hirdetés

Időzavarban

2017. november 14. - Eirodalom

De mégis, milyen jól telt a múlt heti közös kézdivásárhelyi miniturnénk, az E-MIL „Körút az őszben” című felolvasókörútjának az egyik állomása, annak eredményével bármikor ki is egyeznék, öröm látni a csillogó szemű diákokat, vagy este a felnőtt közönségnek adni a talpalávalót. - A héten az Eirodalom írja a netnaplót, a keddi napot Bálint Tamás.

hirdetés

Időszűkében vagyok, mostanában éjjelente a menekülésről álmodom – azon nagyon kevés éjjelekről szólva, amikor emlékszem is az aktuális rémálomra, mert annyira azért nem ijesztőek, hogy fel is riadjak. Nem a migránstéma tesz taccsra – abban egyébként mintha most félidei szünet lenne, innen távolról, a pálya széléről tekintve, vagy csak az újságírók/olvasók ingerküszöbe került magasabbra –, hiszen nincs kézzelfogható, személyes tapasztalatom ebben az ügyben egyelőre, per pillanat a határidők elől menekülök. Jelen állás szerint a napjaim felerészt betűk híján telnek, az irodalommal való köszönőviszony nélkül, így ez az írás is csonka abból a szempontból, hogy a mai naplóbejegyzés fele csak számokat tartalmazna, ha becsületesen követném a gondolataim, és nem a maradék fél napból pótolnám ki valami emészthetővel. Így két üzleti terv vázlata között igyekszem lopva írni pár sort, egy kicsi naplót, néhány sor verskezdeményt, ahogy sikerül.

Holott imádnám, ha csak irodalommal kapcsolatos dolgokért fizetnének meg, és nem kellene szétapróznom a gondolataim, sűrűn váltani és szétszálazni a gondolatfolyamokat, vagy ma divatos szóval multitaskingolni (miképp ugyanaz a jármű sem alkalmas egyszerre a becsületes szántásra vagy száguldozásra sem), mégis, nem tehetek róla, ha ebben is, abban is örömöm lelem. Ilyenformán csak bólogatni és helyeselni tudok a tegnapi bejegyzésre és Zsidó Ferenc gondolataira (áááh... az a varázslatos és elragadó irodalomtanári lét, mint Örkény egypercesében az öreg, csúnya és rossz szagú patkány, amelyet a házmesterék falábon bicegő kislánya macskának gondolt, és akár cica is lehetett volna, esetleg egy bicegő kislány, de ilyen nagyokat nem illik álmodnom – jelen zárójel minden jel ellenére nem tartalmaz iróniát). De mégis, milyen jól telt a múlt heti közös kézdivásárhelyi miniturnénk, az E-MIL „Körút az őszben” című felolvasókörútjának az egyik állomása, annak eredményével bármikor ki is egyeznék, öröm látni a csillogó szemű diákokat, vagy este a felnőtt közönségnek adni a talpalávalót. Néha, nagyon-nagyon piciben, sztárocskának érezni magunk.

A sztárság és irodalom, az ízlés, a közönség és az elénk tett étel vonatkozásában azonban nagyon nem minden a közönség vagy a sztárság. Még csak kedd este van, de már megtapasztaltam ezen a héten is, hogy milyen egy emlékezetes és felejthetetlen produkció és milyen egy olyan műsor, amelyben – remélem – mindenki roppant kényelmetlenül érzi magát. Ez utóbbi az imént véget érő, Retropoly című „musical”, amelyről bőven elég is ennyit mondanom és attól is óvok mindenkit, hogy rákeressen. Az ellenpélda pedig a tegnap esti zenés irodalmi est Bogdán Zsolt színművész és Csíky Boldizsár zongoraművész előadásában, valódi művészet és művészek sztárallűrök nélkül, remek versek és zenei darabok, kiváló műsor. Vagyis a fiatalság ízlésének alakításáért elsősorban nem a fiatalság felel, rengeteg munka és odafigyelés árán érhető el minden apró siker.

Érdemes foglalkozni és gondolkozni ezen. Álmodozni róla. Mindenki hozzátehet ehhez a maga módján egy-egy kis darabot. Csak önmagáért és abban bízva, hogy a végeredmény majd úgyis megéri.

Nem szétszórva, virtuális műhelyben ülni, hanem becsületes szerkiben. A számokat betűkre cserélve, nem meghasonulva. A legrosszabb az egészben, hogy tényleg szeretem ezt is. A legnagyobb baj, hogy sok a ló és csak egy hátsó, és végső soron hallgatnom kellene, mert ez így, ebben a formában csak dicsekedve panaszkodás vagy panaszkodva dicsekvés, ami azért épp annyira nem rossz dolog, és ezzel a gondolattal álomba szenderülni is mindjárt más.

Bálint Tamás

Eirodalom

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.