hirdetés

Már ezért megérte

2017. július 15. - Hajdúböszörményi Írótábor

A fáradtságon kívül talán egyetlen erősebb érzés kerít hatalmába a műanyag poharak és félig szívott cigaretták csikkjeinek összeszedése közben, mégpedig valami furcsa elmúlás érzése. Ma egy évre újra elengedjük egymást a gyerekekkel, tanárokkal. – A Hajdúböszörményi Írótábor idei utolsó naplóját Papp-Für János írta.

hirdetés

Még a tegnapi éjszaka hangjainak maradékával nyitom a Múzeum Kert kapuját. Fülemben maradtak a Kávészünet Zenekar finoman szólva sem túl komplikált akkordjai, s a retrodisco monoton üteme, ami bizony minden lusta lábat hajnalig mozgatott a táncparketten. A fáradtságon kívül talán egyetlen erősebb érzés kerít hatalmába a műanyag poharak és félig szívott cigaretták csikkjeinek összeszedése közben, mégpedig valami furcsa elmúlás érzése. Ma egy évre újra elengedjük egymást a gyerekekkel, tanárokkal. A táborlakók szemében is hullámzik még a késő éjszaka füstje, de már kezüket tördelve készülnek a vizsgadarabjaik bemutatására. Ez bizony az a nap, ahol vagy értelmet nyer az a rengeteg munka, fáradtság, amivel jár egy ilyen tábor szervezése, vagy csalódottan kullogok majd tovább, hogy miért jó, miért kell ez nekem, nekünk.

Szép lassan csordogálnak a Múzeum Kert udvarába a táborlakók. A tegnap este zsűrizett szövegek alkotóinak neveit ráírjuk egy oklevélre, sorra aláírják a lap alját az íróiskola- és szemináriumvezetők, majd én is szignózom, így hátha tovább megmaradunk az emlékezetükben.Elsőként Berta Zsolt prózaíró-iskoláinak tanulói jönnek a színpadra. Felolvasnak. Kicsit tartanak a mikrofontól. De jó. Nagyon jó írások ezek. Ügyesek. Majd Zsolt elmondja, melyik két gyerek volt a legerősebb ebben a néhány napban. Szakmai díjat Samodai Csenge Boróka, a különdíjat pedig Kovács Eleonóra kapja. Bíró Gergely csoportjából Petneházi Erzsébet bizonyult a legjobbnak, Babiczky Tibor szakmai díját Gáspár Sára, különdíját pedig Bihari Péter kapta. Most pedig a költészeti íróiskolák jönnek sorban. Áfra János Takács Boglárka és Kupihár Rebeka neveit mondja, Kemény István pedig Weeber Luca Borbála és Gellénné Marjai Katalin neveit. Sopotnik Zoltán csoportjában Somorjai Réka és Sebők György bizonyultak a legeredményesebbnek.

Itt egy kis időre megszakad a sor, mert Magolcsay Nagy Gábor és Szabó Imola Julianna a helyi nyomdákkal folytatott test-test elleni harcai miatt még csak most készítik a munkáikat, és arra kérnek, hogy hadd lehessenek az utolsók.

Így a társművészeti szemináriumokkal folytatódik a sor. Szabó Ilona jön fel a színpadra, aki már kora reggel elkészített egy mini kiállítást a gyerekek műveiből. Rajz, grafika szemináriumának alkotásai lógtak a színpad mellett kifeszített madzagokon. Icus néhány mondatban összefoglalta az elmúlt napok munkáit, majd mindenki megnézte a remekbe szabott kiállítást. Az ő díjazottja Szabados Zsófia. Őt Követte Bezerédi Zoltán színjátszás szemináriuma. Zoliék végig Shakespeare-szonettekkel dolgoztak, foglalkoztak. Kilenc gyerek vállalta a színpadi szereplést, és mindenki a maga által kiválasztott szonettet mondta el a tábor lakóinak. Varázslatos volt látni ezekben a fiatal szemekben a szonettek soha nem öregedő lüktetésének izgalmát.

Szabó Imola Julianna lépett fel a színpadra. Az ő szemináriumának a neve könyvtest és szerkesztés. Ők most egy olyan egyedi képeslapot terveztek, amelyek a gyerekek saját idézeteire lettek felépítve, megtervezve, és mindenki el is tudta vinni magával haza, de még a tábornak is maradt, melyet nagyon szép gesztussal az Írók a szegény sorsú gyerekekért elnevezésű zárt Facebook-csoportnak ajánlottak fel árverezésre. Imus díjazottja Novák György Tibor lett. Utolsóként de nem utolsó sorban Magolcsay Nagy Gábor beszélt nekünk a szemináriumáról. Haikukról, intertextuális és vizuális költészetről, logómandalákról. Gáborék és a gyerekek egy kis könyvecskét készítettek haikukból, melyet meg is nézhettek a táborlakók. Ebben a szemináriumban szakmai díjat Ráday Zsófia, különdíjat pedig Szegedi Eszter kapott.

A tábor egyik támogatója a Clear Water volt, aki biztosította minden nap a tábornak a friss, hideg ásványvizet. Ezért cserébe azt kérték, hogy írjanak a gyerekek egy haikut a vízről. Ezeket a haikukat is már előző nap zsűriztük, és a három legjobbnak talált szerzője egy-egy csomagot kapott a cég egyik vezetőjétől. A legjobb haikuk írói Locker Dávid, Petz György és Szabó Eszter Helka voltak.

Az igazi izgalom még csak ezután következett, hiszen a próza és a költészet nagydíjainak nyertesei még csak most derülnek ki. A költészetisek közül Áfra János csoportjának egyik tanulója Szén Benjamin kapta a nagydíjat. Próza kategóriában Babiczky Tibor csoportjából került ki a legjobb, Kovács Zsófia. A díj mindegyik esetben egy könyvcsomag, egy oklevél és egy visszahívás volt a VII. Hajdúböszörményi Írótáborba és publikálási lehetőség print, illetve online folyóiratok hasábjain. A könyvek felajánlói a Magyar Napló Kiadó, a Fiatal Írók Szövetsége és a József Attila Kör válogatásai.

Hirtelen nagy csend lett. Üres lett a színpad, egyedül álltam tanácstalanul a mikrofon előtt. Mit is mondhatnék a tábor zárásakor? Itt nem lehet okos az ember, azt hiszem, jobban teszem, ha az érzéseimre hallgatok, és minél kevesebbet beszélek. Megköszönök mindenkinek mindent, elköszönök, és a búcsúzás torokszorító érzése egy kicsit feloldódik, ha arra gondolok, hogy igen, megérte. Már csak azért a néhány szép, jó szövegért, amit hallhattam a gyerekektől, és azokért is, akik még csak a következő táborban fogják ezeket megírni, már ezért megérte.

Papp-Für János


Hajdúböszörményi Írótábor

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.