hirdetés

Keresési eredmény a(z) „1” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Aranyút

A Litera bemutatja ARANYÚT című filmjét

2018 májusában a Litera stábja három nap alatt bejárta Arany János életének főbb helyszíneit, és filmet forgatott. A Debrecenben, Nagyváradon, Nagyszalontán, Geszten, Nagykőrösön és Budapesten forgatott road movie főszerepeit Szilasi László, Simon Márton és Horváth Kristóf Színész Bob játszotta. A rendező Ruszthi Zsolt. Tekintsék meg!

HÍR

Takács Zsuzsát köszöntik a Katonában

A PanoDráma szervezésében köszöntik a nyolcvanadik évét betöltő Takács Zsuzsát a Katona József Színházban. Többek között Mácsai Pál, Molnár Piroska és Máté Gábor adja elő szövegeit.

INSPIRÁCIÓ

Inspiráció: Simon Bettina

Ezért is tűnhet a szemek nélküli gyűrt arc derűsnek. Mintha nemcsak a sugaras elrendezésű hajtogatás erősítené fel az eredeti fotón látható arckifejezést, hanem a hajtogatás gesztusa is ironikussá válna. – Az Inspiráció 34. részében Simon Bettina reflexióit olvashatják.

HÍRÖSSZEFOGLALÓ

Brexitről, díjakról és a #metoo-mozgalomról

Röviden és olvasmányosan próbálják elmagyarázni a Brexitet, LMBT-élményt leíró elsőkönyvest díjaztak, egyesek előnyben részesítik a „kíméletes krimiírókat", Lionel Shriver szerint a #metoo mozgalom elérte a célját. – Heti hírösszefoglalónkat olvashatják.

A HÉT PRÓZÁJA

A hét prózája – Szappanos Lajos: „K”

Egy társadalomról sok mindent elmond, hogy bánik a nincstelenjeivel, a méltatlan helyzetbe sodródott, porig alázott szegényekkel, hogy van-e empátia, szolidaritás, van-e kegyelem. – A hét prózáját Nagy Gabriella választotta.

INSPIRÁCIÓ

Inspiráció: Urbán Ákos

Aztán beugrik a festményről egy másik kép; Gustav Klimt Csókja. Azt hiszem, az Öngyilkosság annak a kifordítása, megrontása. Úgy illik szeretni, de így sikerül. Az az előtte, ez az utána. – Az Inspiráció harmincegyedik részében Urbán Ákos reflexióit olvashatják.

Vendég: Versum

Vendég: Versum – Fernando Valverde

Az emlékezés folyamatának nyelvi leképezése volt rám nagy hatással. A versszubjektum ugyanis amellett, hogy jelen időben beszéli el az emlékeit, közben még a jelenben zajló eseményekre is folyamatosan referál. – A Vendég: Versum harmincegyedik részében Skobrák Máté fordítását és kommentárját olvashatják Fernando Valverdéről.

ÖSSZEÁLLÍTÁS

Ezeket a könyveket várjuk ősszel - 2.

Szeptembertől minden kiadó számos új kötettel várja az olvasókat. Összeállításunk második részét a Magvető őszi könyvújdonságaival, a kiadó verses, klasszikus és külföldi köteteivel folytatjuk.

Hírösszefoglaló

Alternatív Nobel, elnöki olvasmányok és a jövő könyvtára

Idén a Svéd Akadémia nem ad át Nobel-díjakat, ám lesz alternatív Nobel, amelynek máris kihirdették végső jelöltjeit, Obama elnök Naipault olvas, Grúzia lesz a díszvendég a Frankfurti Könyvvásáron, Han Kang pedig csatlakozott a jövő könyvtárához. – Heti külföldi hírösszefoglalónkat olvashatják.

Hír

Megújul a Versum!

Megújul a Versum! Az idén négyéves, világlírával és műfordítással foglalkozó online irodalmi magazin, a Versum Online új szerkesztőségi struktúrával, gyakoribb versmegosztással és kiegészítő tartalommal (esszék, interjúk, jegyzetek) folytatja. Mohácsi Balázs főszerkesztő-helyettes bevezető gondolatait és az új szerkesztők bemutatkozását olvashatják.

További találatok

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

A MAGYAR KULTÚRA NAPJA

Hymnus – A magyar kultúra napján

A magyar kultúra napja alkalmából Kardos Sándor 1988-as rövidfilmjét ajánljuk olvasóinknak. A Hymnus Kornis Mihály ötletéből készült, az eredetileg 35 mm-es film rendezése mellett az operatőri munka is Kardos Sándort dicséri. A filmet a rendező és a Balázs Béla Stúdió beleegyezésével közöljük.

LITERA TV

ELEVEN - Garaczi László a Litera születésnapjára

A Litera 11. születésnapját ünnepli virtuálisan, de annál elevenebben. Ez alkalomból több szerző is felolvasta írásait nekünk a LiteraTV-ben. Most Garaczi László következik.

LiteraTV

Mikrofonvégen: Bartis, Forgách és Szegő a könyvfesztivál első napján

A XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál első napján Szekeres Dóra kérdezte a LiteraTV-ben a díszvendégről, Michel Houllebecq-ről a pódiumbeszélgetésen a szerzőt faggató Forgách Andrást, a laudáló Bartis Attilát és kiadója, a Magvető szerkesztőjét Szegő Jánost.

VIDEÓ

A Litera Hétesen

A Litera csapata augusztus 24-én az ózdi Hétes telepen, a Bódis Kriszta által szervezett alkotótáborban járt. Volt írók-gyerekek közötti focibajnokság, közös főzés, éneklés és felolvasás, versek, mesék és rögtönzött színházi előadás. Az ott töltött napunkról nézzék meg Valuska Gábor videóját.

Videó

Kovács András Ferenc: Hogy eláradjon a szó...

Kovács András Ferenccel még a Könyvfesztivál idején a költői szerepekről, a költészet komfortfokozó hatásáról, az új líra fogalmáról és a Magvetőnél megjelent, Bohócöröklét című friss verseskötetéről beszélgetett Jánossy Lajos a Libri Szalonban. - Videó. 

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Közel van itt mindenki

2017. augusztus 31. – JAK Tábor

A délelőtt főleg az írásé, a délután a beszédé. Egy hétig ez a napi rutin, sokéves módszer a nyári alkotáshoz, közös tanuláshoz. A prózaszeminárium után a teraszon folytatódik egy történet, beszéljük meg, hogy is volt? – A JAK Tábor netnaplóját ma G. Szabó Sarolta írja.

Netnapló

A fordításhoz szerelem kell

JAK műfordító tábor - 2016. szeptember 5.

Nemcsak a fordítás lehetetlensége lesz ismét nyilvánvaló, anyanyelvűként is kudarcot vallunk, senki nem tudja feloldani a jelentést, Gáborra kell várnunk a beszélgetés végéig, hogy eloszlassa a tanácstalanságot. - A héten a JAK műfordító tábor résztvevői írják a naplót. Elsőként Vásári Melinda bejegyzését olvashatják.

Netnapló

Szemembűl a könny ki csordú

2000 folyóirat - 2016. június 23.

A sajtó tájíkosztató, mejen Marhócsy Istvány, Szilágyy Ákos, s, Barabáss András’ van jelen, há igazábú lap bémutató, ami há szeréntem igen nagy szamárság, mer há ha el tuggyák mondani a szerkesztűk hogy, mi van a lapba, minek azír el menni az újság árusho' - A héten a 2000 írja a netnaplót, a csütörtöki napot egy vendégszerző, Petrence Sándor.

Netnapló

Ez az a nap…

Kiadók a Könyvhéten - 2016. június 11.

Jönnek dedikálásra vágyó olvasók és egy-egy riporter. Váltogatják egymást az üresen maradt széken. Megjelenik két professzionális autogram-vadász is. Onnan ismerni meg őket, hogy nem nézik a táblát, hogy ki dedikál, ismerik az arcokat és már messziről rárepülnek a célra. − A könyvheti naplót szombatról Zágoni Balázs (Koinónia Kiadó) írta.

Netnapló

Hold, a gazdátlan macska

Csakoda - 2016. március 25.

- Te beszélsz? Én felhúztam egy párnát, mire te kivettél a szekrényből két paplanhuzatot. - Mi az? Úgy néz ki, túl sok Huckleberry Finn-t olvastál. − A Csakoda pénteki bejegyzését Murányi Mózes Márton írja.

Netnapló

Szívnagyobbodás

ContextUs.hu - 2016. február 29.

Amióta beindultunk, szinte mindennapra jut valami, ami miatt büszke lehetek a csapatra és a webre (hamarosan Soley-interjút publikálunk, emellett a Facebook-oldalunk rajongóinak számához képest nagyon sokan olvassák a cikkeinket és osztják meg). − A héten a ContextUs.hu kulturális portál írja a naplót. A hétfőt Balogh Zetas Péter főszerkesztő jegyzi.

Netnapló

A rózsa örök

Athenaeum Kiadó - 2016. február 21.

Umberto Eco győzött meg róla, hogy az út, amit kezdő íróként elképzeltem magamnak, nem jó. Hamis. Világéletemben faltam a könyveket, de ez az egy, A rózsa neve elég volt hozzá, hogy mindent, amit addig kigondoltam, szinte egy gombnyomással felülírjak. − Az Athenaeum Kiadó vasárnapi bejegyzését Bíró Szabolcs írja.

Netnapló

Szűkszekond

Gömbhalmaz - 2015. december 13.

Az utolsó napot akartam írni, pusztán gyakorlati dolgokra hivatkozva, de végig az járt a fejemben, hogy sokkal jobb valamit úgy csinálni, ha tudom, hogy az az utolsó. − A Gömbhalmaz vasárnapi bejegyzését Szenderák Bence írja.

Netnapló

​Szemcsék a szikárságról

Technologie und das Unheimliche - 2015. december 2.

A kiszipolyozott sorvadásban nincsenek telített, ragyogó színek, a tónusokat a véleménytelennek tűnő, ellenben vészjósló szürkeskála uralja le. − A szerdai naplót Fridvalszki Márk, a Technologie und das Unheimliche kollektíva vizualitásért felelős tagja írta.

Netnapló

A hétfő az hétfő…

Palócföld - 2015. október 19.

Nincs hova tolni tovább, mint a Palócföld, fent észak, aztán csak csattan a határ innen. Oda. Volt valami volt, aztán lesz, valami, ami lesz. Havas John…? Tudja a fene, mi. − A héten a Palócföld folyóirat írja a naplót. Elsőként Mizser Attila bejegyzését olvashatják.

További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Műút-könyvek bemutató


Kezdő dátum: 2016-04-26 17:00:00
Meghívott vendégek: Somogyi Aranka, Nyirán Ferenc és Vécsei Rita Andrea.

Művészbarátságok


Kezdő dátum: 2016-03-21 18:00:00
Standeisky Éva és K. Horváth Zsolt történészekkel Szeredi Merse Pál művészettörténész és Dobó Gábor irodalomtörténész beszélgetnek.

Messziről jött ember - A Litera 14. előszilveszteri partija


Kezdő dátum: 2015-12-30 20:00:00
A Litera irodalmi portál 14. előszilveszteri estjének vendégei el-, azaz ki- és bevándorló magyar írók, olyanok, akik maguk is új otthont kerestek a világban.

Kalligram est


Kezdő dátum: 2015-12-08 19:00:00
Kalligram esten bemutatásra kerülnek a kiadó új kötetei

Kis János Az állam semlegessége című könyvének bemutatója


Kezdő dátum: 2015-11-27 17:00:00
Kis János: Az állam semlegessége mű könyvének bemutatója. A szerzővel beszélgetnek: Szabó Tímea, Tóth Gábor Attila. Moderátor: Ónody-Molnár Dóra.

Az Új Forrás novemberi lapszámának bemutatója


Kezdő dátum: 2015-11-06 18:00:00
Az Új Forrás novemberi lapszámának bemutatója. Házigazda: Jász Attila. Résztvevők: Rofusz Kinga, Szirtes Edina Mókus és a lapszám szerzői.