hirdetés

Macska, test, vér

2008. október 20. - Barta András

Hogy veszik így át a gépek a hatalmat? Mikor csúcspontjukra érnek, lefagynak, mint nagyapám lábujjai a második világháborúban. Nem is neki fagytak le amúgy, hanem nagymamám sarka, mert amikor kicsi volt, nagyon szegények voltak, nem tudtak mivel fűteni, és nagymamám sarka kilógott a takaró alól, és kicsit megfagyott.
hirdetés

Nem lehet telepíteni a számítógépre semmit, mert a shell32.dll azt a memóriacímet foglalta el, amelyiket a windows a user32.dll számára tart fenn, ezért a user32-t a windows, ha jól értem, félrerakta a kispolcra, és azt kéri, lépjek kapcsolatba „a forgalmazóval”, és kérjek tőle új dll-t. De minek a forgalmazójával, istenem? Ó, édes forgalmazóm, most segíts meg! Hihetetlen, hogy csak leírom, ami történik, és rögtön kibújik belőle a kisördög – jó érzés, nem tagadom, de azt hiszem, le kellene váltanom a windowst valami másra, os x-re vagy ki tudja. Hogy veszik így át a gépek a hatalmat? Mikor csúcspontjukra érnek, lefagynak, mint nagyapám lábujjai a második világháborúban. Nem is neki fagytak le amúgy, hanem nagymamám sarka, mert amikor kicsi volt, nagyon szegények voltak, nem tudtak mivel fűteni, és nagymamám sarka kilógott a takaró alól, és kicsit megfagyott. Viszket neki, mint Görgey alispánnak a lába szára, amelyet hűséges fegyverhordozója, már elfelejtettem a nevét, biztos valami Prusicka vagy hasonló nevű, már amilyeneket Mikszáth adni szokott volt szeretni, vakargatott neki. Már olvasni is undorító, igaz, Mikszáth maga sem lehetett valami kellemes fizikai megjelenés, biztos egész nap izzadt és büdös volt. Már miután véget értek az ínséges évtizedek, ugye. Nagymamám mindennek ellenére visszakívánja azt az időszakot – úgy látszik, jobb volna éhezni, fázni, mert akkor még kétségtelenül gömbölyű és csúszós volt a világ. Ennek a file-nak véletlenül a „2008. szept. 28.” címet adtam, gőzöm sincs, mikor milyen nap van, de a file-név a nagymamám születésnapja. Nem tartja számon, falun a névnap az igazi ünnep, a fizikai világrajövetelnek nem tulajdonítanak spirituális tartalmat.
 
Átnéztem a windows tudásbázisban kábé ötszázhúsz cikket és megoldási javaslatot a dll-problémára, de egyik sem működik. Akárcsak az életem. Az ember azt gondolná, ha sokat tartózkodik „az otthonában”, az gyümölcsöző, pedig lófaszt. Már megint nincs internet, szar ez a router, de nagyon, ki fogom baszni a picsába. Ez már a második routerünk, és ez is ugyanolyan szar – egy darabig még működgetett, azóta gyakorlatilag halott. Agyhalott, mint én. Az agyhalálnak tényleg az a lényege, hogy vegetációs szinten kiválóan teljesít az ember. Kitakarít, elpakol, olyanná teszi a lakást, amely a számára elfogadható szintet jelenti… -------------- ááááááááááááááááááááááááá
 
Nem tudom magam kialudni a macskáktól. Két macskánk van. Vagy már csak -ám? A Word az ilyen kötőjeleket mind gondolatjelekké alakítja át. Automatikusan. Vajon melyik helyesírási szabályra gondoltak, akik ezt a funkciót belealkották? Cilike vagy leánykori nevén Vince – tűrhetetlennek találtam annak idején, hogy ez az előző házasságból örökölt, még ha kimiskárolt (vagy azt csak kandúrra mondják?), de nőstény cica hímnevet viseljen, még ha Van Gogh-ra emlékére is – hatéves, fekete macska. Ehhez képest Marcika öthónapos, csodaszép terrorkandúr, aki most épp az ölemben fekszik, és meztelen combjaim melegíti, nem néznéd ki belőle, hogy nemsokára akár a lógó faszoddal kezd vad játékba – persze, csak ha férfi vagy – , pedig tudja, igenis tudja, hogy az neked fáj.
 
 
Nem olyan kis, buta cica ez már. Már a négyéves gyerek is tudja, hogy fáj, csak tőle nem lehet számonkérni. Vince-Cilike viselkedészavaros, szociofób. Ha – rajta kívül – még egy személynél több van a szobában, az számára csürhe, csőcselék (honnan jönnek a magyar nyelvbe ezek a furcsa szavak? lengyel-török? biztos ez is finnugor ökörségünk as usual), még ha két legszeretőbb gazdájáról van is szó, akik füstfelhőben tévét nézve épp őt simogatnák. Amikor Marcikát és testvéreit a padláson megtaláltuk, és a konyhánkba tettük egy dobozba, Cilike teljesen kikészült, hangosan fújt, akár egy olcsó porszívó – ne mondd, hogy szív, a másik oldalán fúj –, és menekült a párhetes kis izék elől, akár az erdőben a vadnyom. Azóta is. Nagyon muris megtekinteni, ahogy a még mindig kisebb Marcika a szó legszorosabb agresszivitásával megkergeti és akár meg is veri a nála több kilóval nehezebb Vince-Cilikénket. Sajnos, éjszaka is. Morgás, fújás, nyervogás vezetik álomi útamat, ha ezek a dögök egyszer beindulnak. Az áldott, jó szívem, ugye?, hogy nem zárom ki azt a kegyetlenül aranyos, kedvesen szemét, udvariatlan és egyébként is macskaszépségversenygyőztes (persze, csak átvitt értelemben – ezek a kifejezések hová tűnnek, hogy pl. átvitt értelemben?), valamint jó étvágyú, de pénztárcarombolóan válogatós Marcikát. Pedig mindig ez van: hajnali riadó, csapkodás, hol a picsába vagy, Marcika?, hagyd békén Vincust, nem hallottad, hogy dögölnétek meg, Vince, te meg ne legyél már olyan mulya (vagy muja? – ez nem is szó, nem is szabadna, hogy helyesírása legyen), csapjál már vissza, adsz neki két pofont, legközelebb háromszor is meggondolja, hogy hány szó lesz belőle, amely eléri a háza elejedet! (Pontatlan idézet az éjszakából.) Felébresztenek. Le velük!
Pedig félálomban – nos, ez valóságos pedig, hogy a félálmot a légószirénaszerű macskamorgás és… – ezt a magyar szót nem ismerem, de a jelentése: mély, ám ugyanakkor magas, egyszerre morgás- és nyávogásszerű izé, a sikeres megfejtő megihat velem egy jó libafröccsöt, de a lényeg, hogy ezek szerint a félálmot magát is már valószínűleg a macskák okozták, tehát csak elvették, amit adtak. Ebben a tekintetben Istenhez vagy az Istenhez vagy egy istenhez hasonlítanak, aki szintén elveszi, amit adott: az életünket. De csak a nyugati féltekén, a keletin nincs is isten vagy nem fontos, nem vesz el semmit, de ha el is vette, majd holnapután vagy 4810-ben bepótoljuk. Azok a legjobb sci-fi-k, ahol az évet, az időpontot nem specifikálják, vagy holnaputánra teszik. Nincs pl. olyan sci-fi, amely 4810-ben játszódna, pedig amennyi a csillag a fekete égen, valamennyi fűszál a szép, selymes réten, annyi sci-fit írnak egy perc alatt a Földön, és eközben kétszáznyolcvanhét gyerek hal éhen Africicában, valamint még kétmillió-négyszászhúszezer-hat ember ölelkezik ebben az adott időpillanatban, és Kambodzsa lakossága 0,024%-kal nő, miközben a forint már biztos 300 euró. Vagy fordítva. Adjatok egy percet, megváltom a világot. Ha ezeket az egy perceket egymás után tennénk, negyvenhétszer érnék körbe az egyenlítőt, amely a Föld—Hold távolság három és félszerese. 2027, lakott települések a Holdon. Mi tősgyökeres budapestiek vagyunk, sose költözünk vidékre. Akkor már inkább Szingapúrban leszek férfimodell, állítólag csípik a szőke kékszeműeket, bár tartok tőle, hogy kancsalok nem játszanak a modellbiniszben. Modell akarok lenni! Semmi baj, Bandikám, majd 4810-ben, ha addig el nem visz téged is a nirvána, mint Jimmyt. Őt elvitte. Ezért nem értettük, ez a megoldás a nagy rejtélyre. Nem öngyilkos, nem volt baleset, Jimmyért érte jött az, aminek csak Bódhiszattva tudott ellenállni. Na, de a félálomban előkunkorodó sztori:
Mátészalkán felállították idősebb Petőfi Sándor mellszobrát. A szobor ténylegesen mellszobor, kizárólag a költő mellkasát mutatja be, ha úgy tetszik, a két satnya mellét. A város lakóinak nagyon tetszik az alkotás, a városvezetés pedig örül a relatíve alacsony költségeknek. A szobrász ugyanis potom áron vállalta el a mellek műalkotásba öntését, mivel egy mellkas megformálása sokkal rövidebb ideig tart, mint teszem azt, egy alsócombé vagy pláne egy farháté. Mégse. Tatabányán volt az a Petőfi-szobor most már emlékszem. És nem úgy volt, ahogy leírtam, ti. a szobor még úgy volt, de aztán más mondatok jöttek, csak tudnám használni az agyamat, és eszembe juthatnának azok a mondatok, amelyek még az éjjel vagy hajnalban kerültek az agyamba. Ilyen érzés lehet benyugtatózva, beantipszichotikumozva szétcsapódni a keresztlécen. Metaxa 5 csillag. Hol a csillag ezen a portugál-magyar billentyűzeten? Hogyhogy még nem cseréltem ki? Mi a fasz van ezzel a kurva vindózzal? Hogyan javítsam mosmá meg? Másképp folytatódik. Idősebb Petőfi Sándor mellszobrát tegnap félreérthetetlen helyzetben találta a feleségével a kiskunhalászi polgármester, Öersi Peeter. A polgármester kivételesen hamarabb indult haza a munkából, ám a nejét sehol nem lelve, végül a hálószobában in flagranti und so weiter, und so fort. Id. Petőfi mellszobra a volt amerikai elnökre, Bill Clintonra hivatkozott, mondván, hogy az úgysem történt, tehát történhetett meg. A polgármester úgy döntött, az elvágó erkölcsi élek mentén értesülnie kell minderről a szörnyűségről az egész országi közvéleménynek, ezért egy zokogási könnyek között sajtótájékoztatón leplezte le id. Petőfi Sándor cselszövészeseit, aki az ő, azaz a polgármester becses nejét fondorlattal vette rá, hogy az ő, azaz az id. Petőfi mellszobrának mellkasát csiklandozva, egyszersmind érzékien nyalogassa; id. Pet. mellszobr. cserébe semmilyen ellenszolgáltatást nem nyújott, arra hivatkozva, hogy nem képes rá. A polgármester ezután nagy nyilvánosság előtt feldarabolta a feleségét, akinek spriccelő vére miatt a tévékamerás közvetítéseket fel kellett függeszteni. A haldokló feleség a Petőfi mellszobrát istenítve halálozott el. Én vagyok Petőfi Sándor mellszobra. Ide lőjetek. Wem suchet ihr? Jesum von Nasareth. Ik bín en Jézusz fon Názaret. Die Juden König. Der.
 
Reggel élj, én is így próbálom, az esték rendszeresen sötétek és hidegek. Csak nyáron jó az este. Reggel kilenc órakor, amikor eszembe jutott háromdecinéni, a sorsára hagytam Petőfi trimmelt mellszobrát, és elutaztam a Csákberénybe. Tudta-e Ön, hogy a Vértes, ahol ezt a hétfői napot töltöttem, is szép hegység?
 
 
 
Hogy nemcsak az a szörnyű kirakatfalu van benne ott, Várgesztes mellett, nem jut az eszembe a neve, na, hogy is hívják, mindenki megnézheti magát a térképben, hanem íme. A Vértesben találtunk egy földönkívüli élőlényt, eladjuk az Alien alkotóinak. A Vértes egy falat Észak-Skócia kedvezőbb, háromfázisos, automata klímával. 
 
 

Barta András

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.