hirdetés

Nemcsak a vécén olvas az ember

2007. szeptember 17. - Valuska László

Az átlagolvasó könyvesboltba megy/online rendel valamit, ami felkelti a figyelmét, majd elolvassa. Az átlagolvasó nem ontológiai magyarázatokat akar (pontosabban nem tudatosan), nem hiszi, hogy azért mert valami posztmodern, azért annak szarnak kell lennie. Az átlagolvasó olvas, roppant érdekes, nem?
hirdetés

Huszonnyolc másodperc van hátra a spanyol-orosz kosárdöntőből, meglepetésre csak eggyel mennek Pau Gasolék, amikor a virtigli orosz (Jon Roberts Holden) kiüti a center kezéből a labdát, majd félpályánál pattogtat, hogy fusson az óra, csinál egy sima crossovert, a zseniális spanyol, Calderón elszáll, eldobja a labdát, ami bepattog. Időkérés, a madridi csarnokban csend van, senki nem érti, hogy az EB alatt végig precíz spanyol csapattal mi történt. Négy másodperc van hátra, Gasol megkapja a labdát, eldobja, pattog a gyűrűn és kiesik. Béna hollywoodi forgatókönyv, és mégsem.
 
Hosszú évekig azt hallgattam az edzőmtől, hogy krumpli agyam van+úgy hajítom a labdát, mint zöldséges a salátát, és valószínűleg a vesztes spanyolok és a győztes oroszok is így nőttek fel. Egyik legjobb barátomnak (center, játszott Fehérváron 10 évig, majd Pesten 10 évig) nemrégen volt a legénybúcsúja, és találkoztak a fehérvári és pesti barátai. Soha életünkben nem találkoztunk, de ugyanazokat az edzőtáborozós sztorikat meséltük, plusz mindenki tud mindent a másik nemi életéről. Identitásépítés ment a MAFC-ban, ahogy a spanyoloknál is, akik most kikaptak az EB-döntőben az oroszoktól, ahol egy faragott arcú, Dolph Lundgren-szerű pálcikaóriás a vezér, Andrej Kirilenko, egy zseniális, érzelemmentes robotember.
 
Egyik edzésre wannabe skinhead csapattársam két bevásárlószatyornyi kazettával érkezett, hogy ő akkor most valakinek oda adja az összes Magozott cseresznye és Egészséges fejbőr zenéjét, mert vége. Nem értett egy csomó mindent a saját élete és a skinhead mozgalom kapcsolatában, például nem tudta összehozni a fajelméletet egy olyan sporttal, aminek a legjobbjai feketék, Európában meg a zsidók voltak akkor (Maccabi, ugye), hiszen itt nincsen esély tiszta csapatokra, csak az Amerikai História X-ben. Edward Nortonék megverik a fekákat, na ez Hollywood, meg a gyűrűn hosszan, lassítva pattogó labda.

Miután a srác lepasszolt a zenéket, egy iszonyatosan jó metálzenekart hozott össze, a Szigeten kaptam tőle cd-t, amire azt írta: Köszönök neked mindent. De miért – kérdeztem teljesen érthetetlenül, mert rendben van, hogy együtt szívtunk edzéseken, de mégis. Mert miattad szakadt el a térdszalagom és ezért kellett abbahagynom a kosárlabdát – válaszolta. És tényleg: hülye feladat volt, birkózni kellett, ő felemelt, hogy átdobjon, majd rázuhantam a térdére, elszakadt, rögtön tudtuk: ficam, törés, szakadás, részleges szakadás, rögtön érezni a dagadásból és a színekből. A vizitdíj nélkül megmondom, mit mond ezekre az orvos: borogassa mirelit zöldborsóval és kenegesse.
 

 
A Sabatini parkban akarok dögleni és bocadillos-t enni, de helyette folytatódik a könyvesblog állítólagos gerillakampánya: igen, többen azt hiszik, hogy a könyvesblognak egy felépített reklámhadjárata van, és stílusához az illik, hogy megkér valaki (Dunajcsik Mátyást), hogy írjon rólunk publit a Narancsba, majd a Litera kerekasztalt szervez, a Kultúrház és a Magyar Rádió is megkeres. Végül hétvégén rengeteg helyről megkaptam A hét cikkét a könyvesblogról (finom reakció itt). Az összeesküvés-elméletekhez itthon mindenki nagyon ért. Soha senki nem fogja elhinni, hogy egy blogot azért hoztunk létre, mert szeretünk olvasni és érdekel minket mások véleménye. A könyvesblog igazi, Hetihetes szintű demagógiával operál a kezdetektől fogva: mi olvasunk és megosztunk. Webkettes az egész, ha nekiesünk valakinek, akkor az olvasóközönség megvédheti, vagy fordítva, mi meg újraolvassuk, és egyetértünk vagy nem. Mert nemcsak a vécén olvas az ember. Nincs irodalmi közbeszédünk. Értsd: nincs, mint a magyar foci. Van az ÉS, meg néhány fontos folyóirat (Alföld, Jelenkor, Holmi), és kész. Egyfajta beszédmóddal és nyelvezettel közelítik meg az adott műveket, hiába veszem ezeket rendszeresen, mert igenis birkózzunk meg az átlagolvasó fogalmával. Az átlagolvasó könyvesboltba megy/online rendel valamit, ami felkelti a figyelmét, majd elolvassa. Az átlagolvasó nem ontológiai magyarázatokat akar (pontosabban nem tudatosan), nem hiszi, hogy azért mert valami posztmodern, azért annak szarnak kell lennie. Az átlagolvasó olvas, roppant érdekes, nem?
 
„Szegényt ide-oda vezették - kelet-európai Olvasó volt -, ám nemcsak az orránál fogva, hogy tudja meg, mi a dörgés, a zörgés, hogy merre hány centi, hogy hol lakik az Úristen, hogy merről esik az ajtó sarka, merre a lakatja, hogy fedőként tudja, mi fő a fazékban, s tudja a járást, mint tarka macska a házhíján, és nemcsak a Szépséges Irodalomba, hanem már a bevezetésbe is kezdték bevezetni. (…)

De hát mért nem hagynak békén. Kérdezem. Ne vezessenek engemet sehova. Mondom. Ne mondják meg, mi a valóság, és hogy ki vagyok én. Ne mondják meg, mi a szép, mi a rút. Majd én megmondom. Fölkapcsolnám a lámpát, behúzódnék a sarokba, és olvasgatnék. Ezt mért nem lehet? Naiv és nevetséges irodalombarát akarok lenni.” www.irolap.hu

Valuska László

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.
m.anna m.anna 2007-09-19 16:20

Lehet, hogy hitelesebb index meg litera nélkül, de sz*r se olvasná. Nem kell tulajdonosi körökre, érdekhálózatokra és egyebekre gondolni, egyszerűen csak szeretnénk, hogyha megírtunk egyszer 2-3-4ezer karaktert, lenne rá visszajelzés, kommunikáció, látogatottság, fittyfene. Ez ilyen marha egyszerű.

Szcénanátha Szcénanátha 2007-09-19 08:53

"senki nem akar tanítani ezen a blogon, erre megvannak a különböző iskolák" Ez baj, a felelősségvállalás hiánya, azonnali lerúgása. Mert így leszünk jó fejek meg lazák. A megszólalásnak súlya van, míg világ a világ, a szintet meg nem ütő fikció, vagyis ami nem művészet pedig káros. Nem nekem kell bizonyítanom, hogy miért nélkülözhetetlen az alaposság, akinek megvan hozzá a tehetsége és tudása. Egy felmérés szerint például az iskolában tanultak 75%-át már öt éven belül elfelejti a néhai tanuló, és az marad meg számára, ami információ a művészetből jön, nem máshonnan. Ehhez képest a művészetről való értelmes beszélgetés helyett van egy felfújt, magának megfelelő hátszelet időben biztosító, hétköznapi traccspartink tele marhaságokkal, gyakran az érv nélküli szeretem-nem szeretemen sem megy túl - helyenként jobb írásokkal, de elenyésző kisebbségben. Nem "az irodalmi életet" védem, sokan megérdemelnék a valódi kritikát, de ez így viccnek is rossz.

kutyafutta kutyafutta 2007-09-18 16:08

 Tudod Etelke, Füst Milán(akit te annyira szejetsz) meg azt írta, hogy "ún" "schőn" stb. Mert az volt a véleménye, hogy a magyar nyelvet meg kell reformálni, jobb ha tényleg kiejtés szerint írunk. Még a német szavakat is hagsúlyozással, vagyis ékezettel írta. Ez van. Volt.

Etelke Etelke 2007-09-18 14:46

JUT ESZEMBE: ezúttal nem két külön szóról beszélünk? A címre utalok: Nem csak ...stb.? Ej, ej!

Etelke Etelke 2007-09-18 14:43

Ezt meg vajon mék hóbagoj írta? És kinek/minek? A náthás srác posztmodernkedése irritál, Valuska simán csak érdektelen.

valuska valuska 2007-09-18 14:28

pontosítsunk néhány dolgot: Litera+Index nélkül miért hitelesebb? senki nem akar tanítani ezen a blogon, erre megvannak a különböző iskolák. mi az irodalommal foglalkozunk úgy, ahogy nekünk jól esik, mert nagyon sok dolog nem esik jól az itthoni irodalmi közbeszédben. mire gyanakszol? pontosíts, szcénanátha.