hirdetés

Péntek van

2015. július 10. - Szekszárdi Magasiskola

Döncit elviszik tenisztáborba, én pedig föltekerek kerékpárilag az Irodalom Házába. Már sokadik nap van, nehezebben gyűlik az előadók, s a hallgatók „sokasága”. A kertben Mészáros Péterfyvel beszélget, majd távoztával Szilasi ül le a helyére. Érkeznek a hallgatók is. Lovas Csilla intézkedik, feladatokat oszt. Nekem is. Elvégzés után Baranyai Laci bíz meg színespárnaszerzéssel. Szervező vagyok, szerzek. – A Szekszárdi Magasiskola pénteki napjáról Dicső Zsolt írt.

hirdetés

05.45, Dicső Botond (Dönci) megáll a nászi ágy mellett, s közli, olyan hangos az ébresztőnk, hogy nem tud aludni. Dönci a fiunk, mi pedig a szülei. Ami persze kikövetkeztethető lett volna eddig is. A hogy nem tud aludni már csukott szemmel történik. Föl kell kel kelnem, mert indul a Magasiskola ötödik napja. Péntek van.

Anya, mielőtt elmegy, még utasításba adja, mit kell megtennem lakásszépítésügyben, mert jön a Spanyolnáthafertőzésveszély, azaz, a Vassék nálunk alszanak, Vass Tibor, Vass Nóra, Berka Attila. Megteszem.

08.45, Döncit elviszik tenisztáborba, én pedig föltekerek kerékpárilag az Irodalom Házába. Már sokadik nap van, nehezebben gyűlik az előadók, s a hallgatók „sokasága”. A kertben Mészáros Péterfyvel beszélget, majd távoztával Szilasi ül le a helyére. Érkeznek a hallgatók is. Lovas Csilla intézkedik, feladatokat oszt. Nekem is. Elvégzés után Baranyai Laci bíz meg színespárnaszerzéssel. Szervező vagyok, szerzek.

09.30, Baranyai Laci elkezdi a műhelymunkát, „A történelmi regény mint műfaj” feladat megoldását adják egymás tudtára a hallgatók. Baranyai félelmei oszlanak, a hallgatók komolyan vették őt és a faladatot. Garaczi Zoltán hokedlire állva üvölti közlendőjét a „nép” közé. Nagy siker, csak az előre beállított kamerával nem közölték a hokedlit, így fejtelen lévén, marad a földhözragadt ismétlés.

10.20, megjön Kutny Gábor, aki az „Akadémiafilm” operatőre. Elé ültetem Szilasi Lacit. Filmeznek. Filmvégeztével, 11.02, elmegyünk Jankovics Zolival, Szilasi Lacival estibortvenni a Mészáros Borházba. Sikerül. Rohanás vissza az Irodalom Házába, mert kezdődik Szkárosi Endre slam poety műhelye 11.30-kor. Arról beszél, hogy valami olyan történik slam poetry ügyben, ami a fiatalok sajátja, s a közösségi együttlétről szól. Meg hogy egyre jobban kiteljesedik, nő a közönsége, fejlődnek az előadók előadóilag, közlendőileg, verstechnikailag. Nem tudom végighallgatni, mert közben Vassék jelezték, nemsokára érkeznek. Kerékpárrapattanás, gurulás, végre lefelé, Szenyának a Séd Sörözőbe ma csak beintegetek, hazaérés. Megjönnek Vassék, nem kérnek ebédet, csak beszélgetést, páleszt és időbeosztást.

14.22, hazaér szerelmem, Molnárka, s elrendezi, amit addig rendezni véltem. A mindenmegbeszélés után, a Bibintekercselhelyezésen túl irány a kerekasztal-beszélgetés, az Irodalom Házában. 16.30, két mondattal „felkonferálom” Vass Tibort, Vass Nórát, Berka Attilát, s Szkárosi Bandi elkezdi a beszélgetést. Liebhauser Janó rám szól, beszéljük meg a holnap esti létszámot. A benti beszélgetés érdekelne, de táborfinanszírozásilag a létszám is fontos. Győznek az anyagiak, viszont egész este azt hallgatom a Vasstól, hogy bezzeg kijöttem. 18.30, vacsora a piactéren, a Nagy Titi-Herr Ági vegyespáros pecsenyesütödéjében. Mindenki dugiglakottan vonszolódik föl a „Placcra”.

19.30, elkezdődik az ”Ekkorra és akkora, emilen és amolyan” (Vass) Spanyolnátha-est, Vass Tibor és Berka Attila előadásában. Nagyon vártuk, végre megkaptuk. A jól végzett munka után borivás. Lett volna, ha a bor nem marad bezárva az Irodalom Házába. Még jó, hogy a fuxlikészletünk (fuxli, a szekszárdi siller, lásd google) nálunk volt. Így az átlagos borfogysztásunk pénteken sem csökkent, ami szekszárdilag fontos.

21.48, Spanyolnáthacuccolás, landolás a Ballassa u. 3/a-ban, nálunk. Kortyszussz, majd átmegyünk a szomszéd utcába Jankovicsékhoz. Emő, tudd Jankovicsfeleség, kitesz magáért. Vége a napnak, visszavánszorgunk a Balassába hozzánk, s elalszunk azzal, reggel piacozni megyünk.

Dicső Zsolt

Szekszárdi Magasiskola

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.