hirdetés

Őszülő kanári 1.

2008. szeptember 1. - Rimóczi László

Új kihívást kaptam az élettől: televíziós vetélkedőkhöz írok kvízkérdéseket! Az egyik hajdani főszerkesztőm ajánlott be, és a napi 50 leadandóból már van 3 darab! Számos faramuci szempontot kell szem előtt tartani, míg az ember megszül legalább egyet, de ebbe most ne menjünk bele. Nehéz dolog.
hirdetés

Mottó: Ajándék csónak ne nézd a lapát!
 
     De számos előnye van annak, ha az ember lexikonokat lapozgat, például megtudtam, hogy a pollúció a következőt jelenti: erotikus álom hatására történő spontán magömlés. Persze, ezt nem lehet adásba engedni, így továbbeveztem.
     Mivel kulturált borfogyasztó vagyok, mindenképpen szerettem volna belecsempészni valahogy a ’tannin’ kifejezést, de sehogy sem illeszkedett a sablonhoz. Persze trükközni mindig lehet: „Vajon hol használjuk a tannin kifejezést?” – erre három felkínált variáció közül a játékos biztosan eltalálja a borászatot. Vagy: „Mit jelent a tannin szó”? – ez már nehezebb, mert kevesen tudják, hogy a tölgyfa kelta nevéből ered, utalva az anyag eredetére, hiszen a tölgyfa fájában csersav található. Magyarul csersavat jelent. Ilyen egyszerűen.
     Lapozzunk.
Ritán szoktam mondani, de most tényleg el vagyok havazva, ugyanis szerdán ismét vitorlát bont és kifut a tengerre a Budapest Shortfilm Fesztivál (BuSho) immár negyedik alkalommal. Mivel én is a szervezők közt vagyok, az elkövetkezendő napokban fokozott nyomás alatt leszek. Az esemény helyszíne a Vörösmarty mozi és az Erkel utcai DocuArt. Benne voltam az előzsűriben, így biztosíthatom a látogatókat, hogy igen intenzív kulturális beöntésben lehet részük, ha megsasolnak egy-egy művet. Az idei mottó is kecsegtet: Kis film – NAGY élvezet! Igazából az angol megfelelője miatt választottuk ezt (Short film, long bang!). Így már egy olcsó pornó címe is lehetne…
A szokást tartva a BuSho keretein belül rendszeres kiállítások is megtekinthetők, melyből egyet a saját installációim prezentálnak ezúttal, melyek a DocuArt-ban lógnak. Régi bakelit lemezekre festettem baktériumokat. Ne kérdezzék, miért, én sem tudom, de a filmkatalógusba a következő ajánlást írtam:
 
Katmandu után végre Budapesten a bakelittárlat!
„A baktériumok egysejtű, többnyire pár mikrométeres mikroorganizmusok. Változatos megjelenésűek: sejtjeik gömb, pálcika, csavart alakúak lehetnek. A Föld minden élőhelyén megtalálhatóak a baktériumok: vízben, szárazföldön vagy a levegőben, még mélytengeri hőforrásokban és nukleáris hulladékban is.Egy gramm talaj kb. 40 millió, egy milliliter felszíni víz egymillió baktériumsejtet tartalmaz. Ez oké, de mi közük a rövidfilmekhez? Semmi. Az égvilágon semmi. Ott vannak mindenütt. Ők a mi kedves ellenségeink. Szeressük őket, avítt bakeliten is!
Kapd el Te is!”
Ezek a kis korcsok valahogy így festenek:
 
 
A rendezők kérésére egyéb műveimet is megosztottam a nagyközönséggel, melyekből itt, az írásban is látható még néhány. Csak erős idegzetűeknek és antikritikusoknak!
 
 
 
A fokozott nyomásról még annyit, hogy ez idő alatt a lakásunk festése utáni nagytakarításban is részt kell vennem, plusz, az új konyhabútort összetákolni. Lapra szerelten vettük, de a lelkes hórukkemberek felajánlották, hogy 30 ezerért összerakják. Takarékossági okokból mi magunk estünk neki, és sikerült is volna, ha nem hiányoztak volna kulcsfontosságú alkatrészek a dobozból.
 
 
 
Mikor lassan minden a helyére került, felfúrtuk a falra, és minden edényt úgy raktunk be, hogy közben pergett előttünk a film, melyben az egész szekrény leszakad, összezúzva az alatta felpakolt porcelánokat, majd lezúdul minden a padlóra, szilánktengert fröccsentve széjjel. Szerencsére nem történt semmi, most is a helyén van.
 
 
 
Eszembe jutott, mikor még nagyban zajlott a festés, az egyik mester megkérdezte, hogy rágyújthat-e munka közben. Mondom, persze, magam is rá szoktam néha pippantani, de napi 6 szál pont elég. Erre rámkerekedik a szeme és azt mondja, hogy ő napi 3 doboznál fejezi be. Rajtam volt az elképedés sora: hiszen akkor jóformán nem is szív levegőt, csak füstöt! Hogy nem fullad meg tőle??
Mivel egy életmódmagazin tanácsadójaként is funkcionálok, tudom, hogy napi 3 szál cigaretta kifejezetten egészséges, ugyanis megelőzhető vele a vastagbélrák. Persze ez egy ajurvédikus megközelítés. Sokat köszönhetek ennek az ősi irányzatnak, azóta figyelem a testben áramló energiákat és folyamatokat és iszom az idegnyugtató orbáncfű teát. Most a lakásfeltúrás miatt egy négyzetméter szabad terület sem volt padlón, így napokig nélkülöznöm kellett jól megszokott tűzlégzés gyakorlataimat és a jógaüléseket. Most, hogy már viszonylag rend van, a Buddha szobor is a helyére került, és ma már gyakorolhattam egy keveset, egészen addig, amíg az eldugult konyhai lefolyó pincébe eső traktusát nem kellett szétszednem. Ahogy rángatom-rángatom, egyszer csak szétcsúszik az illesztés és elszabadul a pokol: fertelmes bűz ver orrba és sápadt Alien nyálka csurog végig rajtam. Hogy rakódhat le ennyi szar abból, ami egykor a mi finom kajáink lenyomata volt?
Mindenestre ideális volt ebéd előtti gyomortornának.
Amiért ilyen szépen végigolvasta eme sorokat, jutalmul itt vannak az eheti hatoslottó számok: 8, 19, 22, 26, 35, 44.

Rimóczi László

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.