hirdetés

Rom rom cédérom

2017. július 6. - Műút Szöveggyár

A Szöveggyár, immár hetedik éve, semmilyen szerepet nem tölt be az életemben. Elegem van már az önfeledt viccelődésből, a tehetséges fiatalokból. Lángelmék? Lángelmétlenek! Nullák! – A Műút Szöveggyár naplóját ma Borda Réka írta.

hirdetés

Kezdjük a legvégén. Sopotnik Zolival véletlenül egy vonaton kötünk ki a hazafele úton, távozófélben Miskolcról. Az a-francba-állati-késő-van-és-még-netnaplót-kell-írni kijelentésemtől elkanyarodunk egy viszonylag hosszan tartó egymásra kontrázásra, aminek során felváltva szidjuk a Szöveggyárat. Persze, poénból, viszont Sopi ennek nyomán felveti, hogy az igazán tuti napló valójában egy antinapló lenne.

Bár idén állatira nem akartam sem vicceskedni, sem lelkizni, sem éjszakázni amiatt, hogy hetedjére is elmondjam, ha van isten, a Szöveggyár idejére mindig nagy ívben tojik az univerzumra, hogy a gyárat figyelhesse; most mégiscsak kiadom magamból a szeretetem, rejtett utálat alá rejtve (mert, mint tudjuk, gyűlölködve jóval egyszerűbb az élet), hogy aztán rátérjek az igazán izgalmas dolgokra – ami nem a szövegelésem, hanem a táborozók kézi ügyessége. Pacsi, Sopi!

A Szöveggyár, immár hetedik éve, semmilyen szerepet nem tölt be az életemben. Csakis azért járok minden nyáron Miskolcra, mert gyűlölöm azokat az embereket, akiknek semmit nem köszönhetek sem emberileg, sem szakmailag. Elegem van már az önfeledt viccelődésből, a tehetséges fiatalokból. Lángelmék? Lángelmétlenek! Nullák! Hiányoznak a rímek, a patetikusság, a semjénzsolti magasságok a szövegeikből. Úgy szarok, ahogy a vannak, pofám nem lenne belerakni őket az Enumeráció antológiába.

Mindezen felül pedig leírhatatlanul megalázó, hogy idén harmadjára kellett az idei Szöveggyárosok életének egy szintén elhanyagolható, középszerű hetéhez asszisztálnom. És akkor ne is beszéljünk a Kabai Lóránt-féle trágyamoslék-gulyásról, meg a legönzőbb csaposról a világon, aki szokás szerint nem kért szívességet a barátaitól, hogy az Öntöd-ében dögivel legyen a kedvenc italainkból. Rohadjon ketté a gyár, már ha nem elég rozsdás így is; és vele együtt minden szemét, Nyilas Ati, Gaborják Ádám, Sopotnik Zoltán, Bedecs László és Jenei László, amiért mínusz egy energiát fektetnek abba, hogy ezekből a tengeri moszatokból valaha jóravaló vízi növény legyen. Kedves anyukák és apukák, borzolódjanak csak azok az idegvégződések, ide – tetoválják fel szemöldökük helyére – semmiféle körülmények között NE ENGEDJÉK a gyerekeiket!

Ráadásul az egyetlen örömteli hír számomra ebben az egész ürüléktengerben, hogy a Műút folyóirat, ami megteremti a tucatszerű és semmirekellő fiatalok számára a tanulási, ismerkedési és kitörési lehetőséget, egyre több támogatást kap a működésére. Úgy úszkál a pénzben, mint Dagobert bácsi a kincseskamrában. Egyedül ez vidít fel, akárhányszor lekényszerítenek ebbe a depresszív porfészekbe, ahol még egy taknyadék helikopter leszállópálya sincs. Hát hánynom kell, őszintén.

És hogy mindezt alátámasszam, szeretném bemutatni a táborozók rajzait az aranyköpéseikkel kiegészítve, idén ugyanis megkértem őket, hogy ábrázolják a Szöveggyárat a noteszemben. Jószagú Szűz Mária, micsoda fikalelkű mind!

„Vajon megbüntetnek ittas gepárdlovaglásért?”


„Rom rom cédérom."


„– Ő akkor ilyen nagy Marx?
– Nem, kis Marx.
– És mivel Engelstelte ki?"


„Szerencséd, hogy öreganyádnak szólítottál!: ez lesz a kötetem címe."

„– Van barátnője?
– Ez egy bonyolult kérdés.
– Tehát vak."


„– Vágod, megírtam a világ legrosszabb versét.
– Most azért kicsit féltékeny vagyok, mert régen elég sok rossz verset írtam.”„Ne rázogasd már azt az anekdotafát!”

„Járnál olyannal, aki nem tudja, mi az a bicikli?”

„– Írok egy petíciót, hogy hülye emberek ne jelenhessenek meg a kiadóknál.
– Akkor nem lesznek könyvek.”


„– Hova hamuzhatok?
– Anyádba.
– :( :( :( :(„

„Ez egy olyan punk, hogy költők nevei a taraja.”


„Kurva jó ez a nihil.”

„És te milyen minőségedben vagy itt?”

„Ti itt írogattok?”


„Rondán szép vagy.”

„Egy jó költő utálja magát.”Borda Réka

Műút Szöveggyár

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.