi, az Úgynevezett) felüti a könyvet, belenéz az első bekezdésbe, netán a fülszövegbe (melynek megírása a szerkesztő rémálma, igazságtalanul sok múlik rajta), vagy megvizsgálja, hogy kellően fess külsejű-e a szerző a fülön (igen, szépek az íróink). Két nap múlva állunk majd a Jelenkor-standnál, szemtől szembe a testet öltött olvasókkal, akik bámulatosan sokan vannak, és valóságos beszélgetésekbe bonyolódva kérdeznek, érdeklődnek, mi pedig boldogan válaszolunk. Hát élünk! Évről évre kiderül, hogy a könyvhét valóban a kortárs magyar irodalom ünnepe, s nemcsak az újdonságoké, sokan ilyenkor szerzik be az éves kortársirodalmi-adagjukat. Az embernek az a jó érzése támad, hogy könyvhéttől könyvhétig tart az év, így hát szombaton és vasárnap ott fog dedikálni minden szerzőnk, akinek tavaly szeptember óta jelent meg kötete. Bánki Évától Deres Kornélián és Schein Gáboron át Visky Andrásig és Forgách Andrásig, Papp Sándor Zsigmondtól Boldizsár Ildikón és Závada Péteren át Tompa Andreáig. Belecsúszik a Költészet Napja is a könyvhétbe Aczél Gézával és Mohácsi Balázzsal.

Szerdától vasárnapig zajlik a Margó Fesztivál a PIM-ben
Oszd meg magad a Vörösmarty tér és a Károlyi utca között, 12 perc séta, 950 méter. Új könyveink bemutatójának sorozata csütörtök este kezdődik Térey Jánossal a Káli holtakról (#művész-ésközérzetregény, játszódik napjainkban), pénteken Boldizsár Ildikó mesél (mert mindent tud a mesékről és sajnos rólunk is) marokkói útjáról az Ezeregyéjszaka nyomában, Bartók Imrét Balajthy Ágnes és Sipos Balázs kérdezi új (disclaimer: eddigi legjobb) regényéről, a Jerikó épülről (#bildungsroman, játszódik a nyolcvanas évektől és zajlik az emberi élet során), aztán Babiczky Tibor Félbehagyott költeményekjéről fog kiderülni, hogy végül akkor elkészült-e vers, vagy sem (#afalmajdnemkész), a sűrű nap egy meglepetésfilmmel zárul a Világló részletekről (#műhelytitkokNádasPétertől). Szombaton délután meghallgathatjuk, hogyan beszélget a Libri-díjas Omerta szerzője, Tompa Andrea, a közönségdíjas Bödőcs Tibor és Valuska László (#milyenlenneegyBödőcs-féleTompa-paródia?), vasárnap pedig Tolnai Ottót, T. Olivér alteregóját (a Könyvesblog találata szerint a #palicsileopoldbloomot) Jánossy Lajos kérdezi a Szeméremékszerek című regényéről (#fürdővárosikalligráfiák).

De ma még csak kedd van, beérkeztek az utolsó könyveink, holnaptól egy csapat elkezdi berendezni a standot (a Jelenkor Kiadó idén a 4-es számú lesz), más munkatársak már az őszi könyveken dolgoznak. Elégedett szerzők jönnek-mennek a kiadóban (eltesszük emlékbe ezeket a pillanatokat), egyikük a következő kötetének szinopszisát meséli lelkesen, a sajtós kollégák fülükre ragadt telefonnal szervezkednek, egyeztetnek a végsőkig, könyökük alatt nagy barna borítékokban sorakoznak a kiküldésre váró tisztelet- és recenziós példányok. Nagy rutinnal és komoly csapatmunkával készen állunk a 89. Ünnepi Könyvhétre.
És akinek ennyi jó kevés, annak örömmel jelentem, hogy idén még az a ritka esemény is megtörténik, hogy három helyszín lesz, ahol az oly gyakran hiányolt nőnemű írók nyitják meg a könyvhetet: Berg Judit Budapesten, két szerzőnk, Boldizsár Ildikó és Tompa Andrea pedig Szegeden, illetve Debrecenben.
Végezetül sem árulom el, hogy melyik nyomdában készülnek a legjobb illatú könyvek, jó szagolgatást a standokon!

Nagy Boglárka
Fotó: Jelenkor Kiadó/Máté Péter

Kiadók a Könyvhéten

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.