hirdetés

Képzelt riport a Könyvhétről

2018. június 6. - Kiadók a Könyvhéten

Kisember voltam én ahhoz, hogy a nagyok dolgába üssem az orrom, nem értettem én a politikához, az ecsethez értettem, nem a lózungos beszédhez... – A Scolar Kiadó munkatársai elmerültek az előkészületekben, helyettük ezért szerzőik, pontosabban könyveik mesélnek az Ünnepi Könyvhétről. Napló.

hirdetés

J.E.: Nagyszerű életműved van, gazdag életműved. Nekem már a címadásaid is nagyon tetszenek. Van ehhez érzéked, hogy mivel lehet a figyelmet felkelteni.

G.M.: Az én japánom fotózik, és semmi mást nem csinál. A borítófotó elkészítésének napján a megszokottnál is szótlanabb volt. Minden készen állt a barátom lakásán, a csésze ott várakozott a fehér függönnyel eltakart ablak előtt egy kis asztalon, szemben az állványra erősített kamerával. A hátteret a kis asztal fiókja szolgáltatta, amit nekem kellett tartanom, vagyis tulajdonképpen rajta vagyok a borítón, a csésze mögött állok. A nap lenyugodott a Budai-hegyek mögött, Kazuhiko pedig szótlanul ült a kanapén.


Gerlóczy Márton – Fotó: Kocsis Judit

J.E.: Ez már önmagában könyvtéma.

G.M.: Egyetlen próbafotót sem készített a csészéről, egyetlenegyszer sem nyomta le a gép gombját, míg el nem érkezett a pillanat.

J.E.: És amikor visszagondolsz bizonyos mesékre, bizonyos történésekre...

V.I.: Sajátosan válogatós a memóriám. Gyakorta kapom rajta magamat, hogy magánéletem eseményeinek sok fontos, főleg kellemetlen mozzanata kitörlődött emlékezetemből. Ami azonban a pályámon történt, abból szinte mindent képes vagyok visszaidézni.

J.E.: Hogy fogadta a szakma?

V.I.: A kötet, ha eléri célját, egy szemléletet dokumentál, és ha jó valamire, akkor arra, hogy tanulságul szolgáljon egy valamikor felnőtté váló, józanabb színházi nemzedék egyedeinek: mi az, amit legalább muszáj átgondolniuk, megváltoztatniuk, átformálniuk, de kivált nem hagyniuk.


Verebes István – Fotó: Blaskó Adrienn

J.E.: Az indulás: egy szoba, lakótelepi szűkös lakás...

J.T.: A szőnyegen ruhadarabok, lavórok és vedrek voltak szétdobálva, az ablakok elfüggönyözve, egy komód középső fiókja félig kihúzva.

J.E.: Egy picit azért magyarázd meg...

J.T.: Kisember voltam én ahhoz, hogy a nagyok dolgába üssem az orrom, nem értettem én a politikához, az ecsethez értettem, nem a lózungos beszédhez. Így kerültem ide, és végig itt dolgoztam, szóval láttam még az utolsó napokat is.


Juhász Tibor – Fotó: Vígh Levente

J.E.: Lényegre törő.

U.A.: Két sivatagi ütközet között születtem. / Mikor hajóra szálltam, újra szép volt a világ. / Kedveltem a fedélzet szagát, a savanyú hajóskenyeret.

J.E.: Úgy látszik, hogy a víz neked igazi közeged.

U.A.: Arra épül a ház, aki a melegtől menekül, / Akinek életében nincs szilárd alap, csak két falitérkép, / És a hóból visszamaradt feketeség.

J.E.: Milyen szépen, képletesen beszélsz!

F.O.Cs.: A jövő olyan volt, mint a tenger. Végtelen. Apró kavics voltam, a víz könnyedén kapott fel a partról, és sodort magával. Bárhová magával vihetett. Pipacs bárnak hívták a helyet. Medveczky szeretője, a bolgárkertész, a Pipacs császára hívott meg. Nem ismertem jól, de aznap a kedvemre akart tenni.

J.E.: A lányok sírtak...

F.O.Cs.: Amikor beléptem, és megláttam az első női cipősarkat, megéreztem a bőrre tapadó neccharisnya illatát, átcsapott felettem egy hullám. Sohasem fogom ugyanezt érezni még egyszer, tudom.

J.E.: Azt hiszem, ez egy jó start. Tehát volt egy álom...


Juhász Előd – Fotó: Scolar Kiadó

***


Könyvheti naplónk kérdéseit Juhász Előd Zeneközelben 5. című könyvéből, a válaszokat Gerlóczy Márton Nézd csak, itt egy japán, Verebes István Tólig, Juhász Tibor Salgó blues, Uri Asaf A rózsa türelme, valamint Földvári-Oláh Csaba Centrál című könyveiből, a Scolar Kiadó könyvheti újdonságaiból kölcsönöztük. Szerzőinkkel az Ünnepi Könyvhét idején a Vörösmarty téren, az Oroszlános kút mellett, a Scolar Kiadó 50-es számú pavilonjánál, valamint a PIM-ben, a Margó Fesztivál több programján találkozhatnak az érdeklődők.

A Scolar Kiadó munkatársai és szerzői


Kiadók a Könyvhéten

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.