hirdetés

Jó nap ez a halálnak!

2007. november 1. - Kozák (Ignác) Tibor

Én csak ott szeretnék lenni, még egy darabig ezen a napon, Nitta mellett. Az hogy csak két nap múlva lesz a születésnapja, igazából senkit nem érdekel. Úgy érzem magam, mintha Camus Közönyében látnám megelevenedni önmagunkat. Évekig nem is tudtam tovább olvasni azt a szöveget a kezdősorok miatt.
hirdetés

"Ez nem hamisítvány, hanem egy rossz minőségű eredeti."
 ( J. B. Shaw )
 
Nov. 1.
Csodás idő egész nap, mégsem mozdulok sehova, nem érdekelnek a meghatóan lobogó mécsesek, engem csak az élők érdekelnek. Kezembe kerül egy régebbi szöveg, ide másolom:
 
pe
rc
ny
ic
se
nd
 
 
Az egész nap zavartalan nyugdíjas módon telik, egészen súlytalan és bágyadt vagyok. Tegnap hajnalig beszélgettünk Mártival, aki barátilag érkezett hozzánk. Elmúlt a tegnap pezsgése, az Írók Boltja és Sirály laza hangulata, amikor egy feminista vitának, A Vitának, jelentősége van. Nincs íze a tegnapi szavaknak.
Az evickélés és kapaszkodás napja van, azokba, akikre emlékszem, íztelen önsajnálat azért, akikre már nem. November mindig a mérlegelés ideje.
Tegnap estétől egyre másra telefonhívások és SMS-ek érkeznek, szelik szét az estét! Mindenki első akar lenni! Én csak ott szeretnék lenni, még egy darabig ezen a napon, Nitta mellett. Az hogy csak két nap múlva lesz a születésnapja, igazából senkit nem érdekel. Úgy érzem magam, mintha Camus Közönyében látnám megelevenedni önmagunkat. Évekig nem is tudtam tovább olvasni azt a szöveget a kezdősorok miatt. Ez is ide másolom, rendkívül illik a hangulatomhoz:
 
„Ma halt meg anyám. Vagy talán tegnap, nem is tudom pontosan. A menhelyből sürgönyözték: “Anyja meghalt. Holnap temetik. Tisztelet. Részvét.” Ebből nem derül ki. Talán mégiscsak tegnap…
 
Amikor a születésnapi torta is begördül, akkor végleg kicsit újra elpattan bennem valami, és szótlanul eszem. Ettől persze nem fognak jobban szeretni ebben a családban. Megdicsérem a kétféle csokiból készült, rendkívül jó nevű cukrászdából hozott tortát, ráadásul még a kedves, helyes kis Boldog Születésnapot marcipán táblácskával együtt.             
A délután ezután ingadozásmentesen rosszul telik, Nitta és Márti sétálni mennek, én az előző napi naplóval küzdök. Hálás vagyok most a kényszernek, hogy írnom kell, és egyedül maradhatok. Még akkor is ezt a hálát érzem, amikor nem jut szembe semmi.   
Este mankalázunk, zenehallgatással ütjük el az időt, hogy végre FÉL EGY legyen, az a pillanat, amikor a születés - rég - megtörtént. Átadom az ajándék diót és tulipánt. Arról beszéltünk egy hónapja, hogy csak csokit és virágot fogok adni! Akkor inkább egy tulipánt és
diót kérek. Megszereztem a legnagyobb papírhéjú diót és egy nagyon komoly aprócska tulipánt finom szövetből. Tapintatos a színe és jó ideig eltart. Talán örökké. Jó lenne azt hinni.
Elégedetten hanyatlok a párnára, cselfogásom első fele valószínűleg sikerült.

Kozák (Ignác) Tibor

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.