hirdetés

Hosszúra nyúlt tél végi, vagy inkább csak középi időben

2013. január 23. - Spanyolnátha

 A hó már betemette a pingpongmeccsek helyét, az udvaron hol jég, hol víz, hol jégen víz áll a munkaasztalok helyett. Reggelente nincs elkéső és korán érkező gyerek, s a délutánba sem simul be, csak a kutyák ugatása... - A Spanyolnátha műhelynaplóját szerdáról Vass Nóra írta.

hirdetés

Ha legalább kétféle nátha (Spanyol, széna) kerülget a tél végi, vagy inkább csak középi időben, mi mást tehetne az ember, mint hogy jó és vidám időt varázsol a szobába. A hosszúra nyúlt tél végi, vagy még inkább csak középi időben remek alkalom nyílik nyári élmények felidézésére, a gépen tárolt fotók válogatására, zöld gyep- és lomb-bámulásra, színes papírrajzok stírolására, gyermekarcok és mosolyok idézésére, a festékes flakonok képzeletbeli újrakeverésére, vissza- és előregondolásra. Jó elmélázni a múlt évi nyári táboron, amikor a művésztelepi kert zöldjében, vagy a kiskút (becsületes és táblával is deklarált nevén: kerti csap) körüli kékségben, a melírozott levelű juharfák ágain gyerekkezek által formált madárház, a kerítés lécein gondosan festett halakkal, békákkal és egyéb lényekkel teli halastó ringatózott, borzolódott, hullámzott. Hernádkakon, a Spanyolnátha Nemzetközi Mail Art Művésztelepen azon a nyáron gyerekek, aprók és kicsit nagyobbak ismerkedtek az alkotás örömével. Festettek, vágtak, rajzoltak, játszottak, készítettek mail artot, közös és egyéni munkákat, rosszalkodtak és jók is voltak, etettek és riogattak csibét és kacsát, fotóztak, pózoltak, úgyhogy van mit nézni bőven.


Most, a hosszúra nyúlt tél végi, vagy inkább csak középi időben, a fotókon felidézhetők a katonás rendben száradásra felsorakoztatott, kinek-kinek keze és egyéb ügyessége nyomán alakított teafilter-babák, névkezdőbetűk, amorf alakzatok. Persze most teafilter is annyi, mint utcán az útszórósó, bezzeg nyáron! Egy egész iskolai konyhásnéni-brigád gyűjtötte becsülettel e nemes alapanyagot, mert a foglalkozás vezetésére hívott képzőművész testvérpár a velük kapcsolatos újrahasznosítás híve. Sokszor kellett teát inni, minden vendég azt kapott, persze képzőművészeink mentségére szolgáljon, hogy saját maguk is termeltek alapanyagot bőségesen. A nyári szélben könnyebben szálltak a hírek is, először csak az utca, később már az egész iskolakörnyék tudni akarta, ugyan mire kell az a sok filter. S mivel a köztájékoztatás vidéken, főképp faluban különösen fontos, a hivatali dolgozók rendre elmondták minden érdeklődőnek, hogy ezekből bizony művészeti alkotások készülnek majd, ha eljön az ideje és gyűlik elég, tehát mindenki lehetőségeihez és teafogyasztási szokásaihoz mérten legyen kedves gyűjteni! Igazából kellett még hozzá kartonpapír – újabb gyűjtés az iskolában – madzag, és kültéri fehér falfesték is.


A műtárgy elkészítésének további részletes leírása a szerzői és egyéb szabadalmi jogok esetleges megsértése miatt mellőzendő, ki-ki gondolkozzon el, a felsorolt alapanyagokat milyen állapotban, milyen technikával lehet egyneműsíteni, összedolgozni, formálni, hogy abban az alkotás öröme ki- és átélhető legyen, meg hát nézzen is ki valahogy a végtermék.
    A hó már betemette a pingpongmeccsek helyét, az udvaron hol jég, hol víz, hol jégen víz áll a munkaasztalok helyett. Reggelente nincs elkéső és korán érkező gyerek, s a délutánba sem simul be, csak a kutyák ugatása, eltűnt a gyerekzsivaj, a de kár, hogy már vége és a holnap vajon mit csinálunk izgalma. Most, a hosszúra nyúlt tél végi, vagy inkább csak középi időben jégcsapok híznak és nem kertfesztiváli képek lengedeznek az ágakon, a ködben amúgy sem sok mindent látni. Eltűnt a fesztiváli készülődés izgalma is, most senki nem drukkol, hogy szülőnek, testvérnek, tanárnak, és a szomszéd néninek is tetsszen az egész heti munka, a foglalkozások eredménye. Már rég lebontottuk a közös kiállítást, elküldtük az utolsó mail artot is.
     Hogyan is kezdődött? Mikor lett az ötletből terv, a tervből akció, az akcióból kertfesztiváli szekció? Minden bizonnyal 2010-ben a művészteleppel, akkor még csak felnőtteknek szóló SPN-programokkal. Az is lehet, hogy a sokkal korábban, a 2008-tól rendezett Önök kerték Kertfesztiválokon időző gyerekekkel, akik maguk is szívesen építették és szedték le a kiállítást, rendezték az alkotásokat, installációkat, alkalmi tájművészeti tereket hozva létre.


Jó lenne kicsit nyújtani az időt, hogy több mindenre fény derüljön, hogy készíthessünk ezt is, azt is, hogy kiderüljön, minek mi a titka, technikája, hogy mit csinál a bácsi a létrán, miért nézik, hallgatják őt olyan sokan, miért áll annyi autó az utcában, mi történik már megint? Persze egy hétbe sem fér bele minden, kell a koordináció, művészetpedagógus és képzőművész, író, költő, rajztanár és persze gyerek. Az egy hétnek köszönhetően profilképek cserélődnek a közösségi oldalon, épül a nem csak virtuális csapat. Megyünk aztán múzeumba közösen, beszélünk a következő táborról, már most, a hosszúra nyúlt tél végi, vagy inkább csak középi időben tervezgetjük a nyarat. Jó érzés, hogy ugyanazon időmúlással nem csak távolodunk, de közelebb is érünk, hogy szorgos gyerekkezek pepecselnek majd festékkel, színes papírral, ceruzával a kertben, hogy a lerajzolt nyári élményképben ott lehetünk ismét.


Ma madárházat készítünk telis-tele színes madarakkal, na jó, néhány teknősbéka is jöhet! Alig marad idő a halastóra, béka persze itt is van! Béka és madár kéz a kézben, vagy láb a szárnyban jár, kinek hogyan tetszik. Hogy mi a mail art, milyen bámulatosan tudja változtatni az alakját, hol ilyen, hol olyan. Vágunk, címezünk, ragasztunk, a boríték hipp-hopp átalakul. Másnap csendesebb nap, csendéletnek való. Téma akad bőven, kertben pipacs - már előre festve is - régi kerti szerszám, s mint kiderült más is, példának okáért szörnyek és egyéb érdekes lények. Képeinket kiállítás-kész állapotba is hozzuk, keretezünk, ahogy a módi megkívánja: saját magunk által készítettbe.
    Ha egy jótékony vírus elkap, megfertőz, könnyen tovább adod a lelkesedést. A fotókon megörökített jókedv és munka most, a tél végi, vagy inkább csak középi időben visszahozza a nyarat, különösen hasznos, mert rend lesz a mappában is.

Portré: Fodor Tünde
A szövegbe ágyazott fotókat a szerző készítette.

Vass Nóra

Spanyolnátha

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.