hirdetés

Keresési eredmény a(z) „2013” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Könyvajánló

Szávai Attila: Hetedik emelet

Konfekciószerű az életem. Mint egy öltöny, amit leakasztottak az angyalok, hogy nesze, vedd fel, itt ez a ruha, itt vannak a szokásaid, reflexeid, ösztöneid, hordjad őket, találj nekik ritmust, ha úgy alakul, keress harmóniát.  - Szávai Attila Hetedik emelet című kötetéből olvashatnak nálunk most egy részletet.

Előszilveszter

Németh Gábor: Parasztbecsület

Azt beszélik, éppen a harmadik Karácsonyra jött meg a Digó Jancsi. Megjött az első havazással. Sivatagi gyakorlóban szállt le a buszról, egy öreg pilótadzseki volt rajta, alatta egy szál fehér trikó. Nem volt más nála, csak egy poros málhazsák. - Németh Gábor a Litera Játék és muzsika... című előszilveszterére Mascagni Parasztbecsület című operájának történetét dolgozta át.

KÖNYVAJÁNLÓ

Pál Sándor Attila: Pontozó

„Sosem aludt, ezt mondta, meg én sem láttam, mégis / mindig tudta, mit álmodtam. Folyton előadta, / hogy ő életében egyszer nézett rá az órára és azóta / tudja a pontos időt.” - A JAK Füzetek sorozatának 181. darabja Pál Sándor Attila Pontozó című verseskötete, amelyből most három verset is elolvashatnak nálunk.

KÖNYVAJÁNLÓ

Gyáni Levente: N. A. Ó. - Népszerű ajánlatok az óvóhelyről

„Ez a holdfény aratása, szemedben finom álompora sarki zebra harapása halálos hajnal háromkor” - A JAK Füzetek sorozatának 182. darabja Gyáni Levente N. A. Ó. - Népszerű ajánlatok az óvóhelyről című verseskötete, amelyből most több verset is elolvashatnak nálunk ízelítőül.

KÖNYVAJÁNLÓ

Grandpierre Attila: Apám szíve dobog bennem

150 évet átfogó verseskötet, négy nemzedék, hat költő. És a vezérfonal: a családi összetartozás. Hogyan élnek bennünk tovább őseink? A versek élményszerűen tolmácsolják az öröklődés csodáját. - Most mindebből a múltból, lélekből, s a csillagokból, megjelent a Grandpierre nemzedékek verseskönyve, Apám szíve dobog bennem címmel, amelyből részleteket olvashatnak nálunk. 

EX SYMPOSION 2013/83.: TOLNAI OTTÓ

Tolnai Ottó: Táp

Az év utolsó hónapjaiban jelent meg az EX Symposion Tolnai Ottóról szóló 2013/83. különszáma. A lapszám a vajdasági író, költő munkásságát járja körül. Az alább Tolnai Ottó versét ajánljuk belőle ízelítőül.

KÖNYVAJÁNLÓ

Farkas Péter: Nehéz esők

Hogy az élet nem méznyalás, azt Farkas Péter már korábban tudtunkra adta, most sem fog csalódást okozni. A Nehéz esők prózaszimfónia - hat variáció egy örökzöld Bob Dylan-témára. Ha jól olvassuk a partitúrát, a végén jön a hanyattesés. - Részletet olvashatnak Farkas Péter új, a Magvetőnél megjelent kötetéből.

KÖNYVAJÁNLÓ

Dávid Ádám: Millennium expressz

Dávid Ádám ifjúsági regénye a századforduló idején játszódik 1896-ban, Magyarország fennállásának ezredik évfordulóján és az első újkori olimpia idején. A helyszín egy fantasztikus vonat, amelyen egy iskolányi árva gyerek és életveszélybe került fiatal él. - A Tilos az Á könyveknél megjelent kötetből egy részletet olvashatnak nálunk.

KÖNYVAJÁNLÓ

Gévai Csilla: Lídia, 16

Lidi tizenhat évesen a gimnazisták látszólag megszokott életét éli, noha szerelme nem más, mint az ugyanabba a gimnáziumba járó Gulácsy Lajos. Igaz, a híres festő bő 100 évvel korábban volt az Alma Mater diákja, de ez Kubik Lídiát egyáltalán nem zavarja... - Részletet ajánlunk a Tilos az Á Könyveknél megjelent ifjúsági regényből.

KÖNYVAJÁNLÓ

Gimesi Dóra, Jeli Viktória, Tasnádi István és Vészits Andrea: Időfutár II. - A királynő palástja

Az Időfutár regényfolyam második kötetében folytatódik a hetedikesek izgalmas, kalandos időutazása, hogy megtalálják barátjukat, Hannát, akit egy időgép visszarepített a múltba. - Részletet ajánlunk a Tilos az Á Könyveknél megjelent ifjúsági regényből.

További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló extra - Könnyhelyek

2013. december 31. - Szilágyi Zsófia

Az év végére a szerkesztőség válogatásában felelevenítjük idei legkedvesebb netnaplóinkat. Mára Szilágyi Zsófia 2013. január 16-ai naplóját ajánljuk.

Netnapló extra - Mini útirajzok

2013. december 30.

Az év végére a szerkesztőség válogatásában felelevenítjük idei legkedvesebb netnaplóinkat. Mára az idei Netnapló-díjas Takáts József 2013. július 27-ei naplóját ajánljuk.

Problémák, képek, pásztorok

2013. december 22. - E-MIL

Szombaton mondtam, hogy nekem nincs saját problémám, majd éjjel, amikor megébredtem, minden alkalommal azon törtem a fejem: hogyan és milyen problémát fogalmazzak meg. Reggelre kialakult bennem: az a problémám, hogy nem lehet problémám. Ez elég nagy probléma, mondták... - Az E-MIL befejező műhelynaplóját László Noémi jegyzi.

USN Journal

2013. december 19. - E-MIL

És várakozás estig a szakira. Akkor már csak azért imádkozom, hogy meg lehessen menteni a D-be lementett, szinte egy évnyi anyagot. Köztük, amiért a legjobban fáj a szívem, egy alig két napja írt verset. Ami ilyenkor, amíg elő nem kerül, az utóbbi idők legjobb darabja volt. Ha elvész, az is marad az idők végezetéig. - Az E-MIL műhelynaplóját csütörtökről Fekete Vince írta. 

Karácsonyi mesék 2.

Margit meséi - Henci és Peti aranyköpései

2013. december 28. - Karácsonyi mesék

Karácsonyi gyerekmese-naplósorozatunkban ma Lackfi János kislánya, a tizennyolc éves Margit két meséjét, valamint Esze Dóra és Vámos Miklós tízéves ikerfiai, Henci és Peti aranyköpéseit olvashatják el. 

Karácsonyi mesék 2.

3, 2, 1 - Falánk!

2013. december 27. - Karácsonyi mesék

Karácsonyi gyerekmese-naplósorozatunk mai darabjában Závada Pál és Nádori Lídia kisfia, Závada Jancsi animációs kisfilmjét, valamint Acsai Roland és Acsai Varga Vera kislánya, az ötéves Acsai Zsófi meséjét és rajzát találják. A mese Falánkról, Zsófi jókedvű tengerimalacáról szól.

Karácsonyi mesék 2.

Viktória, a szerencsés

2013. december 24. - Karácsonyi mesék

Gyerekmese-naplósorozatunk mai darabjában Csejdy András és Faludi Laura kisfia, Csejdy Misi készülő mesekönyvéből olvashatnak el egy részletet, valamint megnézhetik Borbély Szilárd kislánya, a nyolcéves Veronika két rajzát is. - Viktória, a szerencsés, akit megtámadtak a szirének, valamint egy csillagokon táncoló angyal és egy tulipán.

Karácsonyi mesék 2

Karácsonyi rap és karácsony Afrikában

2013. december 26. - Karácsonyi mesék

Gyerekmese naplósorozatunk mai darabjában Parti Nagy Lajos és Both Gabi kislányai, Parti Nagy Elza és Parti Nagy Berta verseit, rajzait és meséit, valamint Szijj Ferenc kislánya, a tíz és fél éves Szijj Zina Róza karácsonyi meséjét olvashatják el és tekinthetik meg. - „Gyere már karácsony hol van a kalácsom? Ne Ne Ne Ne Jee!!!”

Karácsonyi mesék 2.

Juli és Lőrinc meséi

2013. december 23. - Karácsonyi mesék

Ahogy azt tettük 2008-ban, idén is arra kértük számos író és költő gyermekét, hogy karácsonyra lepjék meg egy-egy mesével, rajzzal vagy előadással a Litera olvasóit, ők írják a héten a netnaplót. - Elsőként Csaplár Vilmos kislánya, Juli két meséjét, valamint Győrffy Ákos ötéves kisfia, Lőrinc rajzát és karácsonyi előadását mutatjuk be.

Lectori salutem

2013. december 9. - Múlt-kor

Naprakészek, frissek és színesek vagyunk, azzal a lényeges különbséggel, hogy honlapunk minden esetben tárgyilagos, kiegyensúlyozott, politikailag semleges, ugyanakkor határozott irányvonalat képvisel. Nem hallgatunk el semmit, nem szítunk feszültséget... - Ezen a héten a Múlt-kor folyóirat szerkesztősége írja a műhelynaplót, elsőként Fekete István szerkesztői beköszöntőjét olvashatják.

További találatok

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

LiteraTV

Szilágyi Zsófia: Ez a könyv nemcsak 2013 könyve

A Litera év végi leltárként videósorozatot indított, amelyben arra kértünk kritikusokat és szerzőket, hogy meséljenek 2013-as kedvenc olvasmányaikról. - Szilágyi Zsófia Tompa Andrea Fejtől s lábtól című regényét választotta.

Litera TV

Péczely Dóra: Ez a könyv mer szólni az érzelmekről

A Litera év végi leltárként videósorozatot indított, amelyben arra kértünk kritikusokat és szerzőket, hogy meséljenek 2013-as kedvenc olvasmányaikról. Most Péczely Dóra beszél John Green Csillagainkban a hiba című regényéről. 

LITERA TV

Gács Anna: Játszma a szélsőséges érzelmekkel

A Litera év végi leltárként videósorozatot indít, amelyben arra kértünk kritikusokat és szerzőket, hogy meséljenek 2013-as kedvenc olvasmányaikról. Most Gács Anna beszél Jeanette Winterson Miért lennél boldog, ha lehetsz normális? című regényéről. 

LITERA TV

Angyalosi Gergely: Érdemes újraírni a múltat?

A Litera év végi leltárként videósorozatot indít, amelyben arra kértünk kritikusokat és szerzőket, hogy meséljenek 2013-as kedvenc olvasmányaikról. Most Angyalosi Gergely beszél Gergely Ágnes Két szimpla a Kedvesben című regényéről. 

LITERA TV

Márton László: Ez a könyv valamit nagyon eltalált

A Litera év végi leltárként videósorozatot indít, amelyben arra kértünk kritikusokat és szerzőket, hogy meséljenek 2013-as kedvenc olvasmányaikról. Most Márton László beszél Hidas Judit Hotel Havanna című novelláskötetéről. 

LiteraTV

Bazsányi Sándor: Konok ragaszkodás a teljes nincstelenséghez

A Litera év végi leltárként videósorozatot indít, amelyben arra kértünk kritikusokat és szerzőket, hogy meséljenek 2013-as kedvenc olvasmányaikról. Most Bazsányi Sándor beszél Borbély Szilárd Nincstelenek - Már elment a Mesijás? című regényéről. 

LiteraTV

Íróképek - Háy János Tandori Dezső képeiről

2013. december 10-én nyolc kortárs szerző "nyitotta meg" ez alkalomra írt történetével egymás képét és egyúttal magát az Íróképek című kiállítást a Nyitott Műhelyben, a Műhely és a Litera szervezésében. Háy János Tandori Dezső képeiről beszélt.

LiteraTV

Íróképek - Szőcs Petra Forgách András képeiről

2013. december 10-én nyolc kortárs szerző "nyitotta meg" ez alkalomra írt történetével egymás képét és egyúttal magát az Íróképek című kiállítást a Nyitott Műhelyben, a Műhely és a Litera szervezésében. Szőcs Petra Forgách András két képéhez írt szövegét olvassa fel.

LiteraTV

Reményi József Tamás: Mozaikszerűen kirajzolódó Móricz-portré

A Litera év végi leltárként videósorozatot indít, amelyben arra kértünk kritikusokat és szerzőket, hogy meséljenek 2013-as kedvenc olvasmányaikról. Elsőként Reményi József Tamás beszél Szilágyi Zsófia Móricz Zsigmondról írt nagymonográfiájáról. 

LiteraTV

Kornis Mihály költőket mond – Szijj Ferenc

Kornis Mihály a Nyitott Műhelyben tartott sorozatában havonta egyszer egy-egy kortárs költő életművét rendezi lírai nagymonológokba. Most a Szijj Ferenc verseiből rendezett est felvételét láthatják a Litera TV-ben.

További találatok