hirdetés

Menni valahova

2009. október 12. - Pallag Zoltán

Csuklya a fejre. Kezek zsebben. Megyek a körúton. Megyek valahova. - A héten Pallag Zoltán ír naplót a literának.
hirdetés

Na elmondom, mi volt.
 
Siettem, hogy odaérjek ötre. A pszichiáteremhez. Késtem. Nem kérdezte, miért. Nem is mondtam, hogy autósüldözés. Én üldöztem, baszki. Az M7-esen egy szemétláda astrás durván feltartott. Száznegyvennel battyogott a beslő sávban, nekem meg kurvára oda kellett érnem. A pszichiáteremhez. Bazmeg. Pörögjél. Bazmeg. Az meg nem húzott. Szemétkedett. Nem engedett el. Legyen. A BAH-csomópontig lógtam rajta. A legváratlanabb helyeken bukkantam fel újra. És újra. Százas tábláknál a rohadék simán vitte a százhatvanat. Az IKEA és a TESCO vidéke tényleg kemény volt. Durva sávváltások stb. Tudjátok, hogy van ez. Az autós bosszú. Hiába olvasol Karen Blixent. (A csávó vagy igazi játékos vagy tényleg beparázott. A budaörsi kóternél majdnem meglógott. Négy sáv. Fullon. Mert milyen már, hogy egy barom 1.4-es Polo rátapad? Ha tudta volna, hogy a Morcheebától a Big Calm szólt. De unom már. Easy listening. Az egyetlen, ami nincs megkarcolva. Tudom, biztosan tudom: érezte, hogy bűnös.

Kérdezte a doki, mi a szitu. Mondtam, Morcheebát hallgattam idefelé. Big Calm. Azt mondta: ön tudja Zoltán, hogyan rontja el az életét. Az durva. Így mondta. Negrót szopogatott. Megkérdezte, milyen jegyben születtem. Mondom szűz. Aszcendens? Passz. A csaj? Mondom ikrek. Ájjájjáj. Receptek. Ambuláns lap. Negró. Az Abilifyt a motoros aktivitás csökkentésére meghagyjuk, de lecsökkentjük fél tabira. Király, mondtam. Elmosolyodott. Kifelé a folyosón azt mondta, egy pöcs Volkswagenes üldözte őt az M7-es kijáratától a BAH csomópontig. A jó kurva anyját. Azt mondta, teljesen beszart. Fel kellett húznia a felüljáróra, pedig nem arra akart menni. Az polós barom meg mindenhol ott volt. Markoltam még egyet a negróskosárból. Szereti a negrót? Csak gyűjtöm, mondtam. Tizenkétéves voltam, amikor anyám arcon dobott egy marékkal. Azóta.

Átrohantam a Vígbe, ahol Kántor Péterrel találkoztam. Teázgattunk. Ott folytattuk, ahol fél éve abbahagytuk: Babelnál, McCullersnél stb. Új elem a kokain. Beszéd szinten. Meg Capa. Capa a király. Istenkirály. Ő aztán tudta, hogyan kell meghalni. Ebben megegyeztünk. Meg még néhány dologban. Például, jó ha van valaki, akinek ott vagy, hogy neked dőlhessen, ha úgy esne, hogy kell. Szóval már megint szerelem, élet, halál, ilyenek.

Esett. Férfias kézfogás. Csuklya a fejre. Kezek zsebben. Megyek a körúton. Megyek valahova.

Pallag Zoltán

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.