hirdetés

Zombivírus a bécsi metróban

2016. április 13. - Horizontok

A zombik ugyan nem feltámadnak, de valahogy feltápászkodnak és aztán elindulnak agyvelőt eszegetni. Pont így vagyok én is reggel. − A Horizontok szerdai naplóját Lesi Zoltán írja.

hirdetés

Húsvétkor megfertőzött valami, talán a feltámadással lehet összefüggésben, de nem tudok leállni a zombifilmekkel. A zombik ugyan nem feltámadnak, de valahogy feltápászkodnak és aztán elindulnak agyvelőt eszegetni. Pont így vagyok én is reggel. Csak ne történjen semmi váratlan, akkor eljutok valahogy a munkahelyig. Még a reggeli kávét se iszom meg, hanem biciklire pattanok, hogy átvágjak Bécsen a kb. 40 percnyire lévő munkahelyemig. Szinte csukott szemmel ismerem az útvonalat, de azért figyelek. Át a Heldenplatzon meg az óvároson: a jó idő miatt megérkeztek a turisták, mennyi ember, mennyi agyvelő. Egy londoni komikus szerint a bakelit hanglemez a legjobb fegyver a zombik ellen, persze csak ha Dire Straits van rajta, szóval válogatni kell (Shaun of the Dead). Szerintem a forró kávé is kiváló fegyver lenne, persze az nem annyira british.

Reggel tíztől kezdődik a mindennapi csodálatos értekezletem, ami szerencsére a főnök hiányában már tizenegy órára véget ér. Minden nap egy remek alkalom, hogy a nyitott szemmel alvást gyakoroljam. Estig úgy osztom be az időmet, hogy FISZ-Jelenkor Horizontok Világirodalmi Sorozatában ősszel érkező Norman Manea-kötet szerkesztésére is jusson időm. Csak annyit ígérhetek, hogy remek lesz. Egy rövid részlet, spoiler a Vallasek Júlia által fordított kötetből:

„Az éjszaka rétegről rétegre szőtte a tömör, szürke, vastag és rothadó álmot. Nincs már semmi a világon, csak ez a sűrű, fekete álom, a gondolat elveszett, eltűnt a nyugtalansággal együtt, és magával a földdel, amely az álom és a feledés ragadós hullámait görgette, érthetetlen szavakat mormolva pirosan habzó szájjal, hőségben lustán elnyúló beteg állat horkolása: ha az autók vérrel mennének: ha lenne más üzemanyag a személygépkocsiknak, Sile elvtárs: amikor majd vérre cserélik a benzint, öreg Viktorka,… így suttogott, röfögött a fáradt éjszaka, nehézkesen, szemcsésen fortyogó szurok.”

Manea szövegébe persze nem szivárognak be a zombik, jobb is ez így. Délután negyed ötkor rájövök, hogy négyre állásinterjúra kellett volna menjek a város másik végébe. Hiába várt rám az állásközvetítő fejvadász, akit gyorsan felhívok és restelkedve bocsánatot kérek, majd egy újabb időpontot egyeztetünk jövő hétre. Ide se fognak felvenni, de sebaj. Majd a főnököm is beérkezik egy tanfolyamról öt körül és ad egy feladatot, amit még tavaly megoldottam. Mondom neki, hogy ez már egész biztosan kész van, de szerinte nem baj, akkor írjak róla egy levelet. Megírom a levelet, közben örömmel látom, hogy a második napló is felkerült Zelei Dávid tollából.

Hazaúton valaki az utcán füttyent nekem, visszafütyülök, erre elkezd villámlani és szakadni az eső. Nem tudom, hogy van-e összefüggés, de próbálok gyorsítani a bringával, előzgetek. Múlt héten Szolcsányi Ákos azt mondta, hogy szerinte minél gyorsabban haladsz az esőben, annál jobban elázol. Elhittem neki, mert ez nagyon költőien hangzik és minden költői állítás igaz. Persze a fizikusok mást gondolnak erről a konkrét esetről, de az legyen az ő bajuk. A bécsi Kis-Dunához, a beach-hez érve annyira elázom, hogy inkább betérek egy jazzkocsmába. Közben egy kedves kolléga elküldi Seamus Heaney Élőláncáról írt szövegét.

Ha barátságtalanságból kellene leckét vennem, akkor tanítómesternek egészen biztos, hogy egy osztrák pincért választanék. Sugárzik belőlük valami kékvérű arrogancia, az itteni is mogorva, de mégis kérek egy Mohr im Hemd nevű osztrák édességet, aminek szószerint Mór ingben lenne a fordítása. A tejszínhabos, csokis sütemény elnevezése kifejezetten rasszista, de azért még szeretem. A régi bécsi nyelv egyébként nem valami píci, például a csődbe menni kifejezést a hatvanas évekig "neger werden"-nek mondták. Közben hallom, hogy a közeli Schwedenplatznál tűz van a metróban. Kezdődik. Megelevenedtek a halottak, jön Sissi az udvarhölgyeivel, rendet tenni.

Lesi Zoltán

Horizontok

Horizontok

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.