hirdetés

Keresési eredmény a(z) „2000 folyóirat” címkére

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

Elszámolás

2000 folyóirat - 2016. június 26.

Magam úgy vélem, egy társadalomnak, egy nemzetnek, egy országnak igenis szüksége van olyan kulturális elitre, mind a gondolkodás, mind a művészet, mind a tudomány szintjén, amely – ha persze soha nem is lehet tömeges – maga reprezentálná a közösségnek valamelyes tájékozódását és tájékoztatását: a hagyománynak a tovább vitelét. − A 2000 folyóirat vasárnapi bejegyzését Margócsy István írta.

Netnapló

Laptemetést vállalok!

2000 folyóirat - 2016. június 25.

Versek, versciklusok, novellafüzérek rögvest könyvvé érnek? Átveszik valahol a folyóiratnak az ilyes a szerepeit? Milyen térben erősíthetik meg majd egymást egymásra felelő szövegek? - A 2000 folyóirat szombati bejegyzését Ambrus Judit írta.

Netnapló

A mi lapunk

2000 folyóirat - 2016. június 24.

Ha csak a történelemre nézünk: már maga a boldog emlékezetű Kazinczy Ferenc is azon dolgozott, hogy humorral és iróniával oldja a magyar kultúraszemléletnek általa „istentelen gravitásnak” titulált túltragikus és túl patetikus „súlyos” beállítottságát. - A héten a 2000 írja a netnaplót. A pénteket Margócsy István.

Alapozás

2000 folyóirat - 2016. június 22.

Elvették a játékunkat, pedig senkinek sem ártottunk vele, sőt. Hát szép dolog ez? – Nem picsogni kell, öcsi, inkább oldd meg a problémát, ha annyira fontos neked a lap – hallok több felől is egy másik szólamot. Szaladnánk mi kunyerálni bármiféle új Hatvanyhoz, de nem leljük az illetőt. - A héten a 2000 írja a netnaplót, a szerdai napot Barabás András.

Netnapló

A találkozás lehetősége és lehetetlensége

2000 folyóirat - 2016. június 21.

Mit jelentett a másikkal találkozni Buber és Kafka, vagyis két olyan gondolkodó számára, akiknél a – most nehezen megkerülhető germanizmus közeleg – találkozáseseménynek kitüntetett a jelentősége? – Elfolyóirat sorozatunkban a 2000 folyóirat naplóját közöljük a héten. Czeglédi András bejegyzését olvashatják keddről. 

Netnapló

A 2000 elengedése

2000 folyóirat - 2016. június 20.

Elengedni valamit annyi, mint a búcsúzásban érzelmileg leválasztani magunkat róla. A búcsú – az elengedés ritualizálása. Visszavonni a tárgyból libidónkat vagy egónkat, befejezni a „tárgy-megszállást”... – Elfolyóirat című sorozatunkban ezen a héten a 2000 folyóirat naplóját olvashatják. Az első bejegyzést Szilágyi Ákos írta.

Netnapló

Virágos jókedv

2000 folyóirat - 2012. május 27.

És a folytatás? A nyitni köll? A virágos jókedv? Mindezeken nagyot lendíthet, hogy a 2000 majdnem szegedi lap. Majdnöm. Már hallani is vélem szerk. kollégáim – ulti-nyelven szólván – kontráit és rekontráit, szubkontráit és fedáksárijait. - A 2000 folyóirat naplóját vasárnapról Czeglédi András jegyzi. 

Bojtár Endre: Napló

2012. május 26. - 2000 folyóirat

Szokás a születésnapon számvetést csinálni. Nekem ma van a hetvenkettedik, s ezt az alkalmat megragadva most nem elsősorban magamról, hanem inkább a 2000-ről próbálok mérleget készíteni. - A 2000 folyóirat műhelynaplójának soron következő darabját Bojtár Endre jegyzi.

Hozott anyagból dolgozunk

2012. május 25. - 2000 folyóirat

Huszonnégy éve szerkesztjük a lapot – belegondolni is sok: hiszen ez már irodalomtörténet! - A 2000 folyóirat műhelynaplóját ma Margócsy István jegyzi.

Majdnem kétezer szó

2012. május 24. - 2000 folyóirat

Így esett, hogy már hovatovább egy évtizede mi vagyunk Andrással a fiatalok, és a nálunk fiatalabbak számára a 2000 már nem annyira mérce, mint inkább egy másik világkorszakból itt maradt azonosítatlan repülő tárgy.- A 2000 folyóirat Műhelynaplóját ma Trencsényi Balázs írja.

További találatok

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Arany-emlékév / Pályázat

Arany-pályázatot írt ki a 2000 és a Szépírók Társasága

Szépírók Társasága és a 2000 Irodalmi és Társadalmi havi lap pályázatot ír ki Arany János bicentenáriumának tiszteletére. Négy témában várnak esszéket, valamint olyan irodalmi művekkel is pályázni lehet, amelyek a parafrázisok, imitációk és paródiák gesztusával közelítik meg Arany János költői tevékenységét. Határidő: 2018. január 3.

Ott jártunk

Lapzárta

Amikor elkezdődik a beszélgetés, nincs temetési hangulat. Lapszámbemutató-hangulat van, mintha az elmúlt két hónapban mi sem változott volna a folyóiratok életében. - Június 23-án este héttől tartották az Írók Boltjában a 2000 folyóirat búcsúestjét. Ott jártunk.

Elfolyóirat

Netnapló-különkiadás a Literán: ELFOLYÓIRAT

A következő hetekben Netnapló-különkiadás jelentkezik a Literán ELFOLYÓIRAT címmel, amely a megszűnés közelébe került folyóiratokat szólaltatja meg.

Ott jártunk

Petőfi-lavina

A 2000 folyóirat tavaly indított Húsz év legizgalmasabb kötetei sorozat részeként január 10-én Czeglédi András, a lap szerkesztője beszélgetett Margócsy Istvánnal Petőfi-kísérletek című könyvéről. − Ott jártunk.

Hír

Szegénységkonferencia 2. - Borbély Szilárd emlékének

A 2000 folyóirat kortárs szegénységábrázolásokat kutató konferenciát tart 2014. december 5-én és 6-án Budapesten, amelyet Borbély Szilárd emlékének dedikál.

Ott jártunk

Felmutatni a sokszínűséget

A 2000 vonzása nagyrészt abban áll, hogy individualista demokratikus lap. Igazi közösségek mindig is az ilyen típusú társadalmakban jöttek létre. Legyél, aki vagy, és én ehhez segítelek hozzá – ez képezi a nevelés alapját, s ez az atmoszféra lengi körül a 2000 folyóiratot is. - Vekerdy Tamás szavai a 2000 folyóirat 25. születésnapi estjén a Fugában. Ott jártunk.

INTERJÚ

Szilágyi Ákos: Regényrészletet nem közlünk!

Nálunk nem lett és ma sincs tényleges főszerkesztő, úgy látszik, a sok vezéregyéniség nem akarta elviselni egy vezér uralmát, még primus inter pares módra sem. - Az idén huszonöt éves 2000 című folyóiratot az egykori alapítóval, Herner Jánossal és a szerkesztőség egyik legrégebbi tagjával, Szilágyi Ákossal készült interjúval köszöntjük.

INTERJÚ

Herner János: Ünnepelni és szolgálni a szabadságot

A magyar kultúrának nincs szüksége ilyesmire, meg különben is csak minket baszogatnátok - ilyesmiket mondott. 1989-ben már nem kellett engedély, megszűnt a cenzori hivatal is. - Az idén huszonöt éves 2000 című folyóiratot az egykori alapítóval, Herner Jánossal és a szerkesztőség egyik legrégebbi tagjával, Szilágyi Ákossal készült interjúval köszöntjük.

OTT JÁRTUNK

Miért ne élnél örökké?

A Petőfi Irodalmi Múzeumban a hétvégén Tandori Dezső 75. születésnapja alkalmából többféle program várta az érdeklődőket. A napot a 2000, Margócsy István és Ambrus Judit szerkesztette felolvasások zárták. - Jánossy Lajos helyszíni szemléje.

hír

Határon - szegénységkonferencia

A 2000 folyóirat Határon címmel a Szegénységábrázolás a magyar irodalomban témakörében konferenciát rendez a Wesley János Lelkészképző Főiskolán 2013. május 10-én és 11-én. Az előadások, felolvasások és filmvetítések ezen a két napon mind azzal foglalkoznak majd, miként jelenik a magyar irodalmi művekben a szegénység kérdésköre.

További találatok