hirdetés

Keresési eredmény a(z) „2018” címkére

Keresési találatok a(z) Hírek kategóriában

LITERA ADVENT

Az író karácsonya – Adventi készülődés kortárs magyar írókkal

A Litera a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ közös szervezésében ünnepi beszélgetéssorozatot indít Az író karácsonya címmel. Az idei Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásáron hétről hétre ismert írókkal járjuk körbe a karácsonyi ünnepkört és párosítjuk gasztronómiával az irodalmat. Hogyan készül az ünnepre például Péterfy Gergely, Ugron Zsolna vagy Závada Pál?

INSPIRÁCIÓ

Inspiráció: Borsik Miklós

Mert egyik sem olyan rekorder a hazugságban, mint a Nap, amit a Földtől való távolságnak köszönhet: éltető, állítják róla cinkosai, de egy hajszálon múlik, hogy nem gyilkol le minden élőt (ragyogó közhely). – Az Inspiráció harmincharmadik részében Borsik Miklós reflexióit olvashatják.

JELENKOR 60

Csuhai István: A közönség tárja ki azt a becsukott ajtót!

Azt hiszem, hogy a Jelenkornál akkoriban mindennek a túléléssel lehetett ellenállni, a folytonosság fenntartásával. – 60 éves a Jelenkor, a folyóirat 1991-1999 közötti főszerkesztőjével, Csuhai Istvánnal beszélgettünk.

IRODALMI SZEMLE 2018/10.

Vajna Ádám: A szocialista munkaversenyek első napjai

Az általános alany beleszimatol a levegőbe: / megalkuvás szaga. / Az utakat lezárták, / a kórházak kertjében vérszagra gyűl az éji vad. – A pluricentrizmust középpontba állító októberi Irodalmi Szemlét Vajna Ádám három versével ajánljuk.

INSPIRÁCIÓ

Inspiráció: Szolcsányi Ákos

Úgy képzelem, a koponya már ott volt, amikor Vito apja eléültette Vitót, nem ő festette oda mögé, szóval kerülném az Ábrahám-Izsák történet áthallásait. Inkább valami már meglevőnek kiszolgáltatni a gyereket. Úgy érzem, enélkül az apaság nem megy, talán szülőnek lenni eleve magában hordozza ezt a lépést. – Az Inspiráció harmincadik részében Szolcsányi Ákos reflexióit olvashatják.

Kornis folytatásokban

Kornis Mihály: Szerettem volna

Mostanában ébredtem rá a szerelem nagy élményén tűnődve, az életem természetén merengve, ha szenvedtem is, sokat, mint mindenki, alapjában azért boldog voltam egész életemben. – Kornis Mihály I című regénye folytatásokban.

HÍR

Tévéreklámban szerepel a Magyar Íróválogatott

Miközben a Magyar Labdarúgó Válogatott az Európa-bajnoki selejtezőkben harcol, és a klubcsapatok számára is elkezdődött a szezon, a Magyar Íróválogatott is pályára lép, de ezúttal nem a gyepen, hanem a képernyőn. Az egyik ismert sportszeráruház reklámfilmjében szerepelnek, amely már látható a televízióban és az interneten.

INTERJÚ

Rácz Péter: Ez is egy szerelemmel kezdődött

„Ha valaki valamit megszállottan csinál, előbb-utóbb mindenhová megtalálja az utat” – mondja Rácz Péter, a balatonfüredi Magyar Fordítóház Alapítvány elnöke, akit a fordítás nemzetközi napjának kapcsán kérdezett pályájának alakulásáról, a Fordítóházról és a műfordítóképzésről Owen Good.

HÍR

Csehy Zoltán kapta a 2018-as Csáth Géza-díjat

2018-ban nagy hatású, kockázatvállaló, az antik poétikai hagyományokat a neoavantgárd és a hermetikus líra eljárásaival ötvöző költészetéért, műfordítói munkásságáért, operatörténeti monográfiájáért, oktatói munkájáért Csehy Zoltán részesül a bizarr elismerésben.

KÖNYVAJÁNLÓ

Szálinger Balázs: 361 (részlet)

A könyv lapjain egy teljes közép-európai világ bontakozik ki fokról fokra, színről-színre a zalai domboktól Bözödújfaluig: tájjal és idővel, újabb és újabb rétegekkel... – Szálinger Balázs legújabb verseskötetéből ajánljuk a Hévíz című verset.

További találatok

Keresési találatok a(z) Netnapló kategóriában

Netnapló

Beszélek magyarul! Neked milyen szupererőd van?

Belgrádi Egyetem Hungarológiai Tanszék - 2018. március 2.

Đurović Anđela vagyok, a Belgrádi Egyetem magyar szakos hallgatója. Hűha! Négy évvel ezelőtt ezt nagyon nehéz volt kiejteni! Tudjuk, hogy a magyar nyelv nagyon nehéz a külföldieknek. Én vagyok az egyik diák, aki elkezdett magyarul tanulni nulláról. - A héten a Belgrádi Egyetem Hungarológiai Tanszéke írja a netnaplót. A pénteket két hallgató; elsőként Anđela Đurovićét olvashatják.