hirdetés

Nehézatlétika

2017. április 22. - Kiadók a Könyvfesztiválon

Míg az Írók Boltjától a szakadó világvégében tulipános, pink bevásárlótáskákkal gyúrtuk végig a Liszt Ferenc tér – Bazilika távot Mészáros Sándorral, azon gondolkozom, nehézatlétikai sportág-e a könyvkiadás. – Torma Mária, a Kalligram könyvkiadó szerkesztőjének netnaplója április 22-éről.

hirdetés

A Kalligramnál idén kedden kezdődik a fesztiválhét. Finta Lacihoz gyűl az éji vad, a Nyitott Műhelyben Mészáros Sándor, a kiadó főszerkesztő tulajdonosa mutatja be Kerékgyártó István új regényét, A rendszerváltót.

Vidra Milán, a könyv főhőse, politikai cinizmusát ügyesen váltja uzsorakamatra, s lesz az egyszeri filozófiatörténész oktatóból a mindenkori hatalmi arrogancia fogaskerekeinek zsírozásában maga is megzsírosodó közkatona, a bárki embere. Felemelkedése és bukása, története egy a rendszerváltás óta eltelt évek politikai tutiban álló láthatatlanjainak története közül. Máté Gábor felolvasásában zeng és nevet a teltház, és a jók elnyerik méltó büntetésüket a Kerékgyártó-ünnepekre köszöntő másnapokon. 

Ahogy közelget a Könyvfesztivál, a nyomdák és a kiadók közötti szenvedélyes románc tetőzni látszik, naponta érdeklődünk a papír és jó édesanyák hogyléte felől. De szeretjük a nyomdákat, a boldog, lelki szegényeket, az Alexandra-visszahurcától megbolydult raktárosainkat, a MKKE-körleveleket és mindenek fölött a jó híreket: életben vagyunk a fogyó állami mecenatúra, a szűkmarkú, ellenben túlbürokratizált pályázati lehetőségek és várható lottó-nyerőszámok, fogyásjelentések közepette. A szerkesztők újabb szerzői korrektúrákkal sunnyognak a tördelőnek küldött sokadik ímél után. Borítókra mondunk áment, fülszövegekre fatvát, és a könyvheti könyveink is meglátják a tavaszi napvilágot.

Szerdára nyomdakész Csaplár Vilmos novelláskötete, a Leona és Leó, és hol van még a június? „Ez nem munka" – szólhatnánk Németh Gábor könyvhét előtt bemutatandó kötetének címével –, hanem „A lélek legszebb éjszakája" – fejezzük be egy remek második kiadással. (Egyben csitítjuk a szerzőt, ha Nándort előkerítenék a Tiricsmir 7000. méteréről, az Istenért, ne verje agyon az áruló serpa tüdőcsúcsából barkácsolt jeladóval. Erre persze, kevés az esély, kifogásaink átlátszók.) Jászberényi pedig sokat sejtető és kaján, mikor az esti Kötter-kötetbemutatón a Raktár Bár pultjának dől. Nándor, jelentkezz, rossz reklám nincs, lásd: IKEA, vasárnap.

Míg az Írók Boltjától a szakadó világvégében tulipános, pink bevásárlótáskákkal gyúrtuk végig a Liszt Ferenc tér – Bazilika távot Mészáros Sándorral, azon gondolkozom, nehézatlétikai sportág-e a könyvkiadás. 30 kötet per tulipános szatyor, váltott kézzel, szerintem erős szerkesztői teljesítmény. Első munkám volt a Kalligramnál Kötter, ezért még kedvesebb, mint a munka általában. Ahogy első bemutatóm is. Tökéletes könyv nincs, mondja főnökünk, tökéletes bemutató se, remélem én, és hogy mindez ad-e némi felmentést, hogy Kárpáti Leventébe majdnem belefojtottam Kadhafit, nem hiszem.


Csütörtökön aztán megindul az igazi fesztiválhangulat, költözünk, két raklapnyi könyvvel otthonosan berendezzük a standot. A Kalligram szerencsés a szerencsések között, a bejárattal majdhogynem szemben várja a lelkes olvasót, ahol viszont „talán csak úrfelmutatáskor árad a wifi", nézek Mészáros Ábelre, a fesztiválon debütáló Gyurkovics-regény, a Mengele bőröndje szerkesztőjére, amint bosszankodva, de azért fellő egy-egy képet a telepamukolt instára.

Hogy Péterfy Gergely Pamuk-laudációja megrázó, kemény, abból talán valamit elárul, hogy minden második ismerős kisvártatva osztja ész nélkül vagy ésszel a fészbúkon. Péterfy hasít, a napokban láttam a Kitömött barbár cseh fordításához készült borítót. A szép szemű szerecsen – már a két évvel ezelőtti megjelenéskor láttuk – telitalálat, és úgy általában a Hrapka Tibor tervezte borítók Kalligram-vöröséről csak tömjénnel beszélünk egymás között.

Ha fesztivál van, és a könyvesklánba vágysz, erre a négy napra minden találkozód a környékre szervezed. Pénteken és szombaton sincs ez másképp. Tóth-Czifra Júliához telepedem egy-két percre beleszagolni a pultba. A szerkesztésében érkezett Szilágyi Zsófia irodalomtörténeti munkáinak sorába a piszkosul helyes, de legyek pontosabb: Az éretlen Kosztolányi c. tanulmánykötet. Fogy is rendesen, Kosztolányinak, Zsófinak és Julcsinak köszönhetően töltjük-töltjük a stócokat. A hírhedt Kalligram-drótkosarakban viszont most is öccá' minden, vezesse csak a vak szerencse meg a kiadói mézesmadzag hozzánk a szombat délben a Millenáris gasztrofesztiválján kolbászolókat!

Estére alig bírjuk a dömpinget, és persze: alig bírtuk kivárni, hogy legyen ez a dömping. Legyen a dedikálók hosszú sora, csörögjön a kassza, peregjen a nyelvünk, leginkább könyvekről, irodalomról, egyszerre és egy helyen.

 

Torma Mária


 

Kiadók a Könyvfesztiválon

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.