hirdetés

Weird Weather Hazy IPA

2018. augusztus 10. - Litera

Gyakornokkollégiám vallottak már előttem utazásról, nyári kollégiumi szobákról, az emlékezésről, ezért én az élet esszenciájáról fogok írni. Egy korsó hideg sörről. Szigorúan csak egyről, és semmiképp sem három literről, amit egy Tüskével fékeznek a nagyok.- Ezen a héten a Litera gyakornokai írják a netnaplót. A negyediket Molnár Csongor.

hirdetés

Gyakornokkollégiám vallottak már előttem utazásról, nyári kollégiumi szobákról, az emlékezésről, ezért én az élet esszenciájáról fogok írni. Egy korsó hideg sörről. Szigorúan csak egyről, és semmiképp sem három literről, amit egy Tüskével fékeznek a nagyok.


Anno hedonista hőzöngésnek éreztük, sőt elhittük, hogy mi vagyunk a világ királyai, mikor sikerült a gimnáziumi négy év végén meggyőzni az osztályt, osztályfőnökünket és az igazgatónőt, hogy egy Hunter S. Thompson idézet kerüljön a tablónkra: Az életnek nem olyan, a sírhoz vezető utazásnak kell lennie, ahol a lényeg, hogy csinosan, jó karban lévő testtel érkezzünk meg, hanem inkább olyannak, ahol sivító fékekkel, porfelhőt kavarva csúszunk be a célba, teljesen elhasználódva és kimerülve, s hangosan kiáltjuk: "Hű, micsoda menet volt!“ Ekkor, legalábbis én, nagyon elhittem, hogy ennél nem kell több. Egy nagy száguldás időn és téren keresztül, és a végén egy utolsó álmos suhanás, csakis hajnalban, valahol a kaliforniai tengerparton, mert meg kell adni a módját a dolgoknak.

Nem tudom, hogy van-e ilyen, hogy nagybetűs esszencia, és manapság már mindenkinek biztos más, minden értelemben. Nekem hirtelen, időhiányból fakadóan, most ennyi jutott eszembe. Emlékszem, amikor elkezdtem az egyetemet, és lassan megbarátkoztam a nagyvárossal, még csak itt-ott volt kibontakozóban ez a szubkultúra, vagy miacsuda. Utána egyre több helyen jelent meg a felirat: „Kézműves sörök“. Sorra nyíltak a kocsmák, jobbnál jobb nevekkel. Akkor még csak különcködni akaró hipszterek gyülekezetét láttam bennük, akiknek semmi sem jó, és egymás közt ilyeneket mondanak egymásnak, hogy: „A sör nem egy ital, hanem életfilozófia.“ Egyetemistaként az ember kétszer meggondolja, hogy kiad-e annyi pénzt egy korsó sörért, ha azért máshol akár hármat is vehet. Aztán utazgattam, találkoztam emberekkel, és letelt a három év alapképzés. A nagyüzemi sörök csapoltja egyre vizezettebb lett, az ízük egyre inkább kezdett az állott kenyérre hasonlítani, az áruk is csak felfele megy, és a fejfájás már természetes velejárójuk. A kisüzemek és termékeik száma megnőtt, a konkurencia miatt az áruk megcsappant, és most már teljesen belefér egy hazy IPA egy meleg nyári nap végére. Ebben a tikkasztó kánikulában frissítőbb, és nyugodtabban lehet szürcsölni. Különösen ha még a kilátás is jó mellé.

A villamosmegállóban két balkáni arc szaxofont nyúz. Feljöttek kicsit utcazenélni, utazgatni. Ezt a logikát látom ittlétük mögött, legalábbis ezt vonom le a kopott hangszertokjaik foltjairól. Besh o Dromot megszégyenítően rakják le az autentikus balkáni hangzást és ujjaik csak futkároznak a gombokon. Aztán villamosérkezéseknél különösen fújják, még egy fokkal megtolják, hadd szóljon, hogy mindenki hallja. Az embereknek tetszik, és apró is kerül a tokba. Nem egy San Franciscó-i kocsma, és nem is a jazz hajnala, de abban a percben, mi, a hőségtől fáradt bámészkodók „ott álltunk a zene közepében.“

Molnár Csongor

Litera

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.