hirdetés

Keresési eredmény a(z) „2016” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

Folyóiratajánló

Arany Jánosra emlékeznek a Székelyföldben

A márciusi Székelyföld is megemlékezik a 200 éves született Arany Jánosról. Az alábbiakban Papp Attila Zsolt, Lövétei Lázár László és Markó Béla verseivel ajánljuk a folyóiratot.

2flekken

Jánossy Lajos: Lukács György és akiknek - Osztfál csevej

Egy tömbben ábrázolni embert és alkotót, azt a törékeny univerzumot, repedésmintázatot, amelynek egy nézőpontból történő megragadására immáron nincs esély. - Jánossy Lajos 2flekken.

SZÉKELYFÖLD 2016. DECEMBER

Hans Bergel: A bécsi ingaóra

Leírhatatlan döbbenet lett úrrá rajtam, amint a lakásba beléptem: a sarokasztalon, a többi ajándék között, ott állt a bécsi ingaóra. – Romániai német irodalom a decemberi Székelyföldben, Szenkovics Enikő fordításában. A lapszámot Hans Bergel írásával ajánljuk.

KÖNYVAJÁNLÓ

Halasi Zoltán: Bella Italia (részlet a kötetből)

Utazás Halasi Zoltán új verseskötete: visszautazás egy 1980-as olaszországi nászút emlékeibe. Orpheusz Pompejiben? A napfényes Itália az előhívás sötétkamrájában? Egy közös élet indulásának lírai dokumentuma. – Részletet ajánlunk.

FOLYÓIRATAJÁNLÓ

Bogdán László verse a Bárkában

A pincérek összefont karral, kihívóan néznek –, / ebben az órában még üres a vendéglő, / egyikük végül megsajnál, sántikálva odajön. – A Bárka folyóiratból Bogdán László versét ajánljuk.

KÖNYVAJÁNLÓ

Szálinger Balázs: 360° (részlet a kötetből)

A 360° lapjain egy teljes világ bontakozik ki fokról-fokra: tájjal és idővel, újabb és újabb rétegekkel. Természettel és történelemmel, illetve e kettő szintéziseként: természettörténettel. – Szálinger Balázs legújabb verseskötetéből két verset ajánlunk.

RÉSZLET A KÖTETBŐL

Esterházy Péter: Drámák (részlet a könyvből)

A Magvető Kiadó tavaly jelentette meg Esterházy Péter drámáinak összegyűjtött kötetét, amelyből most a Hét utolsó szó című drámából ajánlunk egy részletet, amely Joseph Haydn A megváltó hét szava a keresztfán című műve alapján született.

OTT JÁRTUNK

Közvetítés egy könyv életéről

Kőrösi hátrahagyott életművének légterében nehéz a repülés, mert érezhetően jelen van a tragikum, hogy valami nyitva maradt, és ezt a nyitottságot, ezt az elhallgatást bezárni, ezen keresztüljutni nem lehet semmilyen csellel. – A Gödör Klub december 28-ai, Kőrösi Zoltánra emlékező estjén jártunk.

2flekken

Jánossy Lajos: Pincérsirató

Vannak vendég-pincérek, és kibic-pincérek. Szentimentálisak és cinikusak. Tokásak és cingárak. Vannak emlékezetesen feledékenyek és említésre sem méltók. Vannak főorvos pincérek; diagnoszta-pincérek. Hiú pincérek; mindent magukra vevők. Flegma pincérek, oda-se-neki pincérek. - Jánossy Lajos 2flekken.

Kritika

Bolha és porcica

A „nőtté válás” folyamatát kidolgozott ívben elmesélő cselekmény vonulata megfelelő mértékben fűszeres, épp annyira szürreális és helyenként groteszk, amennyire kedves és vicces. - A gyerekkönyv-kritikapályázat II. fordulójának győztes szövegét, Drexler Ákos kritikáját Elekes Dóra Dettikéről és más istenekről című könyvéről olvashatják.

További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Őszi dizőz

2016. október 4. - Vadászszezon

Oroszországban egy helyi slam rendezvény után felinvitált magához egy ötvenes, kopaszódó, fogatlan költő és néhány szomorú melódiát játszott nekem a zongorán. Egy szót sem értettünk egymásból egész este, de mindketten éreztük, hogy kompatibilis a hiányunk. – A Vadászszezon mai netnaplóját Mészáros Péter írja.

Mennyi az idő? Október múlt pár nappal

2016. október 3. - Vadásszezon

Akkor este sikerült bizonyítanom magamnak, hogy képes vagyok átadni a mondanivalómat, mert a slamet megírni édeskevés, és ezt olyannyira bizonyítottam, hogy elkezdtem leállni. – Ezen a héten a Vadászszezon írja a műhelynaplót, az első írást Szén Benjamin jegyzi.

Netnapló

Day and night in Paradise

2016. szeptember 27. - Ivády Nóra

Felveszem a fejlámpámat, amiben alig pislákol az élet és lázas tagokkal tekerni kezdek hazefelé. Barátkozom a magassággal. Ugrani akarok, de még édesgetem a pillanatot. Tudom, hogy félni fogok. Most még nem félek. Akkor miért nem ugrok? - Ivády Nóra keddi szabadnaplóját olvashatják.

Netnapló

Mindjárt vége

JAK-tábor 2016 - 2016. aigusztus 27.

Ha már épp itt van mellettünk, meg is kérdezem, ő írja-e a naplót. Áfra zavartan felnevet és nem válaszol a kérdésre. Ninivel sokatmondóan egymásra pillantunk. Gyanús. Nagyon gyanús. - A JAK-táborból Bende Tamás jelentkezik a szombati netnaplóval.

netnapló

Nyitány: csak semmi pánik

JAK-tábor 2016 - 2016. aigusztus 22.

A szervezés mindig háttérmunka, kevés reflektorfénnyel, de nagyszerű emberekkel találkozhatsz a szakmából, s a legfontosabb, amikor örülni látsz embereket, hevesen vitatkozni a programról vagy egyszerűen csak közlik, hogy jövőre szeretnének újra jönni. Ezért csináltam minden évben. - A héten a JAK-tábor szervezői írják Szigligetről a netnaplót. A nulladik napot Gaborják Ádám.

Netnapló

A mi lapunk

2000 folyóirat - 2016. június 24.

Ha csak a történelemre nézünk: már maga a boldog emlékezetű Kazinczy Ferenc is azon dolgozott, hogy humorral és iróniával oldja a magyar kultúraszemléletnek általa „istentelen gravitásnak” titulált túltragikus és túl patetikus „súlyos” beállítottságát. - A héten a 2000 írja a netnaplót. A pénteket Margócsy István.

NETNAPLÓ

Már sohasem leszek szent

Litera - 2016. május 14

Á.-nak 2006 tavaszán mondtam a Major felé félúton, hogy olyanok vagyunk, mint két újszülött, fiatal isten. Ez mostanában sokszor eszembe jut: egyrészről, hogy mennyire röhögnivalóan banális mondat egy ilyen, másrészről pedig, hogy vajon Á. mit gondolhat most erről. Nem hiszem, hogy röhögne. – A Litera naplóját szombatról Forgách Péter írta.

NETNAPLÓ

Lehetnék én is kamikaze

2016. május 13. - Litera

Töksüket vagyok az ilyesmire – az első gyerekem richtig akkor látta meg a napvilágot –, de a lottózóban van, hogy elbizonytalanodik a toll, licitnél a hang vagy balklikk-kor a mutató, és lehetnék én is kamikaze. – A héten a Litera írja a netnaplót; a pénteki napot Csejdy András.

Netnapló

balaton cset

Csakoda - 2016. március 27.

A Csakoda csoport vasárnapi bejegyzésében ízelítőt olvashatnak két megjelent kiadványukból. Az egyik a Csakoda 2013-as, MÜSZI-ben rendezett évzáró eseményének alkalmából jelent meg, összefoglalja a Képvándorlás másfél évét. A másik 2015 nyarán készült, mikor a tranzit.hu meghívására a Helyi Járat projekttel részt vettek a Bánkitó Fesztiválon.

Netnapló

Mezőfalvi gondolattöredékek

Csakoda - 2016. március 26.

És ennek a művészeti irányzatnak van valami elnevezése? Hogy megfolyik a festék, hogy nem tesz elég vizet a nemtudommihez? Nem folyamatosak, nem kontúrosak az alakok. Tényleg, engem nagyon zavar. − A Csakoda csoport közösen alkotott naplóját olvashatják.

További találatok

Keresési találatok a(z) Láthatás kategóriában

Interdiszciplináris konferencia az első világháború kultúrtörténetéről


Kezdő dátum: 2016-06-10 09:00:00
Az MTA BTK Irodalomtudományi Intézete a Modern Magyar Irodalmi Osztály szervezésében az első világháború kulturális hatásait és következményeit kutató, háromrészesre tervezett konferenciasorozatának második eseményeként háromnapos konferenciát rendez.

Interdiszciplináris konferencia az első világháború kultúrtörténetéről


Kezdő dátum: 2016-06-09 09:00:00
Az MTA BTK Irodalomtudományi Intézete a Modern Magyar Irodalmi Osztály szervezésében az első világháború kulturális hatásait és következményeit kutató, háromrészesre tervezett konferenciasorozatának második eseményeként háromnapos konferenciát rendez.

Interdiszciplináris konferencia az első világháború kultúrtörténetéről


Kezdő dátum: 2016-06-08 09:00:00
Az MTA BTK Irodalomtudományi Intézete a Modern Magyar Irodalmi Osztály szervezésében az első világháború kulturális hatásait és következményeit kutató, háromrészesre tervezett konferenciasorozatának második eseményeként háromnapos konferenciát rendez.

Röhrig Géza-est a Radnótiban


Kezdő dátum: 2016-03-16 18:00:00
A Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola- és Gimnázum Röhrig Gézát, az Oscar-díjas Saul fia című film főszereplőjét, költőt, színészt hívta el rendhagyó estére. Beszélgetőpartnere Gács Anna lesz.

William Yang: Blood Links


Kezdő dátum: 2016-03-03 20:00:00
Egy Ausztráliában élő kínai fotóművész, William Yang szokatlan nyomozásba kezdett: felkutatta családja történetét, a titkos vagy elfelejtett sztorikból pedig előadást szerkesztett. Az előadás után Boronkay Soma, dramaturg beszélget William Yanggal angol nyelven.

Világadapter - Beszélgetés Tóth Krisztinával


Kezdő dátum: 2016-04-22 17:00:00
Tóth Krisztina írónővel Aradi Gizella közgazdász beszélget a Nőkérdés 2016 programsorozat keretében.

Beszélgetés Spiró Györggyel


Kezdő dátum: 2016-04-19 16:00:00
Beszélgetés Spiró Györggyel.

Forte Társulat / Tar Sándor-Keresztury Tibor: A te országod


Kezdő dátum: 2016-02-24 20:00:00
Forte Társulat / Tar Sándor-Keresztury Tibor: A te országod. Tar Sándor novelláiból írta és színpadra alkalmazta Keresztury Tibor.

Forte Társulat / Tar Sándor-Keresztury Tibor: A te országod


Kezdő dátum: 2016-02-23 20:00:00
Forte Társulat / Tar Sándor-Keresztury Tibor: A te országod. Tar Sándor novelláiból írta és színpadra alkalmazta Keresztury Tibor.

Kegyetlen románc - Írómozi Szilágyi Zsófiával


Kezdő dátum: 2016-01-27 19:00:00
A Litera és a Nyitott Műhely közös sorozata, az Írómozi vendége 2016. január 27-én, szerdán este 7-től SZILÁGYI ZSÓFIA, aki ELDAR RJAZANOV: KEGYETLEN ROMÁNC című filmjét választotta erre az estére. A vetítés után beszélgetés következik, vezeti: SZEKERES DÓRA.
További találatok