hirdetés

Keresési eredmény a(z) „2017” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

A hét verse

A hét verse - Babits Mihály: Psychoanalysis Christiana

Babits verse a gótikus katedrálisokat idézi, a keresztény kultúra épületes paradoxonáról beszél, többszörös csavarral. - A hét versét Jánossy Lajos választotta.

Elhunyt Csontos János

Hétfő hajnalban, 55 éves korában elhunyt Csontos János József Attila-díjas költő, író, újságíró, publicista - közölte a Magyar Írószövetség az MTI-vel.

Jelenkor 2017. szeptember

Sean O'Casey: A razzia (részlet)

Most minden őrangyal megpihent, álmosan bólogattak a rongyos paplanok és a szakadt lepedők mellett, mert a bűn éjjelente kutyamód összegömbölyödve aludt a lábuknál, hogy reggelig kivárja, míg újraindul a szegénynegyed élete. – A Jelenkor folyóirat szeptemberi számából Sean O'Casey önéletrajzának részletét ajánljuk Mesterházi Márton fordításában.

Publicisztika

György Péter: Hőstettek az ülőkádban (Tábor Ádámnak szeretettel)

Azaz, attól tartok, hogy mindössze normatív fikció az univerzális avantgárd kronológia. A kulturális terek nélkül mozgalom még nem létezett, melyek alakulása viszont olykor ellentmond a a nagy steril fejlődéstörténeteknek. – György Péter reflexiója a Tábor Ádámmal készült, Vers, kísérlet, mozgalom, megismerés című interjúra.

Interjú

Nagy Kata: Túlélési esélyek

Ha a JAK kéznél van, a magyartanárok az országban és a határon túl tudnak a létezésünkről, akkor az írói ambíciókkal bíró tizenéveseket hozzánk fogják küldeni. - Beszélgetés a JAK újonnan megválasztott elnökével, Nagy Katával.

A HÉT VERSE

A hét verse – Nemes Nagy Ágnes: (Ne csukd be még vagy ne csukd be már)

Egyszer csak észrevesszük, hogy minden nap van rajtunk zokni, a szandálok, papucsok helyett előkerülnek a pár napig hordhatatlanul kényelmetlennek tűnő zárt cipők. – A hét versét Szekeres Dóra választotta.

2flekken

Szekeres Dóra: A fájdalomról

Egyre csak az járt a fejemben, hogy innen már nincs visszaút, de bárcsak vissza lehetne csinálni, hogy ne fájjon. Miért nincs már vége, mikor fejeződik már be? Mintha egy száguldó autóban ültem volna, amin elromlott a fék. – Szekeres Dóra 2 flekken.

PUBLICISZTIKA

Tamás Gáspár Miklós: Magyar remekírók

„Nemzeti klasszikusainkat ezentúl mint Bayer Zsolt előzményeit lapozhatjuk; talán még nem tudjuk, hogyan végződik a könyv, de tudjuk, hogyan végződik a magyar irodalomtörténet”– Tamás Gáspár Miklós írása annak kapcsán, hogy Bayer Zsolt művét is beválogatják a Nemzeti Könyvtár című, Kerényi Imre által szerkesztett sorozatba.

HÍR

Potozky László nyerte az Energheia Magyarország 2017 pályázatát

Potozky László nyerte az Energheia Magyarország 2017 pályázatának első helyét. A fiatal prózaíró képviselheti tehát Magyarországot az Energheia Kulturális Egyesület vendégeként 2017. szeptember 16-án az olaszországi Matera városában az Energheia Európa Irodalmi Díj – 2017 záróeseményén. A Délelőtt című díjnyertes szöveg pedig olaszul is megjelenik ez alkalommal.

HÍR

Kezdődik a 45. Tokaji Írótábor

45. alkalommal rendezik meg a 2017. augusztus 10. és 13. között a tokaji írótábori tanácskozást. A hagyományok szerint a Tokaji Esték sorozatban alkotóműhelyek, folyóiratok bemutatkozása, felolvasó est, kiállítás és minőségi tokaji borok kóstolója várja a résztvevőket. A tábor ideje alatt a részvevők fogják írni a naplót a Literán.

További találatok

Keresési találatok a(z) LiteraTV kategóriában

A MAGYAR KULTÚRA NAPJA

Hymnus – A magyar kultúra napján 2017

A magyar kultúra napja alkalmából Kardos Sándor 1988-as rövidfilmjét ajánljuk olvasóinknak. A Hymnus Kornis Mihály ötletéből készült, az eredetileg 35 mm-es film rendezése mellett az operatőri munka is Kardos Sándort dicséri. A filmet a rendező és a Balázs Béla Stúdió beleegyezésével közöljük.


Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

Időzavarban

Eirodalom - 2017. november 14.

De mégis, milyen jól telt a múlt heti közös kézdivásárhelyi miniturnénk, az E-MIL „Körút az őszben” című felolvasókörútjának az egyik állomása, annak eredményével bármikor ki is egyeznék, öröm látni a csillogó szemű diákokat, vagy este a felnőtt közönségnek adni a talpalávalót. - A héten az Eirodalom írja a netnaplót, a keddi napot Bálint Tamás.

Netnapló

Kert és üveg

Tóth Kinga - 2017. október 04.

A csoport másik fele New Orleansban járja a jazzklubokat és szellemeket vizionál, híres szellemhotelben szállásolták el őket, egy írócsoportnak ez persze kincsesbánya. Igyekszem látni a képeiken a szellemeket, amiket le tudtak fotózni. - Tóth Kinga netnaplójának negyedik napja.

Könnyű a szigligeti éjszaka

2017. szeptember 1. - JAK Tábor

Az elnöki pályázat ismertetése után kérdésekre válaszol a jelölt, a szervezet életével, jövőjével kapcsolatos vélemények, hozzászólások hangzanak el. Érvek és ellenérvek. Egyetértés és vita. Több szemszögből rápillantani ugyanarra. Itt és most épp működik a demokrácia. – Bende Tamás naplója a szigligeti JAK-táborból.

Nyüzsögnek körülöttem az írók

2017. agusztus 30. - JAK Tábor

És ha valaki előre nem tudja rólam, hogy nem ebben az országban nőttem fel, és nem itt lakom, előfordul, miután furcsán fejezem ki magam, hogy attól félek, azt hiszik, nem külföldi vagyok, csak simán hülye. Aztán rájövök, hogy a szüleim biztos ezt érzik majdnem tizenöt éve Amerikában. – A JAK Tábor mai naplóját Sipos Tímea írja.

Siklók és jelenések

2017. július 20. - FISZ Tábor

Úszás után négyen állunk mezítláb a parton. Izzok a D-vitamintól, tele vagyok versekkel, egészség. Találtunk egy siklót, azt sasoljuk mikor dugja ki újra a fejét. Jenniferrel írnánk róla valamit, szeretnénk valami közössel készülni a másnap esti felolvasásra. – A FISZ Tábor mai naplóját Hyross Ferenc írja.

Mínusz első nap – 24 óra töredék

2017. július 17. - FISZ Tábor

Egyketted részben Magritte fája tehát itt van, az Alföldön, egyketted részben Visegrádon, a Mogyoróhegyen, a FISZ táborban. A Mogyoróhegyen zuhanyzáshangja van, az Alföldön kutyacsaholás. Már amikor nem kutyaszuszogás. – Ezen a héten a FISZ Táborának netnaplóit olvashatják, elsőként Korpa Tamás bejegyzését.

Érzelmes robotok, problémás kamaszok

2017. április 21. - Kiadók a Könyvfesztiválon

És ha egy gyerekkel elmerülünk ebben a színes, különleges világban, akkor izgalmas utazásra is indulunk a 20. század művészettörténetében, hiszen Jacqueline stílusjegyei bátran merítenek az modernizmus különböző irányzataiból, és a gyerekben is elültethetik a kísérletezőkedvet. – Dávid Ádám, a Móra Könyvkiadó szerkesztőjének netnaplója április 21-éről.