hirdetés

Keresési eredmény a(z) „2014” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Grecsó Krisztián első helyezést ért el a Magyar Könyvek Viadalán

Szépirodalom kategóriában Grecsó Krisztián Megyek utánad című könyve nyerte el a szavazatok döntő többségét. A második helyen Dragomán György Máglya a harmadikon pedig Totth Benedek Holtverseny című könyve végzett.

Könyvajánló

Afonso Cruz: Kokoschka babája

Kokoschka, aki nem akarta véka alá rejteni a szenvedélyét, a városban sétálgatott a babával, eljárt vele az operába. Egy nap aztán elege lett belőle, a fejéhez vágott egy üveg vörösbort, és a baba a szemétbe került. És innentől kezdve sok ember sorsában töltött be létfontosságú szerepet. - Részletet ajánlunk Afonso Cruz könyvéből.

Könyvajánló

Soltész Béla: Rabszolgasors

1989 – A rendszerváltás éve. Mai szemmel elképesztő dolgok történtek ekkor Magyarországon, például folyamatosan gyűjtöttek Isaura, a rabszolgalány kiszabadítására. Összejött egy csomó pénz, pedig Isaura nem volt valódi személy, csak egy sorozatszereplő. - Soltész Béla könyvéből ajánlunk részletet.

Interjú

Bajtai András: De a lassú élet titkát is szeretném megtudni

A borítón látható, oldalról bekúszó növény érzékletes metaforája mindennek: kerek, de szúrós, szép és mégis megközelíthetetlen. Az elzárt hegyekben nőhetnek szerintem ilyen virágok. - Kerekebb napok című tavaly megjelent verseskötetéről Bajtai Andrást kérdezte Csutak Gabi.

Írók írókról

Kegyelmének recepciója

Szellemi csempészáruból előbb éppen csak megtűrt könyv lett, aztán bátor és kreatív szakszervezeti könyvtárosok jóvoltából − Ajtmatov és Okudzsava mellett − felkerült a propagálandó szovjet művek listájára. Sokan, sokat harcoltunk azért, hogy bekerüljön az iskolai kánonba. – Írók írókról sorozatunkban Bíró Zsófia kérdései nyomán Kamarás István OJD beszél A Mester és Margarita Bulgakovjáról.

Könyvajánló

Kukorelly Endre: Mind, átjavított, újabb, régiek

Ha kimegyek a ház elé, ropog / a februári hó / alatt a jég, / most ez van, pont ez a kevés lesz / kicsit nekem épp / mindenből elég, // kimegyek, aztán vissza, vagyis / hát inkább nem megyek ki – Kukorelly Endre harminc év terméséből válogatott gyűjteményes kötetéből ajánlunk néhány verset.

Magasiskola

A szegénység és a demokratikus alapok viszonya

A tartós szegénység kelet-európai tapasztalatainak perspektívájából nézve a demokratikusnak mondott közösség képmutató és cinikus, intézményrendszere folyamatosan sodródik az apartheid viszonyainak előállítása felé. - Magasiskola rovatunkban Schein Gábor Esernyők a Kossuth téren című esszékötetéből olvashatnak részletet.

Szilveszter 2014

Ez történt – 2014 képekben

Végignéztük, mi történt velünk 2014-ben, volt-e tavasz, nyár, ősz és tél. Arra voksolnánk, hogy igen. Válogattunk pár képet Valuska Gábor fotóiból. Győződjenek meg róla önök is!

Szilveszter 2014

Csutak Gabi titkos naplója

Idén nyáron Balatonszemesen rendezték meg a József Attila Kör éves táborát. A hagyományoknak megfelelően két naplóíró – ezúttal Csutak Gabi és Mán-Várhegyi Réka – dokumentálta az eseményeket. Most Csutak Gabi titkos naplóját olvashatják.

Írók írókról

Méltósággal és engesztelhetetlenül

Volt benne valami mítikus, ahogyan Rimóczi tanárnőben is, aki szintén élete végéig, nem múló szerelemmel gyászolta a férjét. Ugyanakkor nagyon élő volt Radnótihoz való viszonya, úgy beszélt ,,Miklósról”, mintha csak azért nem lenne itt, mert éppen leugrott gyufáért. - Írók írókról sorozatunkban Dunajcsik Mátyás kérdezte Bíró Zsófiát Radnótiról.

További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

BEST OF 2014: Szilágyi lenke fotónaplója 1.

Szilágyi Lenke - 2014. március 3.

FOTÓNAPLÓ! - A Litera sorozatában kortárs fotóművészek képeit adjuk közre kortárs írókról, művészekről. Ezen a héten Szilágyi Lenke fotóit láthatják. Az első napon: Hernádi Gyuláról és lányáról, Petri Györgyről és fiáról, Ádámról, valamint Barnás Ferencről tekinthetnek meg képeket. 

BEST OF 2014: Néger akarok lenni!

2014. május 10. - A38 Hajóa

Nálam ez a betegség akkor kezdett aggasztó méreteket ölteni, amikor a hajó megnyitásakor egy eszméletlen fekete ördög olyan funkot nyomott, hogy kiégett az agyam. - Az A38 Hajó mai műhelynaplóját drMáriás - a hajó üzemorvosa jegyzi.

BEST OF 2014: Ragasztószalag

2014. december 29

Egy éve vettem az első ragasztószalagot, áprilisban a ZSÚR-t ragasztottam a Schlossban, a beugró részben volt a házikó, azt ültük körbe hatan. Az ablakában semmi, csak a sötét, az ajtaja zárva, a falon lehetett belátni. A csarnokban hatalmas sárkányok, malacok, kontúrgyerekek a fán. - A netnapló szombatja Tóth Kingától.

Karácsony ajándékai: csend, otthonlét és egyszerűség

2014. december 24. - Vigilia folyóirat

Elhagyni az érvelő okfejtéseket, a kérdések finom boncolgatását, a bonyolult gondolatmeneteket, az emberi kapcsolatok szövevényes játszmáit és megérkezni a szemlélés egyszerűségéhez.- A Vigilia karácsonyi naplóját tegnapról Puskás Attila írta.

B. és S. mindennapjai

2014. december 21. - Prizma folyóirat

Próbálom kihasználni a helyzeti előnyömet, és elmélyedek a rontások és ártások szócikkben. Váratlanul ér a sóbálványátok, néhány percre földbe gyökerezik a lábam, szótlanul kell végignéznem, ahogy B. belegázol egy pocsolyába. - A Prizma folyóirat naplója vasárnapról, Mega Sárától.

Mozgásban

2014 december 18 - Prizma folyóirat

Néhány óra múlva viszont egy csaposon pont azt érzékelem, hogy hiába az ezeréves rutinról árulkodó mozdulatok, mintha nem érezné magát itt igazán otthon, de elképzelhető, hogy csak túl élénk a fantáziám. - A Prizma csütörtöki naplóját olvashatják.

Belgrádba mentünk túladagolni az avantgárdot

2014 december 17 - Prizma

Kiderült, hogy előző nap véletlenül a rohanásban fogrém helyett protézis-ragasztót vásároltam. (...) Ez igazán méltó pusztulása lenne egy kísérleti filmesnek. - A héten a Prizma folyóirat írja a naplót.

Ha egyszer hazaérkezünk…

2014 december 14 - Turós Margaréta

Hasonlított egy Angyalhoz, de én elhatároztam, ha nagy leszek, szerzek neki szárnyakat. Már nem tudtam odaadni, mert mire meglettek, nagymama elment angyalkodni oda föl, azokhoz az igaziakhoz. - Turós Margaréta befejező szabadnaplója.

Az örök almák – Ádám, Newton, The Beatles, Jobs

Turós Margaréta naplója - 2014 december 13

Végre a negyedik kontinensen, az alma csodavárosában, ahol minden lehetséges. New York, az amerikai álom, több mint hárommillió emigránsnak illúziómenedéke. - Turós Margaréta naplója.

Az archaikus könnycsepp világa

Turós Margaréta - 2014 december 12.

A hófehér ruhák világítanak a gyertyák fényében, Buddha nagyon boldog lehet ennyi szépségtől, akkor is, ha ma már fog nélkül tekint le az örökkévalóságból. Mintha egy láthatatlan szál egy pillanatra elszakadna ég és föld között. -Turós Margaréta naplója péntekről.

További találatok

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

LITERA TV

Oravecz Imre Az aranytóról

Az Írómozi legutóbbi vendége Oravecz Imre volt, akivel Mark Rydell Az aranytó című filmjét néztük meg. A szerzővel Jánossy Lajos beszélgetett az alkotásról - ennek részletét nézhetik meg most a LiteraTV-ben. A következő mozi június 11-én lesz, Kovács András Ferenccel, aki a Fellini: Róma című filmet választotta.

LITERA TV

Babiczky Tibor A vadászatról

A Litera és a Nyitott Műhely közös Írómozijának áprilisi vendége Babiczky Tibor volt, aki Thomas Vinterberg dán rendező drámai alkotását, A vadászat című filmet választotta erre az estére. A vetítés utáni beszélgetést nézhetik meg most a LiteraTV-ben.

LiteraTV

Háy János: Ez a könyv a mindenkori gyerekkorról szól

A könyvfesztiválra jelent meg Háy János Napra jutni című új novelláskötete, amely a szerző saját bevallása szerint is majdhogynem regényként olvasható - egy kisfiú gyerekkorát követi végig. De a történetek nemcsak egyetlen gyermek, család, szülő történetei, hanem univerzálisan szólnak a gyerekkorról. - Videónkban erről mesél nekünk a szerző.

LiteraTV

Sofi Oksanen: Egy író mindent felhasznál

Sofi Oksanen szerint a pontos, tiszta történelmi tények és adatok nélkül lehetetlen megírni egy ország hiteles történetét, Kelet-Európa pedig ebből a szempontból különösen nehéz helyzetben van, hiszen az archívumok máig zárva vannak. - Az írónővel készített interjúnk videós részét tekinthetik meg most a LiteraTV-ben. 

LITERA TV

Most szólunk - Németh Gábor Sofi Oksanen regényéről

Most szólunk című, többek között a kortárs regény útjait vizsgáló videókritikai rovatunkban Németh Gábor Sofi Oksanen, az idei Könyvfesztivál díszvendégének a Scolar Kiadó gondozásában megjelent Mikor eltűntek a galambok című új regényét mutatja be nekünk.

LITERA TV

Keresztesi József: Rigoletto (videó)

Keresztesi József a Litera Játék és muzsika... című előszilveszterére Verdi Rigoletto című operájának történetét dolgozta át. A szerző felolvasását és a La donna è mobile (Az asszony ingatag) című ária átiratát nézhetik meg a LiteraTv-ben. Énekel: Turpinszky Gippert Béla. Zongorán kísér: Balog Zsolt.

LITERA TV

Most szólunk - Németh Gábor Szilasi László regényéről

Most szólunk című videórovatunkban ezen a héten Németh Gábor ajánlja Szilasi László A harmadik híd című, frissen megjelent regényét.

LiteraTV

Márton László: A mi kis köztársaságunk

A Litera vendége volt Márton László, aki készülő könyvéből olvasott fel nekünk. Az egyelőre A mi kis köztársaságunk munkacímű regény a II. világháború után játszódik Kelet-Magyarországon.