hirdetés

Keresési eredmény a(z) „1” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Interjú

Vida Kamilla: Beért egy újabb generáció

Nagyon fontos: senkitől nem fogjuk megkérdezni, hogy mit jelent számára a költészet, vagy hogyan éli meg azt, hogy ő szépíró. – December 18-án újraindul a Nyitott Műhely beszélgetéssorozata, a Késelés villával. Vida Kamillát, az est egyik új moderátorát Sebesi Viktória kérdezte.

Ott jártunk

Egy ilyen gyűjtést csak lezárni lehet, abbahagyni nem

Novemberben újabb Radnóti-kötet jelent meg a Jaffa Kiadó gondozásában Különben magyar költő vagyok – Radnóti Miklós levelezése címen. Bíró-Balogh Tamás, Fűzfa Balázs és Mácsai Pál mutatta be a kötetet a New York Kávéházban. – Ott jártunk.

KÖRKÉRDÉS

Egy botrány anatómiája – Herta Müller Belgrádban II.

Botrányt kavart Herta Müller a belgrádi könyvvásáron. „Szerbia polgárainak együtt kell élniük az igazsággal, hogy maguk okozták saját szenvedéseiket.” – mondta a Nobel-díjas író. Kijelentései borzolták a szerb és a német közvélemény kedélyeit. Herta Müller mondatairól és azok utóéletéről kérdeztük Kiss Ernő Csongort, Losoncz Márkot, Orcsik Rolandot és Radics Viktóriát.

Ott jártunk

Nem a felelősség, a jövőkép hiányzik

A Magyar Szegénységellenes Hálózat által szervezett Méltó Megélhetés Hete című rendezvénysorozatának október 16-ai eseményén az irodalom kapott helyet. A Hadik kávéházban Albert Kinga kérdezte volna az Ugyanolyan mások című antológia négy szerzőjét, Györe Balázst, Ladik Katalint, Szappanos Gábort és Tóth Krisztinát. De kérdésekre nem is nagyon volt szükség.

könyvajánló

Dora Csehova: Nem akartam Lenin lenni (részlet)

Nem akartam Lenin lenni című kötet elhozza nekünk a mai Oroszországot. Dora Csehova mindenütt megtalálja azokat, akiknek az élete másként alakult, mint ahogyan tervezték. Csendes bánat, humor, könnyű nosztalgia és csalhatatlan túlélő képesség. A szerző a hétvégi Margó Fesztivál vendége lesz. – Részletet közlünk.

könyvajánló

Totth Benedek: Az utolsó utáni háború (részlet)

Ebben a világban nincsenek szövetségesek, csak ellenségek. Az utolsó utáni háború posztapokaliptikus kalandregény egy fiúról, aki egy sebesült amerikai deszantossal vág neki a senki földjének, hogy megkeresse halottnak hitt öccsét. – Totth Benedek új regényéből ajánlunk részletet. A könyvet október 20-án mutatják be a Margón.

Ott jártunk.

Nem vész el, csak átalakul

Rákeresünk. Megtaláljuk. Letöltjük. Nyomtatjuk. Fénymásoljuk. Lapozunk. Olvasunk. 15 perc. Tovább lapozunk. Készen vagyunk. Ennyi volna a mai irodalomtanulás? Ezt és hasonló kérdéseket boncolgattak a IX. Budapest Transzfer Fesztiválon. Ott jártunk.

Ott jártunk.

A Kortárs gyémántlakodalma

Az 1957-ben Darvas József és Tolnai Gábor szerkesztésében indult Kortárs folyóirat idén, 2017-ben jubilál. A Magyar Írószövetség klubtermében tartott ünnepélyen a Kortárs egykori és jelenlegi szerkesztői beszélgettek. Ott jártunk.

Az évad legjobb drámája

Háy Jánosé az évad legjobb drámája

Háy János A halottember című drámája kapta az Évad Legjobb Magyar Drámája díját. A művet Bérczes László rendező, dramaturg méltatja, aki a Szkéné Színházban tartott ősbemutató rendezője volt. A főszerepet Mészáros Sára játsza.

PORTRÉ

No place like home – Zuska Kepplová portréja

Repterek, városok, couchsurfing. Honvágy és Horalky, a nemzeti ostyaszelet. Hotel Sza_adság. És Budapest egy szlovák szemével. – A Dunapest vendége lesz Zuska Kepplová. Portré.

További találatok

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

A MAGYAR KULTÚRA NAPJA

Hymnus – A magyar kultúra napján

A magyar kultúra napja alkalmából Kardos Sándor 1988-as rövidfilmjét ajánljuk olvasóinknak. A Hymnus Kornis Mihály ötletéből készült, az eredetileg 35 mm-es film rendezése mellett az operatőri munka is Kardos Sándort dicséri. A filmet a rendező és a Balázs Béla Stúdió beleegyezésével közöljük.

LITERA TV

ELEVEN - Garaczi László a Litera születésnapjára

A Litera 11. születésnapját ünnepli virtuálisan, de annál elevenebben. Ez alkalomból több szerző is felolvasta írásait nekünk a LiteraTV-ben. Most Garaczi László következik.

LiteraTV

Mikrofonvégen: Bartis, Forgách és Szegő a könyvfesztivál első napján

A XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál első napján Szekeres Dóra kérdezte a LiteraTV-ben a díszvendégről, Michel Houllebecq-ről a pódiumbeszélgetésen a szerzőt faggató Forgách Andrást, a laudáló Bartis Attilát és kiadója, a Magvető szerkesztőjét Szegő Jánost.

VIDEÓ

A Litera Hétesen

A Litera csapata augusztus 24-én az ózdi Hétes telepen, a Bódis Kriszta által szervezett alkotótáborban járt. Volt írók-gyerekek közötti focibajnokság, közös főzés, éneklés és felolvasás, versek, mesék és rögtönzött színházi előadás. Az ott töltött napunkról nézzék meg Valuska Gábor videóját.

Videó

Kovács András Ferenc: Hogy eláradjon a szó...

Kovács András Ferenccel még a Könyvfesztivál idején a költői szerepekről, a költészet komfortfokozó hatásáról, az új líra fogalmáról és a Magvetőnél megjelent, Bohócöröklét című friss verseskötetéről beszélgetett Jánossy Lajos a Libri Szalonban. - Videó. 

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Közel van itt mindenki

2017. augusztus 31. – JAK Tábor

A délelőtt főleg az írásé, a délután a beszédé. Egy hétig ez a napi rutin, sokéves módszer a nyári alkotáshoz, közös tanuláshoz. A prózaszeminárium után a teraszon folytatódik egy történet, beszéljük meg, hogy is volt? – A JAK Tábor netnaplóját ma G. Szabó Sarolta írja.

Netnapló

A fordításhoz szerelem kell

JAK műfordító tábor - 2016. szeptember 5.

Nemcsak a fordítás lehetetlensége lesz ismét nyilvánvaló, anyanyelvűként is kudarcot vallunk, senki nem tudja feloldani a jelentést, Gáborra kell várnunk a beszélgetés végéig, hogy eloszlassa a tanácstalanságot. - A héten a JAK műfordító tábor résztvevői írják a naplót. Elsőként Vásári Melinda bejegyzését olvashatják.

Netnapló

Szemembűl a könny ki csordú

2000 folyóirat - 2016. június 23.

A sajtó tájíkosztató, mejen Marhócsy Istvány, Szilágyy Ákos, s, Barabáss András’ van jelen, há igazábú lap bémutató, ami há szeréntem igen nagy szamárság, mer há ha el tuggyák mondani a szerkesztűk hogy, mi van a lapba, minek azír el menni az újság árusho' - A héten a 2000 írja a netnaplót, a csütörtöki napot egy vendégszerző, Petrence Sándor.

Netnapló

Ez az a nap…

Kiadók a Könyvhéten - 2016. június 11.

Jönnek dedikálásra vágyó olvasók és egy-egy riporter. Váltogatják egymást az üresen maradt széken. Megjelenik két professzionális autogram-vadász is. Onnan ismerni meg őket, hogy nem nézik a táblát, hogy ki dedikál, ismerik az arcokat és már messziről rárepülnek a célra. − A könyvheti naplót szombatról Zágoni Balázs (Koinónia Kiadó) írta.

Netnapló

Hold, a gazdátlan macska

Csakoda - 2016. március 25.

- Te beszélsz? Én felhúztam egy párnát, mire te kivettél a szekrényből két paplanhuzatot. - Mi az? Úgy néz ki, túl sok Huckleberry Finn-t olvastál. − A Csakoda pénteki bejegyzését Murányi Mózes Márton írja.

Netnapló

Szívnagyobbodás

ContextUs.hu - 2016. február 29.

Amióta beindultunk, szinte mindennapra jut valami, ami miatt büszke lehetek a csapatra és a webre (hamarosan Soley-interjút publikálunk, emellett a Facebook-oldalunk rajongóinak számához képest nagyon sokan olvassák a cikkeinket és osztják meg). − A héten a ContextUs.hu kulturális portál írja a naplót. A hétfőt Balogh Zetas Péter főszerkesztő jegyzi.

Netnapló

A rózsa örök

Athenaeum Kiadó - 2016. február 21.

Umberto Eco győzött meg róla, hogy az út, amit kezdő íróként elképzeltem magamnak, nem jó. Hamis. Világéletemben faltam a könyveket, de ez az egy, A rózsa neve elég volt hozzá, hogy mindent, amit addig kigondoltam, szinte egy gombnyomással felülírjak. − Az Athenaeum Kiadó vasárnapi bejegyzését Bíró Szabolcs írja.

Netnapló

Szűkszekond

Gömbhalmaz - 2015. december 13.

Az utolsó napot akartam írni, pusztán gyakorlati dolgokra hivatkozva, de végig az járt a fejemben, hogy sokkal jobb valamit úgy csinálni, ha tudom, hogy az az utolsó. − A Gömbhalmaz vasárnapi bejegyzését Szenderák Bence írja.

Netnapló

​Szemcsék a szikárságról

Technologie und das Unheimliche - 2015. december 2.

A kiszipolyozott sorvadásban nincsenek telített, ragyogó színek, a tónusokat a véleménytelennek tűnő, ellenben vészjósló szürkeskála uralja le. − A szerdai naplót Fridvalszki Márk, a Technologie und das Unheimliche kollektíva vizualitásért felelős tagja írta.

Netnapló

A hétfő az hétfő…

Palócföld - 2015. október 19.

Nincs hova tolni tovább, mint a Palócföld, fent észak, aztán csak csattan a határ innen. Oda. Volt valami volt, aztán lesz, valami, ami lesz. Havas John…? Tudja a fene, mi. − A héten a Palócföld folyóirat írja a naplót. Elsőként Mizser Attila bejegyzését olvashatják.

További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Műút-könyvek bemutató


Kezdő dátum: 2016-04-26 17:00:00
Meghívott vendégek: Somogyi Aranka, Nyirán Ferenc és Vécsei Rita Andrea.

Művészbarátságok


Kezdő dátum: 2016-03-21 18:00:00
Standeisky Éva és K. Horváth Zsolt történészekkel Szeredi Merse Pál művészettörténész és Dobó Gábor irodalomtörténész beszélgetnek.

Messziről jött ember - A Litera 14. előszilveszteri partija


Kezdő dátum: 2015-12-30 20:00:00
A Litera irodalmi portál 14. előszilveszteri estjének vendégei el-, azaz ki- és bevándorló magyar írók, olyanok, akik maguk is új otthont kerestek a világban.

Kalligram est


Kezdő dátum: 2015-12-08 19:00:00
Kalligram esten bemutatásra kerülnek a kiadó új kötetei

Kis János Az állam semlegessége című könyvének bemutatója


Kezdő dátum: 2015-11-27 17:00:00
Kis János: Az állam semlegessége mű könyvének bemutatója. A szerzővel beszélgetnek: Szabó Tímea, Tóth Gábor Attila. Moderátor: Ónody-Molnár Dóra.

Az Új Forrás novemberi lapszámának bemutatója


Kezdő dátum: 2015-11-06 18:00:00
Az Új Forrás novemberi lapszámának bemutatója. Házigazda: Jász Attila. Résztvevők: Rofusz Kinga, Szirtes Edina Mókus és a lapszám szerzői.