hirdetés

Ice, ice, baby

2018. június 10. - Kiadók a Könyvhéten

Dunsztolódunk a pult mögött, baljós, sötét kánikulában telik Zoltán Gábor, Mezei Márk és Márton László dedikációja. Hutvágner Évi többször kiszagol a kasszaközelbe stócolt Szomszéd és Két obeliszk fölött, sokatmondón sóhajt, míg Mészáros Ábel rendre közvetíti a mobilapp jósfájásait: „háromtól 60%". – Vasárnapról a Kalligram képviseletében Torma Mária naplóját olvashatják.

hirdetés

Nyílnak a st(r)andok, vasárnap van, a Könyvhét negyedik napja. 10 óra után nem sokkal egy túl hosszú sor túl sokadikjaként a kávémat várom, s míg a barista srác jeget pakol a turmixgépbe, és felzúgnak a borotvaéles pengék a pohár alján, a Kalligram első fészbúkposztját silabizálom.

Tóth-Czifra Julcsi jelenti: „Elindult a nap", s a kép tanúsága szerint Komoróczy Géza professzor úr elmélyülten olvas a pult első sora előtt.

Hawaii-ingén a virágminták pontosan kivehetők, de akárhogy nagyítom a képet, nem tudom eldönteni, hogy a Nincstelenek új kiadását vagy Mezei Márk első regényét, az Utolsó szombatot bújja. Arrébb vonszolódunk eggyel, megzördül a jegesláda megint, s én egy pillanatra Márk könyvének elején találom magam. Csikorog a (ma már) Kertész utca 32. fagyott kockáin a hólapát, a hónapok óta bujkálni kénytelen belzi rabbi fogai fázósan összekoccannak, és ugyanazon ház cselédszobájában egy fiatal nő vágyakozva gondol a siksze Krisztinára. 1944 januárjában az „ortodox szent" csodarabbi és a hitehagyott Magda egyetlen napon szembesül félelemmel, gyávasággal és árulással. „Mikortól válik gyávasággá a félelem?" – mélázok a kérdésen, úgy kell rám szólni, hogy haladjak már, kész a kávém.

Tizenegytől dedikál Papp-Zakor Ilka, oda iparkodom. Az idén több „utolsónk" is akad. Az utolsó állatkert novelláiban mintha mindenkinek elmentek volna otthonról, nemcsak mintha, nemcsak volna: a kötet egyik szereplője az egész országot szabadságra küldi. Rávilágít: az ember a nagy önmegvalósításban, hogy jó szülő, jó magyar, jó szomszéd, jó határon túli, kellemes útitárs, szamaritánus értelmiség, áldozatkész hősszerelmes legyen, egyszerre megfárad és kiszolgáltatottá lesz. Legfőképp saját, aljas kétségeinek. De a novellákból – mint különös őrangyalok – körénk lopakodnak a jóakaratú, elszabadult állatok, a nagymamából csak előbújik a bennszorult rosszallás, az elégedetlen feleség éji farkassá változva elvonyítja bánatát a karalábék fölött, a csillapíthatatlanul lakásszépítgető anya egy rejtélyes székszaggatási históriába keveredve fiával is egymásra talál. Ennyi humorral és ritka fantáziával keveseknél lehet találkozni. Ilkában, aki élt már Kolozsváron, Krakkóban, Helsinkiben és Pozsonyban is, nyolc nyelven beszél, naná, egy etológus is elveszett, és úgy beszél a patkányok különc személyiségjegyeiről, hogy ha Szeifert Natália csak tíz perccel később érkezett volna a Kalligram-standhoz, a napot boldog patkánytulajdonosként végzem. De Az altató szerekről megmentett.

Dunsztolódunk a pult mögött, baljós, sötét kánikulában telik Zoltán Gábor, Mezei Márk és Márton László dedikációja. Hutvágner Évi többször kiszagol a kasszaközelbe stócolt Szomszéd és Két obeliszk fölött, sokatmondón sóhajt, míg Mészáros Ábel rendre közvetíti a mobilapp jósfájásait: „háromtól 60%".


Négyre várjuk Gergely Ágnest, és várják a tájékozott olvasók. Alig ül le a szivárványcikkes napernyő alá, elered, de pattannak is ki az ernyők körben az asztal körül, kedélyes a sátortábor, s az ernyők alatt Gergely Ágnes mosolyogva írja alá A szomjúság ára példányait. Ezen a címen – Barna Imre szerkesztésében – elegáns, acélkék szárnnyal a borítón jelent meg két kisregénye, az Őrizetlenek és A tolmács. Mindjárt eláll, reméljük mi is, mire a vásznakon kopogni kezd a jég. Ki merre lát, menekül.


Veszettül posztolni kezdünk, katasztrófaturisták, majd veszettül mentjük a könyveket. A sorrend őszinte. Ázik a stand szőnyege, áznak rajta Bibó István Összegyűjtött írásai 2., a friss Jótékony nemzet, Szépen ölni, Janega Kornél szép élete, A főhős meghal a végén, és ázik az Igazságos Kádár János ötödik kiadása meg A húsevő másodikja. Bán Zoltán András, Csillag István, Gyáni Gábor, Szalai Erzsébet kötetei.

Negyven percen át kézben, fejen, vállakon tartjuk a csöpögő pult közel hatvan címét.

Így megy ez, ha olvasónak szegődünk. Aztán, egyszer csak kiderül.

Torma Mária
Kalligram

Kiadók a Könyvhéten

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.