hirdetés

Késve érkezem

2015. június 5. - Kiadók a Könyvhéten

Gyönyörű könyvek, és valójában azon gondolkozom, hogyan lehet kettőt kiválasztani a Corvina-felhozatalból. Talán tényleg elfogult vagyok, de mind olyan egyedi könyvtárgy, hogy biztosan nem tudnám őket rangsorolni. - A héten könyvkiadók írják a naplót a Literán. A Corvina kiadó pénteki naplóját Hevesi Judit írta.

hirdetés

Késve érkezem. A többiek derűsek, Falus János, Király Levente, Szálkay Eszter és Illyés Éva már osztanak-szoroznak, ki hova menjen délután, ha jól értem, úgy öt helyen kell lenni egyszerre, még kávét sem ittam, erős indítás. És ez még csak a csütörtök. Sűrű a délelőtt, 4-kor Léner Péter Pista bácsi, Tanár úr, Karcsi c. könyvének (szerk. Gspann Veronika) bemutatóját tartjuk, felkészültem, hogy addig és oda is rohanás, és mégis, a koradélután kegyelmesen lassú, ez a nyugalom: mintha tényleg ünnepre készülnénk. Kúnos Lászlóval és Illyés Évával indulunk három körül a Rózsavölgyibe, előtte még ki a térre, ott majdnem minden rendben van, és hadd ne foglalkozzunk most a majdnemmel. Csak egyel, hogy Csicsák Bori kollégánk beteg lett, nélküle azért mégsem teljes ez a hétvége. Meglepődöm a csütörtöki tömegen, a korábbi években mintha csak pénteken délután kezdődött volna az élet a Vörösmarty téren.

A Rózsavölgyi Szalonban már fél négy körül rengetegen vannak, Koltai Tamást, akinek Tapsrend könyvét alig egy hónapja mutattuk be ugyanitt, most Léner Pétert kérdezi. Aztán megérkezik Nyáry Krisztián, a szerzőinknek mindig nagyon örülünk, neki pedig mostanában elég gyakran lehet, lévén, hogy a Magvető és Athenaeum igazgatójaként már ő is az épületben dolgozik, majd Csöllei Balázs grafikus is befut, ő tervezte ezt a könyvet is, meg persze sok-sok Corvinás könyvcsodát még, a pillanatnyi kedvencem tőle Georg Klein Üstökösök  című könyvének borítója, pont olyan finomszövésű mint a Klein-szövegek.

A bemutatón Léner, a József Attila Színház egykori igazgatója a három nagy rendezőről, Egri Istvánról, Marton Endréről és Kazimir Károlyról mesél, tényleg színházi arcképeket rajzol élő szóban is, a közönség rezonál a történetekre, kellemes hangulatú a beszélgetés, Pétert is elégedettnek látom, ez megnyugtat, ilyenkor tényleg a szerző öröme a legfontosabb.

Illyés Éva közben a Vigadóba megy, a Szép Magyar Könyv-díjak átadására. Vadas József A magyar iparművészet története a századfordulótól az ezredfordulóig című könyve két díjat is kap (Oklevelet a Művészeti könyvek és albumok kategóriában, valamint Tarlós István főpolgármester különdíját), Gordon István Gurulunk, repülünk… könyve pedig az Ismeretterjesztő könyvek kategóriájában nyer oklevelet. Az előbbit Faragó István és László Zsuzsa, az utóbbit Sebastian Stachowski tervezte, a műszaki vezető Illyés Éva volt. Gyönyörű könyvek, és valójában azon gondolkozom, hogyan lehet kettőt kiválasztani a Corvina-felhozatalból. Talán tényleg elfogult vagyok, de mind olyan egyedi könyvtárgy, hogy biztosan nem tudnám őket rangsorolni.

 

*

Pénteken reggel egy SMS-re ébredek, ennyi áll benne: Késni fogok. Halálosan megrémülök, mindenesetre inkább válaszolok: Én is. Szerencsére gyorsan kiderül, hogy nem nekem szánták, pedig mintha mégis, sietek ki a térre, hogy a kezdés előtt még Szegő Janival fagyizni mehessünk. Késik, míg várom, azon gondolkodom, milyen jó, hogy a barátok mindig ilyen közel vannak – Turi Timi is biztos megérkezik nemsokára. A fagyi is elég finom, és kivételesen időben visszaérünk, Csiffáry Gabriella: Szétrajzás c. könyvéről kezdődik egy pódiumbeszélgetés. Gabi Budapest Főváros Levéltárának főlevéltárosa – aki ezt a könyvét is hatalmas és kitartó kutatómunkával alapozta meg – könnyeden és szórakoztatóan beszél, a magyar emigránsok kézikönyve mégiscsak elég aktuális olvasmány. A beszélgetés után máshová kell mennem, Blaschtik Éva vált, pedig meg sem beszéltük, valahogy mindig ráérez, mikor, hogyan segítsen, hálás vagyok neki.

Visszaérve végignézek a standon, Sümegi György: 1956 plakátjai c. könyvéről nem tudom levenni a szemem. De ilyenkor már nem is könyveket látok, azért szerencsére nem is csak munkafolyamatokat, hanem olvashatóvá és kitapinthatóvá lett történeteket. A szerzőikkel együtt. És valahogy úgy képzelem, hogy egy jó könyv mögött mindezt az olvasó is érzi, érti, még ha nem is ennyire nyilvánvalóan.

Este Napéjegyenlőség, át a Radnóti Színházba: „Kilép a házból: kedvetlen tavasz / jár-kel beton- és füstköd-börtönében / Pernyét kéményhuzatban: varjakat / lát lengeni pléhlábas-szürke égen. / […] Hol kutyapiszkos föld ritkás füvet / növeszt, s a fák leprafoltos-fehéren / kísértenek: kihízták kérgüket, / átvág a por- és napfény lepte téren. / Mikor a mennydörgő zebrán kel át, / a túlsó járdapart felé haladva, / anyját látja – riadt szem, kiskabát – / a túlvilág üvegsíkjába fagyva. / Lép tétován, s testén áttetszik a / baljós szó: „árnyékolástechnika”.” (Rakovszky Zsuzsa) A Magvető könyvheti könyveinek bemutatója jól sikerül, Morcsányi Géza és Bálint András nagy tapsot kap az évekért, megható pillanatok. Utána nagy beszélgetések, jó hangulat, mégis, meghallom, hogy valaki azt mondja: Holnap késni fogok – körbeért minden, most már tényleg ideje hazamenni.

 

Hevesi Judit

Corvina Kiadó

 

Kiadók a Könyvhéten

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.