hirdetés

Mozivég

2015. március 24. - Filmtett folyóirat

1910 októberében feljelentés érkezett a kolozsvári Városi Tanácshoz, melyben kérték, hogy az Uránia palota homlokzatáról a két meztelen férfialakot ábrázoló faldíszt távolítsák el. - A Filmtett folyóirat keddi naplóját Jakab-Benke Nándor írta.

hirdetés

1910 októberében feljelentés érkezett a kolozsvári Városi Tanácshoz, melyben kérték, hogy az Uránia palota homlokzatáról a két meztelen férfialakot ábrázoló faldíszt távolítsák el – derül ki a Kolozsvári Hírlap egyik korabeli számából. A két – sőt, igazából négy, mert szimmetrikusan tükröződik a homlokzat –, fügefalevéllel szemérmesen letakart altestű férfialak a mai napig ott van az épületen, alapvetően eldönthetetlen, hogy izmoznak, vagy csak a meglepően szőrtelen hónaljukat szellőztetik. Mindenesetre kvázi-büszkén keretezik a Uránia feliratot, illetve azt, ami abból maradt: a kifakult, galambszaros, pattogzó vakolatú betűnyomokat. Nem mintha látszana belőle valami az álmosan őgyelgő kolozsvári polgár, vagy akár a keccegő fényképezőgépű turista számára: az új idők új szelei annyi kábelt fújtak a villanyoszlopokra, trolicsápokra és ablakokra, hogy legalább az út túloldaláig kell menni, hogy drótmentesen, zavartalanul szemügyre vehessük a megboldogult K. u. K.-ból maradt filmpalota már száz éve is kifogásolt homlokzatát.

A köznyelvben még mindig Urániának hívják, és sokáig moziként működött. Pont fölötte van a szerkesztőségünk, ennél találóbb hely egy filmes lap számára valószínűleg nem is létezik. Némileg árnyalja az összképet – idézem keserédes malíciával a (helyi) sajtó egyik közhelyszerű megfogalmazását –, hogy már elég régóta nem működik moziként. Pedig szinte megérte a száz évet: amennyire tudom, mindig is vetítések voltak az alsó teremben, egyébre talán nem is lenne jó, arra volt kitalálva még 1910-ben, amikor (Nagy) Udvari András vállalkozó megálmodta és megépíttette. Nem kell különösebben ecsetelnem, hogy miként robogott végig a történelem Kolozsváron, elég az hozzá, hogy az egykori Udvari-vagyon örököseit most teljesen másképpen hívják, visszakapták az épületet, jópár cég és magánszemély lakja, és sokan emlékeznek még rá, hogy a kétezres évek elején Favorit („Kedvenc”) mozinak hívták ezt a földszinten működő Uránia-utódot. Nem sok embernek lehetett „kedvence”, mert – mint mondtam – nem érte meg, hogy még 2010-ben filmszínházként működjön és viruljon, jópár évig hatalmas lakatok lógtak az ajtajain.

Az utolsó film, amit itt láttam, az az Alien vs. Predator - A Halál a Ragadozó ellen című „opusz”, és azt is egy agyonkarcolt, leszanált kópiáról – a Favoritban olyan filmek mentek, amik a nagyobb mozikból, pl. a belvárosi, közeli Republicából („Köztársaság”, azóta átnevezték, most Széles Anna egykori férjének a nevét viseli) már kiszorultak. Tipikusan az a mozi volt, ahová akkor ment az ember, amikor el kellett ütnie két órát a nap kellős közepén. Csajozni nem volt túl jó, már csak az elaggott székek dohos szaga és az alattuk viruló bioszféra miatt sem. Visszaszámoltam a film forgalmazásáig: ez az utolsó favoritos-urániás élmény 2005-ben volt. Még öt év kellett volna a százéves évfordulóig.

De ennyit tartott. Az örökösöknek (őszintén nem tudom, mennyi közük lehet ahhoz az Udvari-családhoz) sikerült (vagy éppenséggel nem sikerült) megegyezniük, és hosszas huzavona és zárva tartás után most eladták az épületet, illetve a moziterem-részét. Bálint kollégámmal tavaly ősszel sikerült bejutnunk a terembe, megnéztük a két kivénhedt 35mm-es vetítőt, nem tagadom, éreztem egy jókora gombócot a torkomban. Ugyanazon új idők új szelei, amelyek az internetkábeleket fújták fel az oszlopokra, egy svunggal a filmet is megölték. És most már a moziterem is meghalt, jelen pillanatban épp gőzerővel folyik a takarítás (átalakítás?) odalent, vederszámmal kerül ki a törmelék az egykor annyi vetítésnek, élménynek, röhögésnek, sírásnak és elképedésnek otthont adó teremből.

Aki elhalad az Uránia előtt, és épp nyitva találja, miközben fúrógépek és kalapácsok zaja szűrődik ki belőle, megfigyelheti az egykori jegypénztár fölött fityegő hatalmas feliratot: „spectacol suspendat din cauza numarului insuficient de spectatori”. Azaz: „nem elegendő nézőszám miatt az előadást elhalasztjuk”.

 Jakab-Benke Nándor

Filmtett folyóirat

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.