hirdetés

K.mama

2007. július 21. - Györe Gabriella

Remekül csinálják, érdemes megnézni őket jövőre a Merlinben, vagy, ha lesz még, a főiskola zeg-zugos épületében, ahol három Kurázsi mama is szerepel.
hirdetés

Rövid leszek, beszéljenek inkább a képek. Szombaton sok minden történt velem, az egyik ilyen öt órától a Színház- és Filmművészeti Egyetem IV. évfolyam, zenés színész osztályának Bertolt Brecht: K. MAMA című előadása Zsótér Sándor rendezésében, a Szegedi Tudományegyetem BTK Ady téri épületében.
 
A darabban több szerep többször is cserlődik, egy bérházban helyet kapva a harminc éves háború értelmezése kiteljesedik, a nézők eltávolításának fogalma attól, hogy az egyes szerepeket többen is játsszák más-más jelenetekben mást látunk Kurázsi mamaként, a színészek számára is új értelmet kapnak. Ugyanakkor, Kárpáti Pétert idézem a másnapi szakmai beszélgetésről, az állandó helyzetváltoztatásra kényszerített nézők, akiket Zsótér Sándor irányítgat az udvaron és a lépcsőházban, majd a gangokon ide-oda, attól, hogy kissé eltávolítva, elemző figyelemmel nézi az előadást, s az eltávolítást szolgáló kellékhasználattól és színészi eszközhasználattól befolyásolva értelmezi is, amit lát, s ami történik vele és a színészekkel. Minden mondatot át kell szűrnie magán, s figyelnie kell a jelekre, így pedig  erősebben involválódik a történetbe, mint ha egy hagyományos koncepcióban rendezett Brecht-előadást látna: megtörténik a dráma, akkor is, ha a kocsi egy kuka, a kalap egy paróka, a kappan egy tollpárna s így tovább: sőt, így tán sokkal inkább magukat jelentika  tárgyak, mint ha valóban maguk a tárgyak volnának ott az őket helyettesítő jelek, más tárgyak helyett.
 
 
 
 
 
Jól felépített részletek, a függőleges és visszintes elrendezések jelentésgazdag alkalmazása, a néma lány erőteljes jelenléte, a songok használatának a szerves előadásba építése és az egymásra irányított végtelen figyelem jellemzi azt a játékstílust, amit a színinövendékek az előadásban megtanulhattak. Remekül csinálják, érdemes megnézni őket jövőre a Merlinben, vagy, ha lesz még, a főiskola zeg-zugos épületében, ahol három Kurázsi mama is szerepel.
 
 
 
A szegedi előadás szereplői:
 
K1: Kiss Diána Magdolna
K2: Roszik Hella
Kattrin: Szilágyi Kata
Yvette: Radnay Csilla
Eilif: Tarjányi Tamás
Fejő: Matyássy Bence
Pap: Friedenthal Zoltán
Szakács: Polgár Csaba
Zsoldosvezér: Szabó Tamás
Toborzó: Herczeg Tamás
 
 
Osztályvezető tanár: Ascher Tamás, Novák Eszter
Rendezőtanár: Zsótér Sándor
Fordító: Ungár Júlia
 
 

Györe Gabriella

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.