hirdetés

Žižek háta mögött

2018. május 17. - Sirbik Attila

Azokkal a lányokkal, jól tudják, akik kockás ruhát viselnek és bal kezüket a zsebükbe süllyesztik, nem szabad kikezdeniük. Ha jobb kezükben ital van, legalább tíz méter távolságot tartanak tőlük, néha történik csak baleset. – A héten a Visegrádi Alap irodalmi ösztöndíjasa, Sirbik Attila ír netnaplót Pozsonyból. Harmadik bejegyzés.

hirdetés

Azokat, akik közülük szociálisan a legérzékenyebbek, legjobb szívűek és legtisztességesebbek, és emiatt soha többé nem mehetnek a felszínre, hiszen védtelenné válnak az indoktrináló demagógok merényleteivel szemben – meglátogatja Kušturica, de nem forgat róluk filmet, csak inspirálódik, van, hogy kizsigereli őket. Ha várnak annyi időt, hogy elfelejtsék, hogy néz ki a Hold, ehhez legalább három évnek kell eltelnie, esélyt kapnak arra, hogy rövid időre, vállalva a kockázatot, hogy megőrülnek, újra kimehessenek a levegőre. De csakis a templomkert határain belül maradhatnak, az eklektikus marxista, Žižek háta mögé bújva, ő vigyáz rájuk, ügyel arra is, el ne szökjenek, ki ne adják a tudást, amiről csak akkor szereznének tudomást, ha megszólítaná őket egy idegen. Azokkal a lányokkal, jól tudják, akik kockás ruhát viselnek és bal kezüket a zsebükbe süllyesztik, nem szabad kikezdeniük. Ha jobb kezükben ital van, legalább tíz méter távolságot tartanak tőlük, néha történik csak baleset.

Az ő ruhájuk sosem füstszagú csak azoké a nyomoroncoké, akik engedély nélkül is szabadon elhagyhatják a telepet. Ők a Fugába járnak és leisszák magukat rendszeresen, de mindig marad annyi apró a zsebükben, hogy villamosal menjenek haza, ha már nem tudnak állni a saját lábukon. Másnap fegyelmezés helyett a japán púrhab termékszellem kiállításra küldi őket, amiről még aznap be kell számolniuk. Ilyenkor csak a pince hűvöse nyújt menedéket, biztonságban érzik magukat, szorgalmasan készülnek, hajtja őket a versenyszellem. De még nem tudják, holnaptól a meggyőződésből fakadó érvelések helyébe az identitások megnyilatkozása lép, ami ma éjjel még távolról sem magától értetődő.

Sirbik Attila

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.