hirdetés

Szíved helyén épül már a Halálcsillag

2013. március 6. - Nyitott Műhely

Mert a lucskos káposzta jó étel. A végére összeáll. Lesz lucsok. Most is lett lucsok. Mert a levesnek leve, a pörköltnek szaftja, a lecsónak szottya, ennek meg lucska van. Ez a titok. Hogy a végére a káposzta és a hús egy lucskot alkot. Egy nagy erdélyi fehér lucskot. - A Nyitott Műhely műhelynaplóját olvashatják szerdáról, Cserna-Szabó Andrástól.

hirdetés

Sokadik könyvbemutatóm a Nyitott Műhelyben, Finta Lacinál. Összeszokott páros vagyunk, mint egy öreg házaspár. Előtte mindig odamegyek, leülünk Lacival, kinyitunk néhány szakácskönyvet, és kitaláljuk a kaját. Legutóbb Fehér Béla Kossuthkiflijének bemutatójára főztünk, akkor (természetesen) debreceni tokányt. Nem, mégsem. A Nagy Macskajajkönyv (harmadik) bemutatójára korhelylevest. Most is levesszük a polcról az alapmunkákat. Ezúttal Polcz Alaine és Horváth Ilonka van soron. Szóba kerül a szalontüdő. De az macerás, ráadásul akkor szalvétagombócokat is készíteni kell. A kolozsvári töltött káposzta se egyszerű. Legyen lucskos káposzta, az erdélyi konyha egyik alappillére. Igen, ez lesz a tökéletes választás. Egyszerű és nagyszerű. Hús, édeskáposzta, kapor, csombor, liszt, tejföl. Ennyi. Egyszer már főztem lucskos káposztát, Bächer Ivánnal az Alföldön. Mikor az oldalast beletettük a bográcsban lobogó vízbe, szülővárosom derék polgárai felhördültek: „Mikor dinszteled a hagymát?” Semmikor, mondtuk, ebben az ételben nincs hagyma. Néztek nagy bociszemekkel. „És a paprikát mikor szórjátok bele?” Nem teszünk bele paprikát, ez fehér koszt, erdélyi étel. Mint a gyakorló elmebetegekre, úgy néztek ránk. Mert hát tényleg, milyen étel az, amiben nincsen se paprika, se hagyma. Azt már meg se merték kérdezni, hogy az édeskáposzta mire lesz? Mert azt már legmerészebb rémálmukban sem gondolták, hogy az ételbe tesszük bele. Aztán persze szerették. Mert a lucskos káposzta jó étel. A végére összeáll. Lesz lucsok. Most is lett lucsok. Mert a levesnek leve, a pörköltnek szaftja, a lecsónak szottya, ennek meg lucska van. Ez a titok. Hogy a végére a káposzta és a hús egy lucskot alkot. Egy nagy erdélyi fehér lucskot. Amiben nincs paprika, de van benne csombor: nagyjából ezt nevezzük erdélyi konyhának. Még javában fő a lucsok, mikor megjelenik a Nyitott Műhely nyitott konyhájában Csaplár Vili. Látja, ahogy értetlenkedem Polcz Alaine olvasása közben. Mert Alaine azt írja, hogy a káposzta torzsáját is bele kell tenni a lucskos káposztába. Én azért kivágom, mondom neki, ez soha nem fog megfőni. Gyűlnek az asztalon a torzsák. Vili a múltba réved. Régi kisoroszi emlékek jönnek, Mészöly-sztorik. Vili bevallja, hogy igazából neki mindig is sokkal jobban ízlett Nádasné főztje, mint Mészölynéé. Közben Finta Laci bőven méri a Taklert, emelkedik a hangulat. Elérkezik a pillanat a csomborozásra. Még Erdélyből hoztam ezt a csombort, románul: „cimbru”. Ez lesz a lelke a lucskos káposztának. Laci fogadott lányát küldözgeti ide-oda kaporért, a hölgy végül kijelenti: „Budapesten kaporválság van!” Szárított kapor kerül tehát az ételbe. 5 kiló a hús, 10 kiló a káposzta, egy óriási fazék lesz tele, kavarni se lehet, akkora adag. Nincs akkora fakanál, ami leérne a lábos aljáig. (Ekkor tudatosul bennem, mit fog kapni Laci karácsonyra.) Lekerül a polcról a sodrófa, azzal keverem a lucskot, csak nem akar összeesni a káposzta. A vendégek meg csak jönnek és jönnek. Ne adj nekik szendvicset, mondom Lacinak, nem fognak vacsorázni. A nyitott konyhában egyre többen állunk, mindenki szemrevételezni akarja a kosztot, meg akarja kóstolni. Egy valódi szakács most küldené el őket a vérvörös …-ba, de én békésen tűröm, persze, kell még bele egy kis só, bors. Eszembe jut nagyanyám tanácsa, aki azt mondta, hétszer kell jobbra megkavarni az ételt, aztán hétszer balra. Kipróbálom a sodrófával, hátha segít. Taklerek csúsznak egymás után. Már szinte tele a Műhely. Gyorsan lenyomjuk a műsort Király Levivel, kiosztjuk az eszet, aztán, amíg Kádas Jocó a regényből felolvas, szaladok vissza a lucskos káposztához, hogy besűrítsem. Most lesz lucskos. Tejföl, lé és liszt kerül egy kislábosba, habverővel simára keverem, aztán bele a káposztába. A sodrófával elkeverem a lucskot. Pár percet állnia kell. A vendégek már sorba állnak a konyhaablaknál. Szívem helyén épül már a Halálcsillag…

Cserna-Szabó András

Nyitott Műhely

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.