hirdetés

Keresési eredmény a(z) „2” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Hír

Szöveghullám – A FISZ irodalmi turnéja a Balaton körül

A Fiatal Írók Szövetsége ötödik alkalommal turnézik a Balaton körül július 10-15. között, idén Térey Jánossal, André Ferenccel és Horváth Benjivel.

Margó Fesztivál 2018

Júniusban újra Margó Fesztivál a PIM-ben

Júniusban újra itt a Margó Irodalmi Fesztivál. Az egyedülálló eseménysorozatnak 2018. június 6-10. között idén is a Petőfi Irodalmi Múzeum ad otthont. Az ötnapos fesztiválon fellép többek között Dragomán György, Kemény István, Mán-Várhegyi Réka, Krusovszky Dénes, Boldizsár Ildikó és Terézia Mora.

Program

Folytatódik a Mészöly-egyesület A hely szelleme sorozata

2018. május 5-én, szombaton 10 órától rendezi A hely szelleme sorozatának negyedik részét a Mészöly Miklós Egyesület és a Kisoroszi Önkormányzat Kisorosziban. Vendégek: Kukorelly Endre és Péterfy Gergely.

Jelenkor 2018. április

Lanczkor Gábor: Indiai útinapló (részlet)

Indiában nincs bor – ha van valami, ami tökéletesen hiányzik a szubkontinensről, a bor. Van helyette több minden más, de bor, abban az értelemben, amit az Isztrián és a Káli-medencében bornak hívnak, nincsen. - A Jelenkor 2018. áprilisi lapszámát Lanczkor Gábor útinaplójával ajánljuk.

Ott jártunk

Genderszempontok a tanárképzésben és a közoktatásban

2018. február 23-án A humaniórák szerepe a tanárképzésben – Irodalmi hagyományok és élő társadalom címmel rendeztek egész napos konferenciát az ELTE-n. A plenáris előadások mellett több izgalmas diskurzus színesítette az eseményt, többek között egy irodalmi beszélgetés Parti Nagy Lajossal, és egy kerekasztal-beszélgetés, amely a társadalmi nem szempontjait tárgyalta az oktatásban. – Ott jártunk.

Inspiráció

Inspiráció: Kontra Ferenc

Megérzés volt az is, hogy Böcklin mindig idegenben alkotott, ahogyan jómagam, hősei vándorok, számkivetettek, valahol a túlvilág határán. Firenzébe költözött, meggyőződése szerint a hely megőrzött valamit a nagy elődök szelleméből. – Az Inspiráció harmadik részében Kontra Ferenc reflexióit olvashatják.

Ott jártunk

Itt a novella, hol a novella

2018. február 15-én a Tempevölgy folyóirat szervezésében, a Karinthy Szalonban mutatták be A kispróza nagymestere – Tanulmányok Jókai novellisztikájáról című legújabb Jókai-tanulmánykötetet, amely a 2016 decemberében Balatonfüreden tartott konferencia előadásainak szövegeit tartalmazza. Az est első harmadában T. Szabó Levente a kötet írásait foglalta össze, majd a könyv szerkesztőivel hallgathattunk meg egy izgalmas kerekasztal beszélgetést. – Ott jártunk.

Összeállítás

Élő Írók Társasága – Elindult az Örkény új sorozata

Az Élő Költők Társasága mintája alapján új sorozatot indít az Örkény Színház Élő Írók Társasága címmel, a színház névadója, Örkény István által megteremtett műfajban. Kortárs írók egyperces novelláit színészek olvassák fel a magyar kultúra napjától, naponta. A videók a Youtube-on elérhetőek.

Interjú

Vida Kamilla: Beért egy újabb generáció

Nagyon fontos: senkitől nem fogjuk megkérdezni, hogy mit jelent számára a költészet, vagy hogyan éli meg azt, hogy ő szépíró. – December 18-án újraindul a Nyitott Műhely beszélgetéssorozata, a Késelés villával. Vida Kamillát, az est egyik új moderátorát Sebesi Viktória kérdezte.

Ott jártunk

Egy ilyen gyűjtést csak lezárni lehet, abbahagyni nem

Novemberben újabb Radnóti-kötet jelent meg a Jaffa Kiadó gondozásában Különben magyar költő vagyok – Radnóti Miklós levelezése címen. Bíró-Balogh Tamás, Fűzfa Balázs és Mácsai Pál mutatta be a kötetet a New York Kávéházban. – Ott jártunk.

További találatok

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

LiteraTV

Mikrofonvégen: Bartis, Forgách és Szegő a könyvfesztivál első napján

A XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál első napján Szekeres Dóra kérdezte a LiteraTV-ben a díszvendégről, Michel Houllebecq-ről a pódiumbeszélgetésen a szerzőt faggató Forgách Andrást, a laudáló Bartis Attilát és kiadója, a Magvető szerkesztőjét Szegő Jánost.

VIDEÓ

A Litera Hétesen

A Litera csapata augusztus 24-én az ózdi Hétes telepen, a Bódis Kriszta által szervezett alkotótáborban járt. Volt írók-gyerekek közötti focibajnokság, közös főzés, éneklés és felolvasás, versek, mesék és rögtönzött színházi előadás. Az ott töltött napunkról nézzék meg Valuska Gábor videóját.

Videó

Kovács András Ferenc: Hogy eláradjon a szó...

Kovács András Ferenccel még a Könyvfesztivál idején a költői szerepekről, a költészet komfortfokozó hatásáról, az új líra fogalmáról és a Magvetőnél megjelent, Bohócöröklét című friss verseskötetéről beszélgetett Jánossy Lajos a Libri Szalonban. - Videó. 

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

A rózsa örök

Athenaeum Kiadó - 2016. február 21.

Umberto Eco győzött meg róla, hogy az út, amit kezdő íróként elképzeltem magamnak, nem jó. Hamis. Világéletemben faltam a könyveket, de ez az egy, A rózsa neve elég volt hozzá, hogy mindent, amit addig kigondoltam, szinte egy gombnyomással felülírjak. − Az Athenaeum Kiadó vasárnapi bejegyzését Bíró Szabolcs írja.

Netnapló

Uludağ és Kizilay

FISZ-tábor – 2015. július 23.

Uludağ és Kizilay, ízlelgetem, először a neveket. Kölcsönveszem őket, a hegylánc szépiás, névtelen csúcsai közül kettőre ezeket a szavakat aggatom. – A Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) nyári táborának naplóját ma Korpa Tamás írta.

Netnapló

Pedagógiai érzék

Szekszárdi Magasiskola - 2015. július 11.

Már érzem, hogy jól fogunk szórakozni. Játszik velünk, imád minket, mi is őt. Ritmus- és figyelemfejlesztő játékok. Ő hangol, mi hangolódunk. Kapcsolatba kerülünk a ritmussal. Valójában verstan-óra, csak mi ezt nem látjuk. Írtam már valahol, hogy pedagógiai érzék? – A Szekszárdi Magasiskola naplóját szombatról Garaczi Zoltán írta. 

Trutymóék a pácban

2014. május 22. - Pagony-Tilos az Á Könyvek

Ilyenkor egyébként, könyvhét előtt, úgy vagyok, hogy hiába lesz tizennégy új könyvünk, nekem egy sem jut eszembe. Muszáj kinyitnom, megkeresnem, rákeresnem. - A Pagony Kiadó műhelynaplóját csütörtökről Kovács Eszter jegyzi.

Netnapló

Szilágyi Lenke fotónaplója 2.

Szilágyi Lenke - 2014. március 4.

FOTÓNAPLÓ! - A Litera sorozatában kortárs fotóművészek képeit adjuk közre kortárs írókról, művészekről. Ezen a héten Szilágyi Lenke fotóit láthatják. A második napon a Forgács Zsuzsa Bruriáról, Forgách Andrásról és Krasznahorkai Lászlóról készült képeket tekinthetik meg.

Netnapló

Valuska Gábor fotónaplója 5.

Valuska Gábor - 2012. szeptember 21.

FOTÓNAPLÓ! - A Litera sorozatában kortárs fotóművészek képeit adjuk közre kortárs írókról. Ezen a héten a Litera fotósa, Valuska Gábor képeit tekinthetik meg. Az ötödik napon a Könyvfesztiválon készült fotókból közlünk válogatást. Tekintsék meg Bret Easton Ellis, Ámosz Oz, Ljudmila Ulickaja, Claudio Magris, Umberto Eco és Per Olov Enquist portréját.


Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Messziről jött ember - A Litera 14. előszilveszteri partija


Kezdő dátum: 2015-12-30 20:00:00
A Litera irodalmi portál 14. előszilveszteri estjének vendégei el-, azaz ki- és bevándorló magyar írók, olyanok, akik maguk is új otthont kerestek a világban.

Kalligram est


Kezdő dátum: 2015-12-08 19:00:00
Kalligram esten bemutatásra kerülnek a kiadó új kötetei

Kis János Az állam semlegessége című könyvének bemutatója


Kezdő dátum: 2015-11-27 17:00:00
Kis János: Az állam semlegessége mű könyvének bemutatója. A szerzővel beszélgetnek: Szabó Tímea, Tóth Gábor Attila. Moderátor: Ónody-Molnár Dóra.