hirdetés

Keresési eredmény a(z) „évforduló” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Simone Weil 110

Vetítéssel emlékeztek meg Simone Weilről

Jelenits István piarista szerzetes, tanár és irodalmár vezetésével egy rendhagyó filmklub keretében emlékeztek meg a Három Hollóban a 110 éve született Simone Weilről. Beszámolónk mellett tekintsék meg Florence Mauro 100. évfordulóra készült dokumentumfilmjét.

Füst Milán 130

130 éve született Füst Milán

1888. július 17-én, ma 130 éve született Füst Milán. Ebben az évben két eredeti hangfelvétellel ünnepeljük az írót. Hallgassák, hogy mondja el saját versét, és miként ad interjút Füst Milán.

Évforduló

10 éve halt meg Faludy György

2006. szeptember 1-jén, ma 10 éve halt meg Faludy György költő. Ebből az alkalomból kikerestük emlékezetes felvételeit, kevésbé ismert fényképeit és egy 1989-es verset, a közeledő jövőről.

Köszöntő

25 év

25. születésnapját ünnepli idén az Írók Boltja. Ez alkalomból Forgách András írt köszöntőt, mely elhangzott az Ünnepi Könyvhéten, 2016. június 12-én az Andrássy úti legendás boltban.

Összeállítás

Mészöly Miklós 95

Mészöly Miklós ma lenne 95 éves. Ebből az alkalomból közlünk egy összeállítást A negyedik út című, 2012-ben indított sorozatunkból, amelyben Mészöly Miklós esszékötetét adták kézről kézre írók, hogy annak különböző bekezdéseit "széljegyzeteljék".

Hír

Eörsi-ünnep

Színházzal, irodalommal, konferenciával, publicisztikai versennyel, disznósajttal és pálinkával idézik meg barátai a tíz éve halott írót, Eörsi Istvánt. Eörsi István író, költő, színpadi szerző, a rendszerváltás előtti és utáni rezsimek egyik legélesebb szemű és legkíméletlenebb humorú publicistája, a legendás kaposvári Csiky Gergely Színház dramaturgja, több mint három tucat kötet szerzője.

interjú

Húszéves a Scolar

A figyelemfelhívás erőssége párosuljon a szakmai színvonallal. - Húszéves a Scolar könyvkiadó. A jubileum alkalmából Sugár S. Andrással, a kiadó igazgatójával a Scolar történetéről, a profil alakulásáról, a könyvtervezők fontosságáról, a hazai kiadói viszonyokról és a kiadó könyveiről beszélgettünk.

Magasiskola

Az aktuális Petri

Egy nehezen szerethető ember, aki versei által vastagon belenyúlt az életembe. Egy nagy költő, aki meghatározó módon hagyta rajta keze nyomát a korszakon. - A hetven éve született Petri Györgyre Ismeretlen kelet-európai költő verse 1955-ből című költeményével és Keresztury Tibor írásával emlékezünk. 

PGY 70

Marno János: Petri 1999-ből

Petri György december 22-én ünnepelné hetvenedik születésnapját. Az alkalomból az N&n galéria programsorozatot szervezett a FUGA-ban, ahol a pénteken lezajlott konferencián Marno János is emlékezett a költőre. Ezt a szöveget olvashatják most nálunk.

HÍR

Száz éve hunyt el Vámbéry Ármin orientalista

A Vámbéry Ármin Centenáriumi Emlékbizottság és az Eötvös Loránd Tudományegyetem tisztelettel meghívja Önt és munkatársait a Vámbéry Ármin (1832–1913) halálának századik évfordulója alkalmából megrendezett nemzetközi tudományos konferenciára.

További találatok

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

LiteraTV

Szabó Magda 100

Ma 100 éve, 1917. október 5-én született Szabó Magda. Rá emlékezünk ezzel a videóval. Tekintsék meg a Petőfi Irodalmi Múzeum 2005. október 5-ei felvételét, amelyen Szabó Magda mond köszönőbeszédet a tiszteletére egybegyűlteknek. – LiteraTV.