hirdetés

Keresési eredmény a(z) „Ágoston zoltán” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

JELENKOR 60

Ágoston Zoltán: Az ablakokból a város szívére látni

A megalkotott hagyománynak az elején ott áll Janus Pannonius, és a huszadik század húszas-harmincas éveitől a tudatosan formált Janus-kultusz. – 60 éves a Jelenkor, a folyóiratot lassan két évtizede főszerkesztő Ágoston Zoltánnal beszélgettünk.

Laudáció

A töprengés hasznáról – Laudáció Takáts Józsefről

Jellemző rá a tudós, tárgyias megszólalást – a pszichológiából vett kifejezéssel szólva – én-közléssel ötvöző hangütés, ami meghatározza a másik számára a beszélő pozícióját, azaz föltárja annak szellemi-kulturális előföltevéseit, premisszáit, ezáltal segítve elő mondandójának megértését. – Takáts József Komlós Aladár-díjához Ágoston Zoltán mondott laudációt.

hír

Az idei Komlós Aladár-díjasok: Kőbányai János és Takáts József

November 21-én kedden, 17 órakor vehették át a Komlós Aladár-díjat az idei díjazottak, Kőbányai János és Takáts József a PIM-ben. A díjosztással egybekötött esten Heller Ágnes filozófus és Ágoston Zoltán kritikus, a Jelenkor főszerkesztője mondott laudációt.

Ott jártunk

Long live Jelenkor!

Októberben 55 éves a Jelenkor. A Nyitott Műhelyben gyűltek össze olvasói és szerzői, barátai a lapnak. Ágoston Zoltán, Bertók László, Csuhai István és Nádas Péter hozták a történeteket, Finta Laci a rakott krumplit, a Vylyan pincészet a vörösbort. Minden adott volt tehát. Ajándék az este. - Jánossy Lajos tudósítása.

OTT JÁRTUNK

Egy Világvége-klub - beszámoló a Litera Jelenkor-estjéről

Litera Egy világnézeti klub címmel futó nyílt szerkesztőségi estjét a Jelenkornak szentelte, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a jelenlévő szerkesztők és olvasók kitalálják közösen az irodalmi folyóiratok megmentésének biztos receptjét. - Miklya Anna beszámolója.

Hír

Egy világnézeti klub - Vendég: a Jelenkor folyóirat

A Litera Egy világnézeti klub című nyílt szerkesztőségi estjeinek sorában 2011. szeptember 20-án 19 órától a súlyos helyzetbe került pécsi Jelenkor folyóirat a vendég. A Nyitott Műhelyben tartott beszélgetés résztvevői: Aczél Géza, Ágoston Zoltán, Bertók László, Budai Katalin és György Péter. A beszélgetést vezeti: Keresztury Tibor.

HÍR

A Jelenkor főszerkesztőjének nyílt levele

Ismét a pécsi kulturális élet egyik szimbólumát fenyegeti a megszűnés veszélye: a Jelenkor nehéz helyzetben van. Az ország egyik legfontosabb irodalmi folyóiratának anyagi körülményeiről a lap szerkesztőjének nyílt levele tanúskodik. Ágoston Zoltán levele teljes terjedelmében olvasható

Hír

Márton László a pécsi Kultúrkertben

Augusztus 4-én, szerdán az Olvasóliget sorozatban Márton László olvas majd fel műveiből a pécsi Kultúrkertben. Vendégünket Ágoston Zoltán kérdezi.

A meccs embere

Maicon, KNDK, Kassai

Kassai világszínvonalú példája arra int minket (s korábban a Puhl Sándoré), hogy inkább a mérkőzésvezető képzésben kellene a labdarúgás terén fellelhető csekély nemzeti erőforrásainkat koncentrálni. - Ágoston Zoltán a VB-ről.

A merész mandulafácska - epigramma-pályázat

A pécsi Janus Pannonius Múzeum nyílt pályázatot ír ki epigramma, avagy az epigrammához hasonlatos, rövid (maximum 8 soros), tömör, magasztos hangvételű, avagy csípő humorú vers írására. Janus szellemiségére és egyben híres művére, az Egy dunántúli mandulafácskára utalva a pályázat címe: A merész mandulafácska.
További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

Nemnapló (Volt egyszer egy válság)

Jelenkor folyóirat - 2011. május 12.
Úgy esett, hogy találkozott egymással Pécsen egy amerikai tudós, egy orosz KGB-ügynök és egy állástalan magyar bölcsész. Bizonyos értelemben tudományos tanácskozásra jöttek össze: mindegyiknek a válság volt a szakterülete. - A pécsi Jelenkor folyóirat csütörtöki naplóját olvashatják Ágoston Zoltántól.

Mennyien megúszták

2005. 08. 07. - Ágoston Zoltán
Bár lenne minél több honfitársunk olyan mélyen és termékenyen kétségbeesett, mint ő. Ámde kétségbeesésében, otthontalanságában, bármiféle fönsőbb instancia hiányában nemritkán a baseballütő a mértékadó és útmutató. (Hé paraszt, melyik út megyen, és azzal mutatja.)

Kerülőúton

2005. 08. 06. - Ágoston Zoltán
Mégse hagyhatjuk, hogy csak úgy ide-oda verődjék életünk hajója, az ember saját sorsának legyen kovácsa, terveinket és akaratunkat szegezzük a közönyös természettel és a mindenkor önös érdekei után loholó társadalommal szembe. Mit nekünk nap, mit nekünk lakosság. Ha egyszer gazdanapok, akkor az.

Tények

2005. 08. 05 - Ágoston Zoltán
A hatperces interjú után kocsiba ülök, és, mivel csekély a forgalom, két és fél óra alatt otthon vagyok. Oda és vissza az M7-en, laza 450 kilométer, ezzel az erővel lemehettem volna Pécsről az Adriára, nem beszélve Zágrábról vagy Ljubljanáról. Arrafelé valahogy sosem leszek frusztrált, és nem azért, mert a klasszikusokkal szólva csak "napfény és halidéj" van. Szlovén és horvát irodalmárokra tessék gondolni.

Egy leendő szombatos feljegyzései

2005. 08. 04. - Ágoston Zoltán
A szándéketika alapján mérve tehát a macskák éppúgy elítélendőek a felkeltés vádjában, mint a roló. Nem tagadom, macskatárgyban vita van a családban. A családom és köztem. A macska az macska, az macska, az macska, mondják ők, nem érted?, és hogy én nyilván utálom őket, mármint a macskákat, akikről tilos azt mondani, hogy azokat.

Otthonos városok

2005. 08. 03. - Ágoston Zoltán
Csodálom, ámde nem szeretem ezeket a hol szebbnél szebb, máskor meg az ördögnél is rondább állatokat. Már régen rájöttem, hogy gyomorban miépes vagyok. A tengernél is én vagyok az a vendég, aki érdeklődve böngészi az étlapon a vízivilág nyújtotta kínálatot, majd örvendezvén a teremtés gazdagságán -- rögtön a rakija után -- razsnicsit rendel.  

Nekem nősz nagyra

2005. 08. 02. - Ágoston Zoltán
Most ne olyanra gondoljunk, hogy krétai bendzset (mi is az?) csempészünk az italukba, és a révületbe esett kuncsaftok besurranó költők, írók felolvasását hallgatják üveges szemmel, hanem, hogy folyóiratolvasó, illetve könyvújdonságok lelhetők föl a vendéglátói térben. Terveim szerint képzőművészeti galéria is működne a házban, és/vagy állandó irodalmi kiállítás, esetleg olyan tér is akadna, amelyben nemzetközi utazó irodalmi anyagokat mutathatnánk be.

Vinológiai kísérlet

2005. 08. 01. - Ágoston Zoltán
Végül, talán a chileiek alján, úgy zokniszinten, ráakadtam egy-két olyanra, hogy "Piroschka" és hasonlók, azonosíthatatlan származás, kvalifikált no name. Már a címke olyan ordenáré volt, hogy kóstolás nélkül megvolt a hányinger. Mindez Svábföldön, ahol a kitelepítettek jelentős része él, tehát hagyományosnak mondható tapasztalatok vannak a magyar borról.

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Művészetek Völgye, 2007

Pula
Kezdő dátum: 2007-07-27 18:00:00

Művészetek Völgye, 2007

Pula
Kezdő dátum: 2007-07-29 17:30:00

Művészetek Völgye, 2007

Pula
Kezdő dátum: 2007-07-31 10:00:00

EFOTT 2006 (júl. 18-22.)

Balatonzamárdi
Kezdő dátum: 2006-07-22 11:00:00

Irgalmasvérnő / Fékezés: Könyvbemutatók

Alexandra Könyvesház (Bp. V., Nyugati tér 7.)
Kezdő dátum: 2006-05-09 17:00:00

Író-készlet

Művészetek Háza (Pécs, Széchenyi tér 7-8.)
Kezdő dátum: 2006-04-27 18:00:00

"Emlékezés Balassa Péterre"

Írók Boltja (Bp. VI., Andrássy út 45.)
Kezdő dátum: 2006-04-20 16:00:00

Bertók László köszöntése

Művészetek Háza, Fülep Lajos Terem (Pécs, Széchenyi tér 7-8.)
Kezdő dátum: 2005-12-06 19:00:00

Az éjfekete bozót

Alexandra Pódium Panoráma terem (Bp, V., Nyugati tér 7.)
Kezdő dátum: 2005-10-19 19:00:00

A Jelenkor Kiadó Szignatúra Könyvek sorozatának könyvbemutatója

Alexandra Pódium Panoráma terem (Bp, V., Nyugati tér 7.)
Kezdő dátum: 2005-10-07 15:00:00
További találatok