hirdetés

Vasárnapra marad a ténfergés

2016. június 12. - Kiadók a Könyvhéten

Fülledt meleg a hetesen, mint a Koriolán dala nyitónovellájában. Egy lány epilepsziás rohamot kap a Stefániánál. A FISZ-standon egymás mellé kerül a Tömegvonzás meg a Becsapódás. Még hogy a bölcsészek sötétek a természettudományokhoz! - A könyvheti naplót vasárnapról Borbáth Péter (FISZ Könyvek) írta.

hirdetés

Mint egy ideges rágcsáló, belekapok beszélgetésekbe, féltalálkozásokba, raktározom pofazacskómba az élményeket, mintha ínséges időkre készülnék. Évek óta nem mentem el semmilyen megnyitóra, most meg napok óta egy több szempontból terhelt és felszabadító Esterházy-performansz utóhatásait figyelem magamon. Nincs idő felmérni, elemezni, leválasztani a bulváros, érzelgős értelmezést a valódi hatásról.

Péntek óta itt van a táskámban Győrffy Ákos legújabb elhallgatás-kísérlete, A hegyi füzet. Hogy akkor fel a Börzsönybe, olvasni valami mohos farönkön. Majd. Most Könyvhét. A fossá ázás garantált itt is, ott is. Sármesékhez méltó masszív esők csapnak le óraműpontossággal a pavilonokra. A vihar után a standoknak és a városnak újra meg kell épülnie!

Fülledt meleg a hetesen, mint a Koriolán dala nyitónovellájában. Egy lány epilepsziás rohamot kap a Stefániánál. A FISZ-standon egymás mellé kerül a Tömegvonzás meg a Becsapódás. Még hogy a bölcsészek sötétek a természettudományokhoz!

Remsey Dáviddal, Az Év Gyermekkönyv Illusztrátorával mászkálunk ázottan a standok között. Ő még kezdő a Könyvhéten. „Ha bizonytalan vagy, ki köszön rád, gátlástalanul gratulálj neki. Ha visszakérdez, mihez, mosolyogj sejtelmesen.”Gyorsan tanul, jól megy neki. „Utána csak akkor vagy bajban, ha tényleg gratulálni akarsz valakinek.”

Szabó Imola Juliannának tényleg gratulálok, nem csak csodás könyvtárgyaihoz, hanem a Kinőtt szív igencsak megérdemelt díjához. Soltész Béla sem ül a babérjain, miközbena FISZ-nél az Inbox már a 2. kiadással tarol, Béla derűsen dedikálja legújabb Brazília-könyvét az Európa Kiadónál. Minimum menő. Ahogy a Jelenkor és a FISZ világirodalmi fúziója is impozáns könyvheti felhozatalával: Petr Hruška, Samanta Schweblin, Seamus Heaney, JoãoTordo (jó, utóbbi kettő már korábban megjelent, de Könyvhéten most villantottak először).

Gyűlnek felhők, a könyvek, csappan a bankszámlám, a legújabb Bánki és Bartók azért még bekéredzkedik Tárkony és Bodor mellé, egymáshoz pállanak táskámban. Hétfőn már nem megyek a Vörösmartyra megázni, szárogatom könyveimet, hogy lassan olvasni kezdjek.


Borbáth Péter

Kiadók a Könyvhéten

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.