hirdetés

Keresési eredmény a(z) „2012” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

KÖNYVAJÁNLÓ

Hajdú Farkas-Zoltán: A homályban maradás ösztöne

Kicsi Ipse kopaszságától nagyon elkeseredik. Mire anyanyelve szavait megejtő angolsággal csiripelő Mary néni – öccsével titokban jókat röhögnek valahányszor lefekvés előtt pizsamája helyett „picsamáját" keresi – azzal vigasztalja, hogy most olyan vagy, mint egy igazi dzsiáj. - Hajdú Farkas-Zoltán könyve a Bookart Kiadónál jelent meg, ebből ajánlunk most egy részletet.

AZ ÉV VERSE

Az év verse - Kemény István: Remény

Azelőtt ilyenkor kétségbeestem, / mert innen már csak lefelé van út, / és idáig nem jár le az Isten. / De most itt volt, és ő kísért le később: / egy szó nélkül ballagtunk le ketten. - Év végi körkérdésünkben 2012 legjobb verseit is keressük. Babiczky Tibor Kemény István Remény című versét választotta.

KÖRKÉRDÉS

Év végi körkérdés - 2012/9.

A Litera 2012-ben fontos irodalmi szereplőket kérdezett az év legfontosabb irodalmi teljesítményeiről, meglepetésekről és csalódásokról, botrányokról és szenzációkról, kiemelkedő szépirodalmi és kritikai publikációkról. - Babiczky Tibor zárja 2012 értékelését.

LAPSZEMLE

Lapot kérek - 2013. január

Böngészgetett a lapszemész, dönteni, mint annyiszor, ezúttal sem volt könnyű neki, végül öt lapra csapott le, amelyekből tallózni szándékozik: a Forrás januárja, a Tiszatáj decembere, az Enigma duplája, a Symposion-Híd 2012-öt búcsúztató állítása és a Látó 2012/12-je az egyik - nem az egyetlen! - lehetséges nyerő kombináció.

HÍR

A Janus Pannonius műfordítói díj díjazottjai

A Magyar PEN Club minden évben kioszt két Janus Pannonius műfordítói díjat, idén 2013. január 21-én a Petőfi Irodalmi Múzeumban adják át az elismerést, amelyet 2012-ben: Itamár Jáoz Keszt és Jávorszky Béla, 2013-ban: Márton László és a Magyar Fordítóház Alapítvány kapnak.

AZ ÉV VERSE

Az év verse - Sajó László: Füvészkerti ősz

És vannak (...), akiknek a vers ténylegesen és a legszemélyesebben is élet-halál kérdése. - Év végi körkérdésünkben 2012 legjobb verseit is keressük. Németh Gábor Sajó László Fűvészkerti ősz című versét találta annak.

KÖRKÉRDÉS

Év végi körkérdés - 2012/8.

A Litera 2012-ben tíz fontos irodalmi szereplőt kérdezett az év legfontosabb irodalmi teljesítményeiről, meglepetésekről és csalódásokról, botrányokról és szenzációkról, kiemelkedő szépirodalmi és kritikai publikációkról. - Németh Gábor értékelését olvashatják.

AZ ÉV VERSE

Az év verse - Sajó László: Esti Kornél hátrahagyott Énekeiből

a rokonokat megnyugtatják ez még él csak / alszik a nővér szólongat aztán otthagy / jön a főorvos úr mit játssza itt a halottat? / a rokonság döbbenten áll legalább jelezd / hagyjuk itt vagy most eszed meg a tyúkhúslevest - Év végi körkérdésünkben 2012 legjobb verseit is keressük. Reményi József Tamás számára ez Sajó László Esti Kornél hátrahagyott Énekeiből című verse volt.

KÖRKÉRDÉS

Év végi körkérdés - 2012/7.

A Litera 2012-ben tíz fontos irodalmi szereplőt kérdezett az év legfontosabb irodalmi teljesítményeiről, meglepetésekről és csalódásokról, botrányokról és szenzációkról, kiemelkedő szépirodalmi és kritikai publikációkról. - Reményi József Tamás értékel.

AZ ÉV VERSE

Az év verse - Erdős Virág: Na most akkor...

"...valami bizarrul tiszta, mégis nyers poétikusság közegében éled újra a politikai versírásnak egy olyan tradíciója ebben a versben (és Erdős más verseiben is), amelyről azt hittem, végleg, feltámaszthatatlanul halott." - Év végi körkérdésünkben 2012 legjobb verseit is keressük. Vári György Erdős Virág Na most akkor... című költeményét választotta.

További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Színésznősdi

2013. január 15. - Szilágyi Zsófia

Az úgy volt, hogy egy ideig haladtunk a hagyományos mederben, előadások, hozzászólások, kávé-pogácsa-ásványvíz, vacsora, de aztán, hirtelen (jó, előre megírták, hogy vigyünk fürdőruhát, a valóság megakasztja a poentírozó lendületemet), szóval egyszercsak: leszállt az este, és, amikor amúgy bezárt volna, megnyitották előttünk a helyi élményfürdőt. - Szilágyi Zsófia Netnaplója.

Bérszámfejtés és szürke mókusok

2013. január 14. - Szilágyi Zsófia

Megkönnyebbülés, hogy készen van, félelem, hogy készen van-e, kíváncsiság, hogy mit szólnak majd hozzá – és a szervezetből lassan ürülő szer, MZs. Vagy mint egy szakítás után, még mindenről eszembe jut, azon töprengek, mi lenne, ha még ő is velem. - Ezen a héten Szilágyi Zsófia írja a Netnaplót.

BEST OF 2012: Kéziratvesztés

2013. január 5. - Dragomán György

Ma már szinte mindenki gépen dolgozik, úgyhogy a kéziratvesztéshez nem kell már autósüldözés, elég egy jobb áramszünet vagy villámcsapás. (Egyszerre két merevlemezem halt meg pár éve egy nagyobb viharban – szerencsére már akkor is tudtam, hogy mindenből legalább három másolat kell.) - Az év elején 2012 legjobb naplóiból közlünk egy-egy darabot. Mára Dragomán György egy tavaly márciusi naplóját választottuk.

BEST OF 2012: Ignác, locsold meg a nádast!

2012. január 4. - Mesés Péter

Azóta persze számtalanszor belegondoltam, mekkora hülye vagyok én, most ülhetnék akár Répcelakon is valami kúria tornácán, szívhatnám a tajtékpipám, sanyargathatnám a népet, meg efféle delikáteszek. - Az év elején 2012 legjobb naplóiból közlünk egy-egy darabot. Mára Mesés Péter egy tavaly januári naplóját választottuk.

BEST OF 2012: A tizennégy évvel ezelőtti szerző

2013. január 3. - Márton László

Ez az én külön sportágam, vagy legalábbis negyedóráig tartó reggeli tornám. Groteszk fuldoklás-gyakorlat, jókedvű nyuvadás-revű. Közben lehúzom a borostát a borotvahabbal együtt, megszépül szatír-arcom. - Az év elején 2012 legjobb naplóiból közlünk egy-egy darabot. Mára Márton László egy tavaly júniusi naplóját választottuk.

BEST OF 2012: Egy taxisofőr csengetett be a kézirattal

2012. január 2. - Holmi folyóirat

Vajon – micsoda önhittség már a képzettársítás és a kérdés is! –, vajon száz év múlva előveszi-e valaki a mi folyóiratunkat – és ha igen, kicsap-e, kicsordul-e belőle a mi korunk? Azt hiszem, alig. - Az év elején 2012 legjobb naplóiból közlünk egy-egy darabot. Ma az idei legjobb műhelynaplót író, Holmi szerkesztőségéből Réz Pál és Várady Szabolcs közös írását olvashatják. 

BEST OF 2012: Arany, kapu, telefon

2013. január 1. - Szekrényes Miklós

Aztán egy délután fogtam a színes ceruzáimat, kivonultam velük a folyosóra. Az ajtónk előtt volt egy gumi lábtörlő. Az lett az úszómedence, a ceruzák az úszók. - Az év elején 2012 legjobb naplóiból közlünk egy-egy darabot. Ma az idei Litera-szabadnaplódíjas, Szekrényes Miklós egyik bejegyzését olvashatják.

Last minute

2012. december 23. - Műhely folyóirat

Legyen valódi meglepetés, de tanítson szerénységre és önzetlenségre, legyen kézzelfogható, ugyanakkor emlékeztessen a megfoghatatlanra, legyen egyszeri, de őrizzen meg valamennyit az ünnepből a hétköznapokban is. Legyen egyszerre minden. - A műhely folyóirat befejező netnaplóját Mártonffy Marcell jegyzi.

A múlt aktualitása

2012. december 21. - Műhely folyóirat

Társadalmi kohéziónk (a tőke más néven) hasonlít a latin-amerikai országokéra. A emberi kapcsolatrendszer jellege mindig magatartásformákat, mentalitást is hordoz. Talán ezért van olyan hatalmas sikere az ebből a térségből érkező szappanoperáknak? -  A győri Műhely folyóirat netnaplóját ma Szakál Gyula írja.

Genius loci - a Műhely szelleme

2012. december 20. - Műhely folyóirat

A magam részéről szeretem a mű és a mesterség szavakat, mert mindkettő az emberi erőfeszítésre, szerencsés esetben a hozzáértésre utal, mindarra, amit csinálunk, és amiért felelősséggel tartozunk. - A győri Műhely folyóirat mai netnaplóját Szlukovényi Katalin jegyzi.

További találatok

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

LITERA TV

Országos elme - Tudósok, első jelenet (videó)

"Milyen ország ez? Milyen az arca?" - kérdezi Esterházy szereplője a Búcsúszimfóniában - idei előszilveszteri partinkon Országos elme címmel megkíséreltük megválaszolni a kérdést és feltérképezni az ország állapotát. Ehhez a nemzet doktora, drMáriás és a Tudósok adták meg a zenei alaphangulatot.

LiteraTV

Kornis Mihály kortárs költőket mond - Borbély Szilárd

Kornis Mihály kortárs költőket mond. Ezzel a címmel indult sorozat a Nyitott Műhelyben. Kornis először Petri György életművéből állított össze versportrét; a második alkalommal pedig Borbély Szilárd verseit sorolta költői nagymonológba.

LiteraTV

Kornis Mihály kortárs költőket mond - Petri György

Kornis Mihály kortárs költőket mond. Ezzel a címmel indult sorozat a Nyitott Műhelyben október elején. Kornis először Petri György életművéből állított össze versportrét; az esten egymás után, címek nélkül követték egymást a szövegek, ekképp Kornis költői nagymonológba sorolta az általa választott műveket. Ahogyan tette egy hónappal később Borbély Szilárd esetében, és feltehetően hasonlóképpen jár el majd a decemberi, Tandorinak szentelt eseményen is. Most az első részt nézhetik meg nálunk a LiteraTV-ben.

LITERA TV

A dolgok kétértelműsége - Beszélgetés Claudio Magrisszal

"A tenger számomra maga a boldogság, a felszabadulás, az erotika. Ha nem láthatnám a tengert, azt hiszem nyugodtan aszkézist fogadhatnék." - mondja Claudio Magris, akivel a Könyvfesztivál nyitónapján beszélgetettünk. A beszélgetés egyik felét láthatják most a LiteraTV-ben, a hosszabb, írott változatot pedig nemsokára megtalálják interjúink között.