hirdetés

Horváth Dávid fotónaplója 3.

2012. november 14. - Horváth Dávid

FOTÓNAPLÓ! - A Litera sorozatában kortárs fotóművészek képeit adjuk közre kortárs írókról. Ezen a héten Horváth Dávid fotóit tekinthetik meg. A harmadik napon a Nagy Gabrielláról készült portrét láthatják.

hirdetés

Nagy Gabriellára mint különös-elbűvölő jelenségre figyeltem föl, amikor tizenvalahány éve megpillantottam őt a Palatinus Könyvkiadó újdonságainak bemutatóján. Még nem tudtam, hogy költőnő, csak azt láttam, milyen időtlen szépséget sugároz magából, amint bokáig érő, sötétkéken fénylő, selymes hatást keltő öltözékében jár-kel a pódium és a nézőtér között. Mozdulatai is finoman elegánsak, visszafogottak voltak. Az volt az érzésem, mintha valahonnan a régmúlt századokból lépett volna közénk. Azonnal elhatároztam, hogy „lélekközeli” portrét készítek róla.
De amikor kisvártatva felolvasott a Vállalok bérbe sírni című első verseskötetéből, zavarba jöttem: hogyan lehet, hogy egy ilyen megnyerő, ódon külsőt öltött szépség képes tudatosan ironizáló, groteszk, csúfondáros hangon fonákjáról látni és láttatni a világot? Akkor még nem tudtam, hogy ezzel az extravagánsnak tűnő bemutatkozásával iskolát teremtett az újabb kori „nőirodalomban”. 

Nagy Gabriella

Negyven éve fotografálok, szakmai életemet mindvégig a sajtóban töltöttem.
Szociofotósnak tartanak, s ezt büszkén vállalom, mert a társadalmilag kiszolgáltatott helyzetben levő emberek sorsán szeretnék javítani a fotográfia eszközével. Időközben rájöttem, hogy ez teljességgel reménytelen.
Közben súlyos beteg lettem, nem járhattam többé cigánytelepekre, s feleségem, Valachi Anna irodalomtörténész segítségével szeretett és tisztelt írókat, költőbarátokat kezdtem fotózni, méghozzá szokatlanul közeli perspektívából. A szociofotók után „lélekközeli” pszicho-képekkel kísérleteztem. 
Munkásságomat 2006-ban Balogh Rudolf-díjjal ismerték el.


Horváth Dávid saját oldala.

Horváth Dávid

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.