hirdetés

Keresési eredmény a(z) „1” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Inspiráció

Inspiráció: Győrffy Ákos

Középkornak nevezem, mert nem tudok jobbat, miközben inkább arról a lényről van szó, akit Carl Gustav Jung a bennünk élő „régi embernek" nevezett. A régi embernek nincs kora, a világ kezdete óta él, és azt hiszem, nem nagyon különbözik a csillagos égtől. – Az Inspiráció tizenegyedik részében Győrffy Ákos reflexióit olvashatják.

Vendég: Versum

Vendég: Versum – Christian Loidl

Egy világ, mely régi szánok faanyagából van, vagy a labirintus kertészeinek homloka mögötti fagyasztók, ezek mind úgy bonthatják le a konvencionális képzeteinket, és építenek fel újat, hogy számomra öröm belegondolni – A Vendég: Versum tizedik részében Bordás Máté fordítását és kommentárját olvashatják Christian Loidlról.

Ott jártunk

Genderszempontok a tanárképzésben és a közoktatásban

2018. február 23-án A humaniórák szerepe a tanárképzésben – Irodalmi hagyományok és élő társadalom címmel rendeztek egész napos konferenciát az ELTE-n. A plenáris előadások mellett több izgalmas diskurzus színesítette az eseményt, többek között egy irodalmi beszélgetés Parti Nagy Lajossal, és egy kerekasztal-beszélgetés, amely a társadalmi nem szempontjait tárgyalta az oktatásban. – Ott jártunk.

Hír

Len Rix Szabó Magda-fordítása nyerte a Pen America díját

Len Rix brit irodalmár és műfordító kapta a 2018-as PEN America díját Szabó Magda Katalin utca című könyvének angol fordításáért.

Inspiráció

Inspiráció: Kontra Ferenc

Megérzés volt az is, hogy Böcklin mindig idegenben alkotott, ahogyan jómagam, hősei vándorok, számkivetettek, valahol a túlvilág határán. Firenzébe költözött, meggyőződése szerint a hely megőrzött valamit a nagy elődök szelleméből. – Az Inspiráció harmadik részében Kontra Ferenc reflexióit olvashatják.

Ott jártunk

Itt a novella, hol a novella

2018. február 15-én a Tempevölgy folyóirat szervezésében, a Karinthy Szalonban mutatták be A kispróza nagymestere – Tanulmányok Jókai novellisztikájáról című legújabb Jókai-tanulmánykötetet, amely a 2016 decemberében Balatonfüreden tartott konferencia előadásainak szövegeit tartalmazza. Az est első harmadában T. Szabó Levente a kötet írásait foglalta össze, majd a könyv szerkesztőivel hallgathattunk meg egy izgalmas kerekasztal beszélgetést. – Ott jártunk.

Vendég: Versum

Vendég: Versum – Gellu Naum

Költészetének olyan jellegzetességei érdekelnek, mint amilyen a hivatalos értékekkel és az autoriter rendszerrel szembeni bizalmatlanság, a regiszterkeverő beszédmód, a radikális testábrázolás és az ironikus önéletrajziság. – Új sorozatunk első részében Mihók Tamás fordítását és fordítói kommentárját olvashatják Gellu Naum költészetéről.

Összeállítás

Élő Írók Társasága – Elindult az Örkény új sorozata

Az Élő Költők Társasága mintája alapján új sorozatot indít az Örkény Színház Élő Írók Társasága címmel, a színház névadója, Örkény István által megteremtett műfajban. Kortárs írók egyperces novelláit színészek olvassák fel a magyar kultúra napjától, naponta. A videók a Youtube-on elérhetőek.

Interjú

Vida Kamilla: Beért egy újabb generáció

Nagyon fontos: senkitől nem fogjuk megkérdezni, hogy mit jelent számára a költészet, vagy hogyan éli meg azt, hogy ő szépíró. – December 18-án újraindul a Nyitott Műhely beszélgetéssorozata, a Késelés villával. Vida Kamillát, az est egyik új moderátorát Sebesi Viktória kérdezte.

Ott jártunk

Egy ilyen gyűjtést csak lezárni lehet, abbahagyni nem

Novemberben újabb Radnóti-kötet jelent meg a Jaffa Kiadó gondozásában Különben magyar költő vagyok – Radnóti Miklós levelezése címen. Bíró-Balogh Tamás, Fűzfa Balázs és Mácsai Pál mutatta be a kötetet a New York Kávéházban. – Ott jártunk.

További találatok

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

A MAGYAR KULTÚRA NAPJA

Hymnus – A magyar kultúra napján

A magyar kultúra napja alkalmából Kardos Sándor 1988-as rövidfilmjét ajánljuk olvasóinknak. A Hymnus Kornis Mihály ötletéből készült, az eredetileg 35 mm-es film rendezése mellett az operatőri munka is Kardos Sándort dicséri. A filmet a rendező és a Balázs Béla Stúdió beleegyezésével közöljük.

LITERA TV

ELEVEN - Garaczi László a Litera születésnapjára

A Litera 11. születésnapját ünnepli virtuálisan, de annál elevenebben. Ez alkalomból több szerző is felolvasta írásait nekünk a LiteraTV-ben. Most Garaczi László következik.

LiteraTV

Mikrofonvégen: Bartis, Forgách és Szegő a könyvfesztivál első napján

A XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál első napján Szekeres Dóra kérdezte a LiteraTV-ben a díszvendégről, Michel Houllebecq-ről a pódiumbeszélgetésen a szerzőt faggató Forgách Andrást, a laudáló Bartis Attilát és kiadója, a Magvető szerkesztőjét Szegő Jánost.

VIDEÓ

A Litera Hétesen

A Litera csapata augusztus 24-én az ózdi Hétes telepen, a Bódis Kriszta által szervezett alkotótáborban járt. Volt írók-gyerekek közötti focibajnokság, közös főzés, éneklés és felolvasás, versek, mesék és rögtönzött színházi előadás. Az ott töltött napunkról nézzék meg Valuska Gábor videóját.

Videó

Kovács András Ferenc: Hogy eláradjon a szó...

Kovács András Ferenccel még a Könyvfesztivál idején a költői szerepekről, a költészet komfortfokozó hatásáról, az új líra fogalmáról és a Magvetőnél megjelent, Bohócöröklét című friss verseskötetéről beszélgetett Jánossy Lajos a Libri Szalonban. - Videó. 

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Közel van itt mindenki

2017. augusztus 31. – JAK Tábor

A délelőtt főleg az írásé, a délután a beszédé. Egy hétig ez a napi rutin, sokéves módszer a nyári alkotáshoz, közös tanuláshoz. A prózaszeminárium után a teraszon folytatódik egy történet, beszéljük meg, hogy is volt? – A JAK Tábor netnaplóját ma G. Szabó Sarolta írja.

Netnapló

A fordításhoz szerelem kell

JAK műfordító tábor - 2016. szeptember 5.

Nemcsak a fordítás lehetetlensége lesz ismét nyilvánvaló, anyanyelvűként is kudarcot vallunk, senki nem tudja feloldani a jelentést, Gáborra kell várnunk a beszélgetés végéig, hogy eloszlassa a tanácstalanságot. - A héten a JAK műfordító tábor résztvevői írják a naplót. Elsőként Vásári Melinda bejegyzését olvashatják.

Netnapló

Szemembűl a könny ki csordú

2000 folyóirat - 2016. június 23.

A sajtó tájíkosztató, mejen Marhócsy Istvány, Szilágyy Ákos, s, Barabáss András’ van jelen, há igazábú lap bémutató, ami há szeréntem igen nagy szamárság, mer há ha el tuggyák mondani a szerkesztűk hogy, mi van a lapba, minek azír el menni az újság árusho' - A héten a 2000 írja a netnaplót, a csütörtöki napot egy vendégszerző, Petrence Sándor.

Netnapló

Ez az a nap…

Kiadók a Könyvhéten - 2016. június 11.

Jönnek dedikálásra vágyó olvasók és egy-egy riporter. Váltogatják egymást az üresen maradt széken. Megjelenik két professzionális autogram-vadász is. Onnan ismerni meg őket, hogy nem nézik a táblát, hogy ki dedikál, ismerik az arcokat és már messziről rárepülnek a célra. − A könyvheti naplót szombatról Zágoni Balázs (Koinónia Kiadó) írta.

Netnapló

Hold, a gazdátlan macska

Csakoda - 2016. március 25.

- Te beszélsz? Én felhúztam egy párnát, mire te kivettél a szekrényből két paplanhuzatot. - Mi az? Úgy néz ki, túl sok Huckleberry Finn-t olvastál. − A Csakoda pénteki bejegyzését Murányi Mózes Márton írja.

Netnapló

Szívnagyobbodás

ContextUs.hu - 2016. február 29.

Amióta beindultunk, szinte mindennapra jut valami, ami miatt büszke lehetek a csapatra és a webre (hamarosan Soley-interjút publikálunk, emellett a Facebook-oldalunk rajongóinak számához képest nagyon sokan olvassák a cikkeinket és osztják meg). − A héten a ContextUs.hu kulturális portál írja a naplót. A hétfőt Balogh Zetas Péter főszerkesztő jegyzi.

Netnapló

A rózsa örök

Athenaeum Kiadó - 2016. február 21.

Umberto Eco győzött meg róla, hogy az út, amit kezdő íróként elképzeltem magamnak, nem jó. Hamis. Világéletemben faltam a könyveket, de ez az egy, A rózsa neve elég volt hozzá, hogy mindent, amit addig kigondoltam, szinte egy gombnyomással felülírjak. − Az Athenaeum Kiadó vasárnapi bejegyzését Bíró Szabolcs írja.

Netnapló

Szűkszekond

Gömbhalmaz - 2015. december 13.

Az utolsó napot akartam írni, pusztán gyakorlati dolgokra hivatkozva, de végig az járt a fejemben, hogy sokkal jobb valamit úgy csinálni, ha tudom, hogy az az utolsó. − A Gömbhalmaz vasárnapi bejegyzését Szenderák Bence írja.

Netnapló

​Szemcsék a szikárságról

Technologie und das Unheimliche - 2015. december 2.

A kiszipolyozott sorvadásban nincsenek telített, ragyogó színek, a tónusokat a véleménytelennek tűnő, ellenben vészjósló szürkeskála uralja le. − A szerdai naplót Fridvalszki Márk, a Technologie und das Unheimliche kollektíva vizualitásért felelős tagja írta.

Netnapló

A hétfő az hétfő…

Palócföld - 2015. október 19.

Nincs hova tolni tovább, mint a Palócföld, fent észak, aztán csak csattan a határ innen. Oda. Volt valami volt, aztán lesz, valami, ami lesz. Havas John…? Tudja a fene, mi. − A héten a Palócföld folyóirat írja a naplót. Elsőként Mizser Attila bejegyzését olvashatják.

További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Műút-könyvek bemutató


Kezdő dátum: 2016-04-26 17:00:00
Meghívott vendégek: Somogyi Aranka, Nyirán Ferenc és Vécsei Rita Andrea.

Művészbarátságok


Kezdő dátum: 2016-03-21 18:00:00
Standeisky Éva és K. Horváth Zsolt történészekkel Szeredi Merse Pál művészettörténész és Dobó Gábor irodalomtörténész beszélgetnek.

Messziről jött ember - A Litera 14. előszilveszteri partija


Kezdő dátum: 2015-12-30 20:00:00
A Litera irodalmi portál 14. előszilveszteri estjének vendégei el-, azaz ki- és bevándorló magyar írók, olyanok, akik maguk is új otthont kerestek a világban.

Kalligram est


Kezdő dátum: 2015-12-08 19:00:00
Kalligram esten bemutatásra kerülnek a kiadó új kötetei

Kis János Az állam semlegessége című könyvének bemutatója


Kezdő dátum: 2015-11-27 17:00:00
Kis János: Az állam semlegessége mű könyvének bemutatója. A szerzővel beszélgetnek: Szabó Tímea, Tóth Gábor Attila. Moderátor: Ónody-Molnár Dóra.

Az Új Forrás novemberi lapszámának bemutatója


Kezdő dátum: 2015-11-06 18:00:00
Az Új Forrás novemberi lapszámának bemutatója. Házigazda: Jász Attila. Résztvevők: Rofusz Kinga, Szirtes Edina Mókus és a lapszám szerzői.